烹飪搵食

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

如題, 我2年幾前係萬寧換左個萬能牌麵包機, 可能當年無用到, 依傢2年幾後先拎出黎用, 尋日頭個零鐘都仲無事, 我去瞓覺, 點知2個零鐘頭後起身, 成屋跳晒制無晒電, 我估可能D線路太耐唔郁所以壞左喇, 個麵包焗到一半......依傢想買部新機....

珊瑚宮

我懷疑你落料太多,支(杖)唔夠力攪,overload,所以跳fuse.
你試多一次,全部材料不超過500g.全程睇住.
玩具萬歲!

珊瑚宮

可試下轉第2個插蘇再做一次.睇有無跳fuse.
玩具萬歲!

男爵府

攪個時無野架啵, 係焗個時焗焗吓跳左...因為我拎返舊野出黎時, 面頭已經有少少金黃色....

同埋我第1次用, 佢教先整1000G, 所以我咪整1KG

原帖由 fitfish 於 10-5-7 15:57 發表
我懷疑你落料太多,支(杖)唔夠力攪,overload,所以跳fuse.
你試多一次,全部材料不超過500g.全程睇住.

珊瑚宮

試多次細份量,轉第二個位插蘇,最好在廳.
我試過在厨房某一個插蘇位用攪拌機,用一次跳fuse一次,以為件電噐漏電,去第2個插蘇又不跳,於是揾人換過之前跳掣之插蘇座,之後無事.
跳fuse原因很多,例如你成組電噐共用一條fuse,overload負荷過重會跳.
我部面包機打幾百g粉都好似唔多夠力,我驚打1000g野會燒機.
玩具萬歲!

珊瑚宮

我覺得面包機平貴差不多,因睇了很多youtube研究過,最緊要是食譜及改良方法.
跟機的食譜唔好食的.
初學,跟龜仔個blog啦!
玩具萬歲!

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 fitfish 於 10-5-8 11:24 AM 發表
我覺得面包機平貴差不多,因睇了很多youtube研究過,最緊要是食譜及改良方法.
跟機的食譜唔好食的.
初學,跟龜仔個blog啦!

我識網友佢之前用幾百蚊同而家用象印佢話
出黎象印係比較細緻d

珊瑚宮

回覆 1# catjeffcat 的文章

我曾見過有網友比較過象印及其他機的面包,象印面包的確靚D.
但如你用BM250,打粉先用8搓粉一次(發不發多一次酵任你),再按1,重新再做,打完粉,取一些看看有無薄膜,薄膜越靚,你個包就越靚.(我是跟龜仔偷師的).又跟獨角仙17小時法偷師,真係同citysuper幾十元一個的包無乜分別.我是無旦無奶的.
又跟youtube偷師,打完最後一次粉等發酵,撥起粉糰把攪刀取去,再把粉糰按扁排氣,作用焗起包底無個大窿.
玩具萬歲!

珊瑚宮

有本書.....香港麪包...作者邱勇靈....講得好啱.做包要五觀.....眼,鼻,嚼,摸,
見粉乾加水,見濕加粉,打到咁上下,用手摸下要三不痴,有無薄膜,睇佢發唔發得起,焗好食下煙靱否,放2日睇下仲輭身否.
玩具萬歲!

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 fitfish 於 10-5-8 11:45 PM 發表
我曾見過有網友比較過象印及其他機的面包,象印面包的確靚D.
但如你用BM250,打粉先用8搓粉一次(發不發多一次酵任你),再按1,重新再做,打完粉,取一些看看有無薄膜,薄膜越靚,你個包就越靚.(我是跟龜仔偷師的).又跟獨角仙 ...

你講既我都清楚亦都有做過, 你可以去我個 blog 度參考下.....
除左幫我搓包外, 我係想佢一 click 過由機做方包出黎既效果都要好, 我自覺 kenwood 出黎無係我想要既效果.... 最近上網睇多左反面想買 panasoic 既麵包機不過香港無得賣.... 佢仲可以自己整天然酵母..... 不過如果由日本寄返香港運費好貴....

珊瑚宮

剛從台灣回來,panasonic在大百貨公司有2款面包機(110V),其中一款機頂有依士位.2款售價約HK$1300-1500左右.
我見過有blog友住美國,讚panasonic好好用.
台灣無象印面包機.
玩具萬歲!

珊瑚宮

回覆 2# catjeffcat 的文章

panasonic 2款面包機:
(1)BM101 細機(奇摩拍賣約$1200)

(2)SD-YD250大機(奇摩拍賣台幣3790=HK$950,不包郵費,淘寶網$16xx)
買回來要加變壓噐.

不如你報個台灣團玩幾日,順便買麫包機,HEHE!!!
玩具萬歲!

珊瑚宮

回覆 3# catjeffcat 的文章

SD-BM101機頂有提子乾位及依士位.
你入奇摩blog睇下,好多人揾呢部機整包.
你早D出聲,我帮你喺台灣抬部番嚟吖!
玩具萬歲!

珍珠宮

原帖由 fitfish 於 10-5-9 04:08 PM 發表
剛從台灣回來,panasonic在大百貨公司有2款面包機(110V),其中一款機頂有依士位.2款售價約HK$1300-1500左右.
我見過有blog友住美國,讚panasonic好好用.
台灣無象印面包機. ...

係呀.... 我都知... 因為之前有網友都係去台灣買左番香港.....

珍珠宮

原帖由 fitfish 於 10-5-9 04:30 PM 發表
panasonic 2款面包機:
(1)BM101 細機(奇摩拍賣約$1200)

(2)SD-YD250大機(奇摩拍賣台幣3790=HK$950,不包郵費,淘寶網$16xx)
買回來要加變壓噐.

不如你報個台灣團玩幾日,順便買麫包機,HEHE!!! ...

你既提意都唔錯... 不過而家無時間.... 所以飛唔到...

珍珠宮

原帖由 fitfish 於 10-5-9 04:45 PM 發表
SD-BM101機頂有提子乾位及依士位.
你入奇摩blog睇下,好多人揾呢部機整包.
你早D出聲,我帮你喺台灣抬部番嚟吖!

我都係呢排先入番黎..... 唔緊要啦... 我再睇睇先...
因為我兩日前見到 yahoo blog 有人搵到寄番黎 $200
我估佢係台灣買再寄....

珊瑚宮

你諗住買大機定細機?
玩具萬歲!

珊瑚宮

美國 Amazon 都有大機,差不多錢.
玩具萬歲!

珊瑚宮

回覆 3# catjeffcat 的文章

日本 Amazon :
SD-BH103-D 日元17250

SD-BM103-D 日元20000

聽講信和中心有鋪頭代客網上購物.
玩具萬歲!

珊瑚宮

台灣機同日本機一樣樣子.
但日本機未必日本做,可能大陸做.
玩具萬歲!

首頁
12345...13

尾頁

跳至