自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

http://hk.news.yahoo.com/video.html?url=%2F100519%2F11%2Fi3io.html&offset=2
【明報專訊】政府打算在5區補選後重整旗鼓,全力落區爭取民意支持政改方案,頭炮由[url=]政務司
[/url]長[url=]唐英年
[/url]領軍,昨到庇理羅士女子中學推銷政改,卻遇上女教師「柴台」。任教通識及英文科的吳美蘭老師,狠批政府帶頭不投票是反面教材,更當面向唐英年高舉上面印著「我要有權選特首」的紙牌,全校掌聲如雷。吳美蘭的做法引起社會極大迴響,大批網民封她是「良心教師」,是教育界典範。
政府推銷政改的「大型社區運動」首站,選擇了到「百年老店」、政界名人搖籃的庇理羅士女子中學演講。陪同唐英年的有大批教育局官員,可見政府嚴陣以待。
唐英年早上10時到達,面對近700名師生致辭,以考試比喻政改方案,「舉例說,如果我還有幾年才畢業,有人卻要我考畢業試卷,我就可能會不合格。但你以今天我就讀的班級程度來考核,這份試卷拿不到A,也起碼能拿B」。
唐批港失理性討論空間
他又批評香港近日出現一股風氣﹕但凡別人有不同的看法,就是非我族類,繼而口誅筆伐,甚至圍攻謾罵,完全沒有理性討論的空間。
唐英年致辭後,答問環節隨即展開,率先舉手發問的是教師吳美蘭,「在剛過去的補選是合法,但一眾問責官員卻講明不去投票,似乎你做了我們學生的反面教材……我作為老師,都不知如何向學校講,因為我學校是推行公民教育,同學是要盡公民責任」,接著,吳老師提高嗓子質問唐英年,「假如有一日,2017年我們可以一人一票選特首的時候,到時我們未來同學應該如何做呢?」
師生拍掌歡呼17秒
面對吳老師及其他教師的追問,台上的唐英年漲紅了臉,庇理羅士全校師生就掌聲如雷。吳老師接著拿出一張紙牌,「我想你聽聽我講,亦聽聽在座各位老師或同學們,他們都希望做到這件事,我要有權選特首」,然後向唐英年高舉上面印著「我要有權選特首」的紙牌,滿是師生的禮堂旋即爆發長達17秒的熱烈的掌聲和歡呼聲。
一臉尷尬的唐英年重複政府一貫論調,說市民即使有權利投票,但也須經過獨立思考作決定,不是盲目跟風。他表示認同吳老師的標語,認為香港只要完成「政改五部曲」,2017年便可一人一票選特首。有學生要求唐英年回應,若果現時香港有[url=]普選
[/url],他能否當選,唐英年以此問題不是今天的討論範圍而拒絕回應。
校長﹕不擔心遭秋後算帳
會後記者追訪吳老師,但她婉拒訪問。校長何鳳屏亦讚揚吳老師在唐英年面前不畏高官權貴,表示吳老師平日關心社會,在學校對成績較差學生照顧有加,是一名好老師。至於是否擔心會被政府「秋後算帳」,何校長稱不擔心受壓。
另外,據悉庇理羅士校方本周一曾向教師透露唐英年將會到訪,指示老師向同學收集有關政改的問題,之後交給包括英文科主任等兩名教師過目。當時吳美蘭即時問校方是否要審查學生的問題,副校長解釋有關安排只為審視同學問題的語法,與內容無關。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

諗唔明點解叫佢做良心教師,教師唔係應該教學生有獨立思考? 硬要將自已對政制改革的意見視為真理? 其實今次係一個好好的機會讓同學去思考問題,佢未免浪費咗真正教導學生的機會。
點解佢唔舉牌話"我要選校長"?
....

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

身為教師, 應該明白咩嘢叫人權、咩嘢叫自由至係, 唔投票就係錯, 呢D就唔係民主啦
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

別墅

好懷疑呢位"教師"教出來既學生, 能有幾獨立既思考能力?

不過話時話, 今時今日某些"教師"同"記者"既水平, 真係一個字: 低..

Winter Kids

大宅

原帖由 iamduku 於 10-5-20 16:23 發表
好懷疑呢位"教師"教出來既學生, 能有幾獨立既思考能力?

不過話時話, 今時今日某些"教師"同"記者"既水平, 真係一個字: 低..

係,難怪好多人都話現今的學生/年青人欠缺獨立思考能力。
....

大宅

好媽媽勳章

大宅

好媽媽勳章

不問是非,為投票而投票投,無個投得落都要投,EQ低,分析能力低,誤人子弟

等待驗證會員

原帖由 whoareyou 於 10-5-20 16:07 發表
諗唔明點解叫佢做良心教師,教師唔係應該教學生有獨立思考? 硬要將自已對政制改革的意見視為真理? 其實今次係一個好好的機會讓同學去思考問題,佢未免浪費咗真正教導學生的機會。
點解佢唔舉牌話"我要選校長"? ...

totally agree........

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 Fion710 於 10-5-20 14:10 發表
【明報專訊】政府打算在5區補選後重整旗鼓,全力落區爭取民意支持政改方案,頭炮由政務司
長唐英年
領軍,昨到庇理羅士女子中學推銷政改,卻遇上女教師「柴台」。任教通識及英文科的吳美蘭老師,狠批政府帶頭不投票是反面教材, 他又批評香港近日出現一股風氣﹕但凡別人有不同的看法,就是非我族類,繼而口誅筆伐,甚至圍攻謾罵,完全沒有理性討論的空間。...

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 Giant 於 10-5-20 16:18 發表
身為教師, 應該明白咩嘢叫人權、咩嘢叫自由至係, 唔投票就係錯, 呢D就唔係民主啦

順我者生既表表者!

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

好媽媽勳章

唔知亞老師改試卷會唔會加入自己的主觀?

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

其實做老師應該盡量保持中立立場, 起碼唔應該係公開場合仲要係學校做d過激既行為.

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 whoareyou 於 10-5-20 16:07 發表

agree! ! 睇完news 反而覺得唐英年答得幾好! '獨立思想"

大宅

2個都好 !

1個係有理由要求一人一票 !

1個就eq高, 無黑面 ! 有錢仔可以唔黑面都算係咁啦 ! 比起個曾x權一唔arm聽就黑口黑面好得多啦 !

有辯論就越辯越明 !

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

個敎師舉牌前唔知有無一人一票問過 d 學生/家長/所有學校 d staff ?

如果佢無做到 , 我係學生我都唔服佢

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

想出位都唔洗'貫輸D偏激思想比學生吓話

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 WChan 於 10-5-20 17:19 發表
其實做老師應該盡量保持中立立場, 起碼唔應該係公開場合仲要係學校做d過激既行為.

同意.

我唔應同這位老師做法.

伯爵府

原帖由 Mimi_Ma 於 10-5-20 19:25 發表

同意.

我唔應同這位老師做法.

真好!今朝見呢度差唔多一面倒讚呢位老師, 我仲以為自己有問題?!

講真!我真係唔識欣賞呢位老師!!!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至