自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

上文話說我去親旅行撘長途車都肚痛,
出發前幾日去睇過中醫。
佢介紹我食同X堂隻霍萫正氣丸,
呢隻藥早晚食一次,調理腸胃,
同埋止痾止嘔,
我第一日撘長途車又係上車前肚仔痛,
跟手食左四粒,一陣間就唔痛,
仲無西藥食完咁口乾。

不過如果平時腸胃都係差,
中醫話可以食白术丸調理。
各位撘長途車有麻煩既朋友可以試試!!!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

多謝介紹, 請問貴唔貴呀? 功效有冇西藥咁快? 駛唔駛經常食調理腸胃架?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

我都係呢d有長途車心理影響生理的人,有時都會食定止痾西藥,但始終覺得唔係咁好...

係唔係即係x仁堂???

子爵府

原帖由 Giant 於 10-5-23 13:37 發表
多謝介紹, 請問貴唔貴呀? 功效有冇西藥咁快? 駛唔駛經常食調理腸胃架?

唔係好貴,我喺華X堂買廿八蚊盒,好似十二樽,
一樽有十至十二片左右,
因為早晚先食一次,所以一日一樽都食唔晒,
同埋感冒食都得,我見佢寫腸胃型感冒都食得。
我上車前三個字左右食,上車嗰陣都己經唔係好痛,
不過我先頭驚中藥比較慢,都會袋定速止靈喺身。
我又唔會成日食,因為驚食得多慣左無效,
旅行四五日就無所謂,
我都食左四日。
返黎想買隻白术丸慢慢調理。

子爵府

原帖由 Japenese 於 10-5-23 13:40 發表
我都係呢d有長途車心理影響生理的人,有時都會食定止痾西藥,但始終覺得唔係咁好...

係唔係即係x仁堂???

係呀!好似淨係華X堂先有得買。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

多謝你o既分享啊~
因我本身腸胃敏感, 同埋一去得遠, 就好易肚疴,
我一定有止疴藥跟身..

我之前一直好想搵中藥o黎止疴,
試過"林淦生" o個隻, 都ok,
而家又試吓你呢隻先....

我o係網上搵到呢篇文章, 同大家分享一下:
係關於藿萫正氣丸的~
http://www.herbno1.com/component/content/article/26-minor-illnesses-dietotherapy/111-111.html?directory=32

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 carmen911 於 10-5-23 13:54 發表

唔係好貴,我喺華X堂買廿八蚊盒,好似十二樽,
一樽有十至十二片左右,
因為早晚先食一次,所以一日一樽都食唔晒,
同埋感冒食都得,我見佢寫腸胃型感冒都食得。
我上車前三個字左右食,上車嗰陣都己經唔係好痛,
不過我先頭驚中藥比較 ...

我想問, 白术丸 係咪都係同仁堂出o架??

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

還有這一個:
http://www.hk007.com/viewthread.php?tid=195235

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

今日買咗霍香正氣丸喇, 希望對我有幫助啦, 不過我問有冇白朮丸, 佢話冇架喎? 請問全名係乜呀?
仲有, 想問霍香正氣丸係肚痛時食用, 還是日日食用嚟調理架?

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

我長年有霍香係屋企,呢隻藥唔單止對痾嘔肚瀉有效,有時個胃唔舒服,都會用佢.市面上都有好多隻牌子,但都係覺得同X堂的好D.

首頁

尾頁

跳至