跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

宜家忙緊準備BB衫仔, 新手媽媽關係, 真係有好多疑問 -

1) 7 月出世, 如果買啲短袖比BB 有冇問題? 初生著短袖會唔會唔好?

2) 另外啲夾毑衣(露腳嗰啲), 仲要唔要比褲仔佢著? 我又唔多覺有初生褲仔賣

3) 啲亞媽叫我唔好買過頭笠, 因為初生唔方便, 如果買短身和尚袍, 咁下身咪要著褲仔囉? 還是外面再著全身夾毑衣?

4) 最少要準備幾多衫先夠呢? 初生好快唔啱著, 都唔知要買幾多先至夠!

我發覺最平最多係嗰啲短袖過頭笠夾毑衣(露腳款), 但係唔敢買, 怕唔啱用!

複式洋房

因我已是第2胎關係... 可以同你分享一下:
其實初生bb(夏天出世) 著和尚袍短身+夾衣 已經 ok... 不過要預備多少少和尚袍, (約10件8件)因為bb整污左同整濕左就要換左佢...

其他衫可以3個月之後先再買都未遲... 因為bb一天一天地長大..早買可能會買錯 size 架...

希望帮到你啦....

複式洋房

同埋初生和尚袍最好係長袖薄料...

原帖由 Zoe515 於 10-5-20 18:02 發表
因我已是第2胎關係... 可以同你分享一下:
其實初生bb(夏天出世) 著和尚袍短身+夾衣 已經 ok... 不過要預備多少少和尚袍, (約10件8件)因為bb整污左同整濕左就要換左佢...

其他衫可以3個月之後先再買都未遲... 因為 ...

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

最好唔好過頭笠,因為初生bb嘅頭同頸都仲係好soft...過頭笠好容易整親bb

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

男爵府

聽d sales講,著左長既和尚袍都可以唔駛著褲,因為遮左腳仔~

我都買左d長既夾毑衣,下面有啪鈕的,咁就唔駛著褲褲~

禁止訪問

大宅

我99又係話唔鍾意綁帶,但我冇理佢,照買

原帖由 sohomama 於 10-5-20 20:50 發表
我岩岩買左十件短袖3角啪鈕... 奶奶話唔中意挷帶.... ^v^

男爵府

定係見佢話唔鍾意,所以買多幾件~wakakaka!

原帖由 annababe 於 10-5-20 22:30 發表
我99又係話唔鍾意綁帶,但我冇理佢,照買

別墅

過頭笠千祈唔好買,因為你幫佢著到好辛苦,佢地又好痛苦,和尚袍一定要買多D,因為夏天,一天可能都要換3-4次,基本上不用買太多衣服,睇到佢大左同天氣有變才幫他補衫,留意去有冷氣的地方,幫他們買幾件夾衣就OK啦!

大宅

我唔理我99鐘意咩架喎, 自己鐘意/實用咪得囉,
我大部份都係無袖/短袖夾毑衣, 下面係有啪鈕個d,
唔駛再著褲仔,再買多幾件長袍for出入冷氣時著既,
亞b出世係夏天, 唔駛著太多衫,(到時生熱痱仲衰)
最多用張包被冚下就夠啦!!

31week <1.37Kg>     34week <正常>
36week < 2.174kg偏細> 37week<正常>
37week4days <2.8Kg合格>

翡翠宮

我都買左幾張包被~~
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

咁包被係唔係買毛巾料嗰啲? 其他料嗰啲好似比較厚喎!

大宅

我只買左一條好似厚T恤布料, (但都係薄包被)
+惠氏送個條毛巾料既, 一共兩條~
厚既有須要先再買!!

原帖由 tigerbabe 於 10-5-21 13:20 發表

31week <1.37Kg>     34week <正常>
36week < 2.174kg偏細> 37week<正常>

男爵府

我有2條薄同1條厚,本來諗住淨係薄都夠,但媽咪提醒我in case bb出院時大雨可能會凍,同埋去d有冷氣地方可能都會凍~~

原帖由 seasames 於 10-5-21 13:36 發表
我只買左一條好似厚T恤布料, (但都係薄包被)
+惠氏送個條毛巾料既, 一共兩條~
厚既有須要先再買!!

大宅

我仲有一張美贊臣送既毯, 所以都唔怕既!

原帖由 ferferfer 於 10-5-21 15:20 發表
我有2條薄同1條厚,本來諗住淨係薄都夠,但媽咪提醒我in case bb出院時大雨可能會凍,同埋去d有冷氣地方可能都會凍~~

翡翠宮

原帖由 tigerbabe 於 10-5-21 13:20 發表

我就買左三四條薄,兩條厚!因為怕室內外溫差太大…
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

唔係,因為媽咪話一定要買

原帖由 ferferfer 於 10-5-20 23:54 發表
定係見佢話唔鍾意,所以買多幾件~wakakaka!

翡翠宮

原帖由 annababe 於 10-5-21 21:21 發表
唔係,因為媽咪話一定要買

99越唔鐘意越要買!haha
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

GIVE ME FIVE~~~~~~~~YEAH~
原帖由 goosema 於 10-5-22 13:24 發表

99越唔鐘意越要買!haha

翡翠宮

原帖由 seasames 於 10-5-22 13:52 發表
GIVE ME FIVE~~~~~~~~YEAH~

Yeah~~
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

首頁
12345...9

尾頁

跳至