跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我囝囝是前年叩天主教的.

家長和小朋友是分開見的. 小朋友見老師, 家長見主任(我當時).

先說家長, 其實大家都是傾談形式, 老師想知小朋友多一點資料, 性格怎樣, 點解要揀天天, 你會怎樣幫小朋友適應小一生活等.

至於小朋友, 先是老師和小朋友單獨傾談, 問的問題都很簡單, 問問家人, 小朋友鐘意做什麼, 跟著便有群組遊戲, 有老師在身旁觀察. 其實這些都是我大仔告知我, 因為家長是不用在場的. 我聽老公說, interview 的時間都很短, 相反見家長還耐..不過可能我多野講...哈哈.

至於學術一方面, 是不用做巻, 會用一兩句英文/普通話跟小朋友傾計, 還有問了囝囝一條時事問題, 不過我囝囝當年都一時忘記了答案, 跟老師說唔好意思, 我一時忘記了.

我覺得叩門時小朋友的表現很重要, 記著有禮貌, 要有問有答, 放鬆點就行了, 當年我大仔幼稚園都有安排去觀校給小朋友去看看, 還跟他說只是老師想跟他傾傾計, 不用緊張的.

預祝大抽獎成功, 不用叩門.

原帖由 lyf 於 10-5-25 10:51 發表
可否告知大概情況?你地準備左咩去?仔囡自己面試,定係可以家長陪同?
心情好緊張, 唔知點好!!!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 蘇蘇 於 10-5-26 00:18 發表
我囝囝是前年叩天主教的.

家長和小朋友是分開見的. 小朋友見老師, 家長見主任(我當時).

先說家長, 其實大家都是傾談形式, 老師想知小朋友多一點資料, 性格怎樣, 點解要揀天天, 你會怎樣幫小朋友適應小一生活等.

...

hi 蘇蘇, 記得我嗎?
你對仔仔在天天讀得怎麼樣呢?

禁止訪問

大宅

莎莉, 我想傾過咁多計點會唔記得你呀. 不過有D野想問你, 你check pm 呀.

lyf, 我當年是有做profile 的, 不過好簡單一個file. 其實小朋友是否開心和有壓力問題, 好睇小朋友本身.

學業和功課上..
我大仔做野快手自動波, 唔洗我點理.
細仔做野"姿"油慢吞吞, 近來每天做功課都會夢遊.

不過你要問佢兩個, 兩個都一定答你好開心, 就算慢吞吞的細仔前果輪才跟我說, 覺得返學越來越開心.

從家長的覺度看, 不知是否一,二年級的關係, 我覺得天天的功課量不大, 兩個小朋友都好開心, 可以話無乜壓力. 相反, 我想她的課程可以深一點會好d.

最後都要提一點, 讀書的是小朋友, 不是父母讀書, 記得從小朋友的角度, 適合與否去選擇.

原帖由 莎莎莉莉 於 10-5-26 09:33 發表

hi 蘇蘇, 記得我嗎?
你對仔仔在天天讀得怎麼樣呢?

蘇蘇,

好多謝你既寶貴意見, 咁你有無做履歷表或profile? 我都想知你小朋友讀得開心嗎? 壓力大嗎?

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Hi, 咁多位....我首選都係天天, 日子越近越緊張 你地呢?
     [em:14: ]

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 蘇蘇 於 10-5-29 20:42 發表
莎莉, 我想傾過咁多計點會唔記得你呀. 不過有D野想問你, 你check pm 呀.

lyf, 我當年是有做profile 的, 不過好簡單一個file. 其實小朋友是否開心和有壓力問題, 好睇小朋友本身.

學業和功課上..
我大仔做野快手 ...

無pm既??

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 蘇蘇 於 10-5-29 20:42 發表
最後都要提一點, 讀書的是小朋友, 不是父母讀書, 記得從小朋友的角度, 適合與否去選擇.

好同意呀. 唔好一窩蜂去追求D人人都話好的學校.
你覺得好, 未必仔女會覺得好.
希望我可以在一眾親戚的壓力中, 堅持到自己的理念啦.....

大宅

check 多次啦~~

原帖由 莎莎莉莉 於 10-5-29 23:10 發表

無pm既??

大宅

你收唔收到呀 ????

慘喇..我打左好大篇架...剛check outbox ... 無記錄既. 即係 bk 又.....

原帖由 蘇蘇 於 10-5-29 23:19 發表
check 多次啦~~

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 蘇蘇 於 10-5-29 23:22 發表
你收唔收到呀 ????

慘喇..我打左好大篇架...剛check outbox ... 無記錄既. 即係 bk 又.....

真係無喎~~
你又打左好大段呀?????

大宅

hi,

我又係好緊張, 日日都係度想, 阿仔得唔得呢?會唔會入到心儀學校, 入到後又唔知佢適唔適應。想想下就好担心想 CRY。 星期六就係喇~如果入唔到心儀的學校, 又要趕夜車做PROFILE。唉....

男爵府

hi 各位

請問你哋問咗幾時可以叩問?

禁止訪問

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

明天就係la....

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 angeljj 於 10-6-4 10:19 發表
hi 各位

請問你哋問咗幾時可以叩問?
E.....你都好緊張呀...

男爵府

原帖由 yinmelody 於 10-6-4 14:33 發表
E.....你都好緊張呀...

都幾緊張啦...你幾點去睇公佈呀 

子爵府

我派到天天, 勁開心 你地呢??

首頁

尾頁

跳至