跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔讀左兩年幾協康, 今年可以出番黎讀主流幼稚園.
我想問青衣有冇邊一間幼稚園, 程度比較淺, 老師又較有耐性既呢?
康傑同啟思係咪都ok淺架?

唔該哂﹗

男爵府

有人同我講康傑同宏福深喎...
好多人話啟思淺,但我想知...點叫深點叫淺..同埋點知佢教d乜?人地覺得淺可能我覺得深呢....

大宅

啟思係無咁深,聖多默都係
VANNA & BEVERLY i love u
My homepage is

http://www.baby-kingdom.com/?154716

別墅

宏福個間叫咩名?

康傑, 有無人知d口碑點呀?

原帖由 ho_yan2406 於 10-5-31 18:52 發表
有人同我講康傑同宏福深喎...
好多人話啟思淺,但我想知...點叫深點叫淺..同埋點知佢教d乜?人地覺得淺可能我覺得深呢....

別墅

我提議試下平安福音堂, 校長老師好有愛心, 對不同程度的小朋友都一樣関心. 之前復康會還到學校提供一些言語治療. 兼且課程適中, 不太深, 不太淺.

原帖由 fongbau 於 10-5-30 16:38 發表
我個仔讀左兩年幾協康, 今年可以出番黎讀主流幼稚園.
我想問青衣有冇邊一間幼稚園, 程度比較淺, 老師又較有耐性既呢?
康傑同啟思係咪都ok淺架?

唔該哂﹗ ...

伯爵府

我都想知宏福幼稚園, d老師好吾好, 有冇愛心, 有咩野comment呀...
因為我想挿9月k1, 我都知難d, 吾知下午班仲有冇...

大宅

宏福係完全活動教學架

如果宏福同康傑,應該康傑好啲

原帖由 Little_cy 於 10-6-22 20:27 發表
我都想知宏福幼稚園, d老師好吾好, 有冇愛心, 有咩野comment呀...

http://www.baby-kingdom.com/?154716

大宅

我個大仔讀緊康傑N班.佢都讀得好開心.
不過,遲d我都會幫佢轉去平安福音堂.
原因:
1. 康傑來緊係唔會有學卷.
2. 康傑好多功課比小朋友(爸媽)做.
3. 個人覺得課程係深d. eg. N班英文已經教semi-circle, rhombus
4. 我覺得d老師都做得好辛苦. 因為學校攪好多活動.-->>會令老師沒有時間細心留意子女學習成長.

洋房

其實康傑唔錯架,老師都好有愛心,雖然N班教既英文字係深d,但小朋友應該唔會覺得難,會好快吸收到。如果間學校好,而有能力的話,無學卷都唔係太大問題。

原帖由 Ajojo 於 10-6-22 16:28 發表
宏福個間叫咩名?

康傑, 有無人知d口碑點呀?
cknk

民房

哈囉, 我是位新手媽咪, 對幼兒入學沒有經驗, 特意前來向各位查詢及了解有關幼兒入學的情況. 但照現時的情況我囡囡已錯過了今年幼兒N1班的學申請, 因她現已18個月了. 唯有等候申請K1. 很想了解下,(1) 幼兒的選讀學校是否會影響到讀小學的申請. (2) 在現階段18個月, 申請不了幼兒班, 有沒有其他值得去報讀的幼兒課程?
有經驗的家長或得知資訊的請給予幫助分享下, 謝謝!

男爵府

Just one reminder.. the kids would play in the public playground of that estate. That's why we didn't like that kindergarten too much.

原帖由 Little_cy 於 10-6-22 20:27 發表

男爵府

禁請問學之園又如何?

以下幾間妳地會點排?
學之園
宏福
康傑
卓思

男爵府

原帖由 y3y 於 10-6-29 13:57 發表
禁請問學之園又如何?

以下幾間妳地會點排?
學之園
宏福
康傑
卓思

我會排:
1,學之園(近阿媽,學語言good,但學費好貴,但如果有幸入到都會俾佢讀)
2,宏福/康傑(因為暫時覺得呢2間差不多,但康傑comment好d,不過唔知佢地升咩小學多)
3,卓思(有學卷的幼稚園聽講英文堂會好少,所以有學卷係我後備名單內)

男爵府

LH is the best in TY!

Good Health should be the 2nd in your list while the English environment seems to be a bit better.

Choice is too difficult in my mind. the children have to write difficult words and they had dictation some years ago. I don't know they have changed or not.

I like 荊冕堂 is good too.
I like

男爵府

原帖由 cpcog 於 10-6-30 10:56 發表
LH is the best in TY!

Good Health should be the 2nd in your list while the English environment seems to be a bit better.

Choice is too difficult in my mind. the children have to write difficult wor ...

我見choice升上去d小學唔差..但...d課程係點我就唔知,dictation我覺得ok,我以前讀幼稚園都要既,所以我覺得有默書測驗功課好正常
荊冕堂聽講冇功課做

男爵府

ho_yan2406
荊冕堂is project approach. It is aiming to train children's thinking skill. I like that.

About dictation, I know it was a must in my generation. However, it is not suggested anymore nowadays. but, some parents would love it while it could help the children's performance in P1.

複式洋房

請問如果報宏福, 點樣填個張health record ?
真係要睇一次兒科嗎? 吾知點收費?

複式洋房

Hi cpcog,

How about Nursery? I think they have different schools for Nursery. Does Tivoli has its own outdoor playground for PN?

Tks for your comment. I am finding PN for my boy. I have applied Creative Tsing Yi but they called me and said there is no school bus this year for my address. So I may need to apply other Nursery.

原帖由 cpcog 於 10-6-28 23:00 發表
Just one reminder.. the kids would play in the public playground of that estate. That's why we didn't like that kindergarten too much.

大宅

其實小學係跟你住既區去分派的,如果你唔會同佢去考直資同私校,邊度讀幼稚園都係一樣跟你報的住址去抽架

如果你想小朋友早去同小朋友玩下,你可以同佢報啲playgroup,有啲係由9-12架,同返幼稚園差唔多

原帖由 HTW 於 10-6-28 15:15 發表
哈囉, 我是位新手媽咪, 對幼兒入學沒有經驗, 特意前來向各位查詢及了解有關幼兒入學的情況. 但照現時的情況我囡囡已錯過了今年幼兒N1班的學申請, 因她現已18個月了. 唯有等候申請K1. 很想了解下,(1) 幼兒的選讀學校 ...

男爵府

原帖由 celialing 於 10-7-2 13:14 發表
其實小學係跟你住既區去分派的,如果你唔會同佢去考直資同私校,邊度讀幼稚園都係一樣跟你報的住址去抽架

如果你想小朋友早去同小朋友玩下,你可以同佢報啲playgroup,有啲係由9-12架,同返幼稚園差唔多

...

咁如果係有直屬小學係咪唔駛睇地址呀?

首頁

尾頁

跳至