母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日去睇中醫,我同佢講話餵緊人奶,跟住醫師話餵奶粉得架啦,你食咩bb就食咩,你食左辣野呀生冷野呀bb第時d皮膚就唔會好,暗瘡都唔緊要,最弊係濕診。又話d西醫發up風係咁主張人地餵人奶害死人...........又話你餵人奶你有咩病又唔食得藥........唉.............西醫又主張餵人奶,中醫又咁講..........搞到我都好唔安樂,都唔知餵人奶其實係好定壞.........

大宅

但我個中醫都話餵人奶好喎.....

原帖由 tratralau 於 10-5-31 23:20 發表
今日去睇中醫,我同佢講話餵緊人奶,跟住醫師話餵奶粉得架啦,你食咩bb就食咩,你食左辣野呀生冷野呀bb第時d皮膚就唔會好,暗瘡都唔緊要,最弊係濕診。又話d西醫發up風係咁主張人地餵人奶害死人...........又話你餵人奶你有咩病 ...

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

每件事都有pros 同cons, 你個中醫係將餵人奶的不便放大咗之嘛, 唔駛唔開心喎...
請勿打招呼~

複式洋房

西醫又話咩都食得.........中醫又話要介得好清...........睇黎都係介清d好,唔係第時個仔大個豆皮就慘...............
原帖由 melody228 於 10-6-1 00:21 發表
每件事都有pros 同cons, 你個中醫係將餵人奶的不便放大咗之嘛, 唔駛唔開心喎...

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我個中醫話餵人奶好呀.....
My Two Princess

子爵府

原帖由 pigpig 於 10-6-1 08:19 發表
我個中醫話餵人奶好呀.....

我一向我行我素...
女女食到3歲幾, 皮膚, 身體都

我一向唔介口咩都食, 女女戒奶都係咩都食
咩都適可而止, 如果食左辣野, 咪食返D生果中和返lor
信中醫的話, 女仔一向都唔適宜食生冷野食少少, 我就唔信影響到D奶, 係影響都媽媽先la

大宅

好媽媽勳章

我早 2 日都去咗睇中 e, 同佢講我喂緊人奶. 個 中 e 猛咁讚我叻, 話人奶係好嘢嚟, 最好一路喂落去, 跟住佢開 d 對阿 b 冇影響的中藥俾我.

我都係咩都食, 阿囡 d 皮膚都係好滑好白净, 阿囡而家 8 個幾月, 身體

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 tratralau 於 10-5-31 23:20 發表
今日去睇中醫,我同佢講話餵緊人奶,跟住醫師話餵奶粉得架啦,你食咩bb就食咩,你食左辣野呀生冷野呀bb第時d皮膚就唔會好,暗瘡都唔緊要,最弊係濕診。又話d西醫發up風係咁主張人地餵人奶害死人...........又話你餵人奶你有咩病 ...

任何人都會對母乳餵哺有不同的見解是正常的, 在乎他對母乳的認識若何.

在中醫學來說, 母乳已經是一種藥材.

母乳最神奇, 就是母親可以有能力調節母乳. 飲食、情緒和休息都會影響母乳的質和量.

每個人體質不同, 如果母親的體質要吃辛辣去調節體質平衡, 吃點是需要的. 相反, 要吃西瓜的體質, 去吃辛辣食物就是反效果了.

所以, 我們要留意自己的體質變化. 上星期, 我發現外耳腫痛, 我沒有吃過什麼熱氣東西, 就是因為休息不足, 工作繁忙下, 我即晚煮冬瓜燘瘦肉, 紅蘿蔔腐竹煮粉絲, 大豆芽豆腐湯, 然後讓自己有8小時睡眠, 一早醒來, 外耳的紅腫消退了. 如果是正常或偏寒的體質時, 要我連吃三道都是屬寒性的菜, 一定會暈眩.

中醫也是有能力為你調理身體至適合哺乳體質. 如果他不樂意服務母乳媽媽的話, 你有想過轉過一位認同母乳餵哺的中醫嗎?

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 basilmama 於 10-6-1 14:41 發表

我一向我行我素...
女女食到3歲幾, 皮膚, 身體都

我一向唔介口咩都食, 女女戒奶都係咩都食
咩都適可而止, 如果食左辣野, 咪食返D生果中和返lor
信中醫的話, 女仔一向都唔適宜食生冷野食少 ...

係呀!我自己都係咩都無戒口 我D囡囡,不知幾好口 佢地都
我大女都食媽媽奶到4歲半自然離乳呀...唔知細女會到幾時呢?

子爵府

pigpig :
4歲半!嘩! 利害! 係咪埋身餵?

原帖由 pigpig 於 10-6-1 09:04 PM 發表

係呀!我自己都係咩都無戒口 我D囡囡,不知幾好口 佢地都
我大女都食媽媽奶到4歲半自然離乳呀...唔知細女會到幾時呢?

琥珀宮

原帖由 mrs雨過天晴 於 10-6-2 17:58 發表
pigpig :
4歲半!嘩! 利害! 係咪埋身餵?

係呀...全埋身餵。

男爵府

原帖由 pigpig 於 10-6-2 18:13 發表

係呀...全埋身餵。
厲害厲害
成人每日應進食400g蔬果

子爵府

原帖由 pigpig 於 10-6-2 18:13 發表

係呀...全埋身餵。

hahha....Glenda都係全埋身
好懷念佢食奶食到好似"白粉仔"個樣
而家有時同佢玩, Glenda會話: 我咁大個, 唔食啦!留俾第時細佬/妹仲好啦, 不過D奶可唔可以留咁耐GA? 食到肚仔痛就唔好啦..

子爵府

好媽媽勳章

我睇開個中醫都話一路餵冇所謂... 就算呀女有濕疹睇佢, 都唔主張要戒口...

呀中醫個太太, 胎胎都餵母乳, 起碼至一歲以上...

我想要9999呀...

大宅

畀面勳章

原帖由 basilmama 於 10-6-3 09:54 發表

hahha....Glenda都係全埋身
好懷念佢食奶食到好似"白粉仔"個樣
而家有時同佢玩, Glenda會話: 我咁大個, 唔食啦!留俾第時細佬/妹仲好啦, 不過D奶可唔可以留咁耐GA? 食到肚仔痛就唔好啦.. ...
你囡囡好攪笑

大宅

畀面勳章

樓主唔好唔開心la, e個中醫唔識寶啫, 咪睇第二個law. 我地大肚時又咪係我地食咩bb就食咩! 如果怕就食清少少law, 不過我都唔點戒口, coffee&tea 間唔中都會飲少少, 適可而止就係la~~

大宅

趣教勳章 畀面勳章

你呢個中醫係我聽過唯一反對餵母乳既. 我真係第一次聽. 為何要抹殺母乳對bb的好處呢?你唔好唔開心啦, 倒不如看過另一個中醫師啦.

大宅

樓主.. 或者好簡單地諗... 我地人係哺乳類動物... 我地媽媽既天職就係要用母乳餵自己既後代... 試問母乳點會有問題... 唔通拎牛既奶去餵人仔就無問題? 都傻傻地既.. 講到害死人咁大件事... 唔洗唔開心的~ 驚既就介得清少少ok啦~

奶粉一定唔會好得過母乳啦... d奶粉賣廣告都係用 "接近母乳成份" 作招徠... 可想而知邊樣好啦

大宅

好媽媽勳章

媽咪亂食野係有影響,但做得奶媽都唔會太放縱飲食吧.再者,我睇開的老中醫都超讚成人地餵人奶

大宅

我個中醫都主張餵人奶喎, 佢話食人奶BB同媽咪都好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊