自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人買了Casablanca臭羽絨被
懷疑Casablanca次貨騙人,受害者要站出來!

reego (肥瘦仔媽咪)年頭係吉記見大減價購買,Casablanca折咗都$600幾,冚咗2晚都臭醒,終頂唔順扔落洗衣機洗,後又晒吓太陽,但d臭味都辟唔到,後仲羅去洗衣店焗,今日摷番出黎開袋後都仲係覺得張被臭,真係點算! 後悔點解唔買張絲棉被好過?
前聽d媽咪話Casablanca大豆厚被好,又係買咗張,張被係好輕好舒服,但天氣係10度以下就唔多暖,可能我住d村,住樓就會比較好,自覺真係黑仔!
反而係百佳買果d駝駱毛被仲暖過佢,價錢又平!

有咩好方法辟羽絨被臭味?
曾經打過去Casablance公司問,佢話係有陣味,羅出黎揚吓去就無,點解唔處理過d臭味才羅出黎賣?

Owenma123 (2/6/2010)
My situation is the same . 2010年2月樂富吉之X結束營業大減價,取貨回家放在間房個櫃,成間房都臭。 我昨日call Casablanca公司 客戶部26875113 complain(黃小姐),要firm D說是他們的貨有問題!結果她答應收回check !今天我拿了去西田 Casablanca 門市,個sales 態度不太好!Anyway, 我覺得不能就此算數!我買時聞過跟本就不臭,但因為無貨,後來取貨回家才聞到好臭!我以前都有買Casablanca羽絨被,完全OK!只有極少羽毛味!用了好多年依家都OK!這完全是不合理!你估在大陸買A貨咩!
Casablanca公司 客戶部仲話賣咗百幾二百張都無人投訴!!!真的嗎!?所以,各位受害媽媽一定要站出來!

男爵府

Copy from JENNYKWOK

<<< 我早幾年都買咗張bb羽絨被比個女, 又係有股難聞氣味, 越冚越嗅, 於是我就問洗衣舖, 佢話拿來焗吓佢, 居然得咗!! >>>

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2034569&page=1#pid43210639

大宅

我拿去dry clean 後都依然好臭!

原帖由 21g 於 10-6-2 11:45 PM 發表
Copy from JENNYKWOK

>

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... ;page=1#pid43210639

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我估你地講嘅係"臭鴨味", 我好怕, 有D唔靚羽絨被就會有, 仲好大陣味tim, 之不過我張casablanca羽絨被係4年前買, 又冇臭味喎...

會唔會而家差咗?

男爵府

May I know whether 羽絨被 could 晒太陽?

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我朋友又話真羽絨先至會有味,因為係鴨/鵝啲毛(都係叫羽絨DOWN),就好似BB啲奶味洗唔走一樣.
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 Owenma123 於 10-6-2 23:37 發表
有冇人買了Casablanca臭羽絨被
懷疑Casablanca次貨騙人,受害者要站出來!

reego (肥瘦仔媽咪)年頭係吉記見大減價購買,Casablanca折咗都$600幾,冚咗2晚都臭醒,終頂唔順扔落洗衣機洗,後又晒吓太陽,但d臭味都辟唔到,後仲羅去洗 ...

前聽d媽咪話Casablanca大豆厚被好,又係買咗張,張被係好輕好舒服,但天氣係10度以下就唔多暖,可能我住d村,住樓就會比較好,自覺真係黑仔!
反而係百佳買果d駝駱毛被仲暖過佢,價錢又平!

我買另一個牌子既大豆被 ,
10 度以下就唔多暖 , 我住市區樓添 ,
張被都係唔暖 :loveliness: 我諗唔關 Casablanca 事 !!!

不過佢 d 羽絨被又真係幾臭

男爵府

原帖由 zxyggp 於 10-6-3 01:02 發表
我朋友又話真羽絨先至會有味,因為係鴨/鵝啲毛(都係叫羽絨DOWN),就好似BB啲奶味洗唔走一樣.

我以前做過羽絨產品的工作,羽絨收集後需要做一輪消毒、清潔、除臭先可以用,如果前處理做得好係唔應該有臭味

伯爵府

聽人講duck down(鴨絨)會臭,但唔應該太臭.goose down(鵝絨)唔會臭,又輕d同暖d.我屋企d羽絨都係咁喎,但洗咗就ok.

大宅

我都有一張臭duck down 被, 係casablanca. 早一年apita買抽濕機送的。曬咗無數次都係無改善, 終於都係丟咗, 費事眼怨。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我買之前會每張都聞吓索吓, 如果張被得好少好少味, 我先會買

其實羽絨褸都係架, 有D牌子用D唔靚嘅絨, 會臭架. 有時冬天會聞到有D人行過會有一陣鴨味, 原因都係一樣, 我買時又係聞過先, 唔理佢貴唔貴, 話有幾暖有幾暖, 一有味, 唔洗幫襯

水晶宮

我試過樓上舖買過件臭羽絨,諗住拎去洗衣舖搞下啦,但佢地話唔好side錢,因為越洗、焗/晒只會越黎越大味,因為d絨唔靚,洗完焗完d羽毛/絨骨裏面d鴨/鵝油因做衫前無清理好,再焗、晒左出左黎更大味。

大宅

咦,你咁講,我都有咁嘅經驗...我果張bb羽絨被,啱啱果個冬天先買(唔知邊個月喇),買果時都有聞係有少少味,無為意,諗住返屋企揚吓唔焗住响袋d味會散,同因係得番一張,心急咪買左先啦...點知返到去又唔覺佢散味...後尾因張被太大而bb重細...唔敢俾佢"come"收起左....早排執冬天野攞左出黎有陣味...頂唔順攞左去洗衣店洗,都未打開黎聞吓...今晚返去聞吓至得....
我自己一路都係come呢個牌子嘅羽絨被,又無呢個問題,所以一直都無為意有問題囉....

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我有1張10年前買的, 很好, 沒有任何味道.

原帖由 kiki.kiki 於 10-6-3 00:28 發表
我估你地講嘅係"臭鴨味", 我好怕, 有D唔靚羽絨被就會有, 仲好大陣味tim, 之不過我張casablanca羽絨被係4年前買, 又冇臭味喎...

會唔會而家差咗?

子爵府

育兒性格勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個張又冇咩喎

男爵府

我有一張5, 6年前的 casablanca 羽絨被, 一d 味都冇架. 好輕好暖, 所以我唔知原來會有羽絨有臭味架!

禁止發言

大宅

畀面勳章

我果張都係上年買嫁又係有d怪味...有得投訴嫁 ? 都係casablanca 羽絨被, 我見之前佢張冷氣被ok 先買嫁...我都唔知點算...張被又係成千蚊嫁...

大宅

我幾年前都買過兩張 casablanca 羽絨被,完全OK!但今次樂富吉之島結束營業大減價就出事!點都估唔到casablanca 會賣臭羽絨被!!!

原帖由 DongDongBB 於 10-6-3 02:27 PM 發表
我有一張5, 6年前的 casablanca 羽絨被, 一d 味都冇架. 好輕好暖, 所以我唔知原來會有羽絨有臭味架!

大宅

我覺得應該投訴囉!
Casablanca公司 客戶部26875113 !
要告訴他們D貨有問題!大拿拿一千.幾百都是$$!

原帖由 sasa888 於 10-6-3 10:35 PM 發表
我果張都係上年買嫁又係有d怪味...有得投訴嫁 ? 都係casablanca 羽絨被, 我見之前佢張冷氣被ok 先買嫁...我都唔知點算...張被又係成千蚊嫁...

首頁

尾頁

跳至