婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

老公剛過身, 以後的日子我應否同99住?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有無其它99既親人可照顧99?
如可以既話, 你都應該有你既新生活

大宅

好媽媽勳章

冇, 3個女都已嫁晒, 而且每人都有2-3名小孩

子爵府

原帖由 eunice_ma 於 10-6-9 01:48 發表
冇, 3個女都已嫁晒, 而且每人都有2-3名小孩

既然佢有3個囡, 點解要你一個照顧99 ??

應大家去分擔呢個責任喎

你有無工作? 要靠99嗎?

大宅

好媽媽勳章

我有一對仔女, 因我老公係9代單傳, 所以而家我對仔女係佢地既命根

子爵府

原帖由 eunice_ma 於 10-6-9 02:04 發表
我有一對仔女, 因我老公係9代單傳, 所以而家我對仔女係佢地既命根

哦.....如果99可以幫到你揍小朋友, 你又可以去工作, 咁留响度照顧99同住都不失為一個好既方法, 各有所需

大前提係, 你同99相處得好嗎?

伯爵府

畀面勳章

有時唔係話自私唔自私的問題
個問題係, 始終唔係自己阿媽, 我覺得點都有唔方便, 個問題係, 你c6已經唔係到, 中間人不在, 你2個獨立的個體其實無咩關係架啦, 而你對仔女係咩9代單傳都好, 你都要向前行, 萬一, 你將來唔可以排除有一日你有可能會識過一個對你好既人拍下拖調劑一下生活, 一齊住始終都唔方便
最重要係, 你99點睇同你住呢 ? 佢會唔會其實情願同自己女住, 只不過係d女唔同佢住 ? 呢一個問題, 最好同你d姑9傾下啦,佢地都有責任照顧佢地自己阿媽架

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原先99係自己住? 大家感情好嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

如果原本係一齊住, 應該繼續住多一段時間, 唔好即刻走, 但要表明遲早會分開住, 响呢段期間安排下以後生活, 例如同d姑奶/姑仔傾下, 同埋搵地方搬.

如果本身唔係一齊住, 就毋需改變現有生活模式, 除非你奶奶開到口, 又或者你好想陪佢照顧佢. 但最好定期帶對仔女見佢.

別墅

節哀順變.....

呢一個係好大既轉變...
日後老公唔o係身邊
你要為自己同仔女作最好安排

其他人諗乜唔重要....

1)你選擇同奶奶住既原因可以係
因為奶奶可以幫你照顧仔女
你可以安心工作

2)而唔係同奶奶繼續住
怕其他人點諗
怕奶奶唔想對孫離開佢
怕俾人怪自己絕情

1同2兩個結果都係一樣....
但你從今以後唔可以再因為2既理由

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

節哀順變

首先, 我唔認為丈夫走左, 新抱同99就再冇關係. 大家已經係一家人(無論是否同住). 問題係, 你地之前係咪同99住架呢? 如果係, 咁冇咩事就維持一齊住囉. 如果之前唔係, 咁又冇必要特登去同佢住. 之不過可能多d同對孫返去見下佢. 做左人亞媽, 你可以想像99冇左個仔, 宜家一定同你一樣好傷心, 如果可以多d見下兩個孫, 對老人家黎講都係心靈慰藉.

大宅

樓主請你節哀順變

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 jelly-pudding 於 10-6-9 12:57 發表
節哀順變

首先, 我唔認為丈夫走左, 新抱同99就再冇關係. 大家已經係一家人(無論是否同住). 問題係, 你地之前係咪同99住架呢? 如果係, 咁冇咩事就維持一齊住囉. 如果之前唔係, 咁又冇必要特登去同佢住. 之不過可 ...

樓主如果同老人家感情ok, 可以繼續一齊住, 特別係依家情緒上, 同99都係同路人, 可以互相扶持!

樓主, 加油!
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

節哀順變

大宅

原帖由 boobecky 於 10-6-9 09:27 發表
有時唔係話自私唔自私的問題
個問題係, 始終唔係自己阿媽, 我覺得點都有唔方便, 個問題係, 你c6已經唔係到, 中間人不在, 你2個獨立的個體其實無咩關係架啦, 而你對仔女係咩9代單傳都好, 你都要向前行, 萬一, 你將來 ...

如果99一向對我好的話,我一定會照顧巨到死,相反,如果巨一向對我好差既話,就你還你,我還我。。。

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

咁就睇下雙方關係如何啦~
如果好0既咪住住先lu, 如果覺得唔係幾夾就搬啦, 你無責任照顧佢, 佢仲有女架ma~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 心抱 於 10-6-9 02:11 發表

哦.....如果99可以幫到你揍小朋友, 你又可以去工作, 咁留响度照顧99同住都不失為一個好既方法, 各有所需

大前提係, 你同99相處得好嗎?

agreed

複式洋房

白頭人送黑頭人.奶奶一定好難過.
小朋友失去了爸爸,一定好惶恐
你失去了伴侶更是無助.
如果再有太大的變動.對小朋友同老人家都難適應.不如先安定家人的心.再見步行步啦.
又或者聽聽奶奶的意見先啦.
希望你有兩全其美的方法.

複式洋房

白頭人送黑頭人.奶奶一定好難過.
小朋友失去了爸爸,一定好惶恐
你失去了伴侶更是無助.
如果再有太大的變動.對小朋友同老人家都難適應.不如先安定家人的心.再見步行步啦.
又或者聽聽奶奶的意見先啦.
希望你有兩全其美的方法.

男爵府

回覆 11# 方麗娟 的文章

Agreed.

首頁

尾頁

跳至