懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我28週時check到有菌,已經食咗藥,點35週再驗都仲係有菌,今日去廣華產檢,醫生話bb出世會去兒科觀察2至7日同埋要抽血睇下感染指數高唔高,如果高就要打一星期抗生素,

別墅

同埋如果穿水就要即刻吹生,因為驚感染機會增加,而家真係好擔心,請問有無人有經驗,因為我又住得遠,如果穿水先都要一段時間先去到廣華,

男爵府

我聽其他人話會傳染....
但如果係生之前4個鍾打針就唔會

別墅

I am same as you. When i gave birth my 1st BB in Kwong Wah, i checked i have b型鍊球菌. The doctor haven't gave me any medicine because he said is no use. He just said when i see some red liquid or water come out. I must go to hospital immediately and they will help me to inject high quantity 抗生素 for protect BB. BB need to stay in care room to see 48 hours. My BB is very health after born. Don't worry! Many women have b型鍊球菌. It not harmful for adult but harmful for BB.

別墅

多謝你回覆,咁你個bb係咪要去兒科觀察?住咗幾耐先出院?

原帖由 phyllislau 於 10-6-7 18:20 發表
I am same as you. When i gave birth my 1st BB in Kwong Wah, i checked i have b型鍊球菌. The doctor haven't gave me any medicine because he said is no use. He just said when i see some red liquid or ...

別墅

She stayed in hospital 7 days. Me is 5 days. It is because her skin is yellow. Normal people should stay 3-4 days.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有機會感染, 但機會唔算高. 不過一有併發症出現, 病情可以變得好快, 呢樣係GBS 可怕之處.

我有朋友既bb響廣華出世, 生完出左院至知有GBS, 之後可以一直響屋企, 唔駛打抗生素. 頭1個月係最關鍵時刻, 過左100日就好d, 最後bb都冇事.

生之前食藥真係未必有用架, 係生之前打果支針有用. 如果bb早產, 穿水太耐, 生果陣你發燒等, bb出世後可能要即時打抗生素. 即使你打唔切抗生素, 咁亦唔代表bb 一定會有事.

d 醫生好有經驗, 你唔駛太擔心.

大宅

我上個生完後都驗到有b鏈... 不過因為已經生左,所以無嘢可以做,好彩bb無事。
今次e生都話如果穿水要即刻入院,生時要打住抗生素... ... 係咪媽咪有b鏈,bb一定要住兒科?我好唔想bb住兒科呀... ... 因為我想餵人奶。
有無媽咪係有b鏈,而baby唔需要去兒科觀察架?

大宅

你幅4D影得好清楚, 請問係邊影, 幾多週影, 同影左幾多
$呀?

原帖由 lamjoanne 於 10-6-7 18:09 發表
我28週時check到有菌,已經食咗藥,點35週再驗都仲係有菌,今日去廣華產檢,醫生話bb出世會去兒科觀察2至7日同埋要抽血睇下感染指數高唔高,如果高就要打一星期抗生素, ...

5w6>0.32cm 6w6>0.92cm 9w4>2.75cm
12w1>6.37cm 14w6>9.30cm 4oz 18w1>10.9oz 19w6>14oz 24w2>1lb13 29w>3lb3

大宅

我都驗到有B錬, 依家都有D擔心, 同埋唔知好唔好轉開刀!?

5w6>0.32cm 6w6>0.92cm 9w4>2.75cm
12w1>6.37cm 14w6>9.30cm 4oz 18w1>10.9oz 19w6>14oz 24w2>1lb13 29w>3lb3

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

我早幾日係聯合生完,我係有b鏈架~~

由於見紅關係,但又未陣痛,知自己有b鏈,所以都入左院先,第三日半夜三點幾穿水,打左第一支抗生素,仲未痛,到七點幾又打多支,四個鐘一支,跟住一路痛又未生得,又到十一點幾又打第三支,到十二點幾生左啦~~~

bb就去左觀察病房廿四小時,第二日就推返上來比我話無事囉~~~
跟住住左兩日可以一齊出院啦~~~

唔好咁擔心啦,自己有菌都唔想,最緊要係就算BB係要住多幾日都有專業人員睇住,好過返左屋企至出事啦,喂人奶你可以落去觀察病房度餵架~~

就算你出院先都可以每日去醫院餵BB或者泵定出來先都得架~~~放鬆D啦~~

別墅

bb一定要去兒科觀察,但係媽媽好似一日有4次可以去睇bb,你都可以自己喂人奶,

原帖由 冰糖小圓子 於 10-6-7 21:47 發表
我上個生完後都驗到有b鏈... 不過因為已經生左,所以無嘢可以做,好彩bb無事。
今次e生都話如果穿水要即刻入院,生時要打住抗生素... ... 係咪媽咪有b鏈,bb一定要住兒科?我好唔想bb住兒科呀... ... 因為我想餵人奶。:naughty ...

別墅

希望可以好似你地咁順利啦,不過廣華話如果穿水就唔可以等佢自己陣痛,要吹生以防bb受感染,我而家都希望自己係見紅先,咁可以入定去醫院等穿水,咁樣好似好d
原帖由 christy31400 於 10-6-7 23:02 發表
我早幾日係聯合生完,我係有b鏈架~~

由於見紅關係,但又未陣痛,知自己有b鏈,所以都入左院先,第三日半夜三點幾穿水,打左第一支抗生素,仲未痛,到七點幾又打多支,四個鐘一支,跟住一路痛又未生得,又到十一點幾又打第三支,到十二點幾生 ...

別墅

我28週時照,真係幾好,20分鐘有成200幾張相同一隻dvd,我係去babyicon照,$1000元,我都覺得好抵
原帖由 iluvmybb 於 10-6-7 22:27 發表
你幅4D影得好清楚, 請問係邊影, 幾多週影, 同影左幾多
$呀?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 冰糖小圓子 於 10-6-7 21:47 發表
今次e生都話如果穿水要即刻入院,生時要打住抗生素... ... 係咪媽咪有b鏈,bb一定要住兒科?我好唔想bb住兒科呀... ... 因為我想餵人奶。:naughty ...

到時睇情況啦, 呢樣緊要d!!

我個大仔中左gbs, 有埋肺炎要打抗生素, 但都唔駛上兒科病房. 果陣我見有幾個bb 要種黃豆打針, 但唔知係咪一樣係gbs, 都係同媽媽一齊.

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我果時生完先知有b鏈,我個b1出世就上左兒科觀察,第2日先俾返我自己湊同餵人奶
感激遇上你~

別墅

我前排驗到有菌, 但政府醫生冇同我講係咩菌黎, 我都擔心自己中左, 打返去醫院問, 又話如果check到有野會通知我, 淨係開左藥俾我就算~ 咁我可以點做?? 去私家自己check多次??

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

真係多謝有經驗的媽咪分享你地的經驗, 我今胎係35週時check到有呢隻b鏈, (上一胎驗到無菌), 其實一路都擔心緊, 如果bb出世就一定唔可以同佢一齊出院, 餵唔到人奶, 但而家知道原來都可以觀察24小時無事, 就可以跟番媽媽, 咁我都可以安心d, 當然要視乎當時的情形.....希望bb唔駛係觀察病房..

別墅

咁你個b要幾耐先可以出院?同埋你係邊間醫院生?因為廣華話如果真係中咗要去兒科住7日要打晒抗生素先可以比bb出院,

原帖由 bosch 於 10-6-10 05:08 發表

到時睇情況啦, 呢樣緊要d!!

我個大仔中左gbs, 有埋肺炎要打抗生素, 但都唔駛上兒科病房. 果陣我見有幾個bb 要種黃豆打針, 但唔知係咪一樣係gbs, 都係同媽媽一齊. ...

男爵府

第一胎時已經有, bb出世, 入產房果時就打抗生素, 出嚟之後, bb入咗加護病房, 好彩最終無事, 同我一齊第3日出院, 今次第2胎, 同樣bb出嚟, 都係要入加護房, 唔洗放係床隔離, 自己休息時間可以多d, 餵奶就直接上去加護房餵, 一樣可以食人奶

首頁

尾頁

跳至