自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

"媽咪: 我好似多咗個朋友仔, 可以同妳分享我既心事!"
呢個就係我唔返工既其中一個目的, 我今日做到啦, 好開心又感觸, 我既付出, 阿囡終於感受到!
(阿囡由bb時婆婆湊, 至2歲返N班時返嚟屋企請工人姐姐湊直至09年7月姐姐完約走了, 我開始全天侯貼身跟佢. 返工時工作好忙壓力好大, 只注重佢學業, 同佢關係唔太好, 到今天, 關係大大改善 佢今日呢番話, 好大動力令我往後幾年反叛期內繼續全職照顧佢.)

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

証明您的付出係無白費的!!
好替您開心!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

好mami

不是所有FTM都做到架

男爵府

畀面勳章

原帖由 CINDYC 於 10-6-12 23:32 發表
"媽咪: 我好似多咗個朋友仔, 可以同妳分享我既心事!"
呢個就係我唔返工既其中一個目的, 我今日做到啦, 好開心又感觸, 我既付出, 阿囡終於感受到!
(阿囡由bb時婆婆湊, 至2歲返N班時返嚟屋企請工人姐姐湊直 ...

我都為左13y仔 & 3y囡做左1年多全職mami,不過我都覺得值 希望有朝一日我同個仔都可以打成一片

伯爵府

醒目開學勳章

WELL DONE!!!! I hope I can be like you too, thanks for sharing!!!!!

水晶宮

回覆 6# ling1211 的文章

多謝您哋既鼓勵!
佢今日同我講時, 我哽咽咗幾十秒, 因為由初初咩都唔同我講到而家放學一落校車就無停口, 真係好大分別, 用咗好多耐心同控制自己既脾氣, 真係唔容易
大家一齊努力, 加油!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

恭喜

水晶宮

好媽媽勳章

你一定用左唔小心血,恭喜晒,你已修成正果

原帖由 CINDYC 於 10-6-12 23:57 發表
多謝您哋既鼓勵!
佢今日同我講時, 我哽咽咗幾十秒, 因為由初初咩都唔同我講到而家放學一落校車就無停口, 真係好大分別, 用咗好多耐心同控制自己既脾氣, 真係唔容易
大家一齊努力, 加油! ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

恭喜恭喜。

子爵府

子爵府

畀面勳章

好開心,我都好期待呢句說話吖!

公爵府

好媽媽勳章

Cindy恭喜晒, 亦感受到你嘅快樂同安慰
阿女肯同你講心事, 即係佢感受到你係用心, 亦對你信任. 好溫馨喔~

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好鄧你開心
你囡囡呢句真係聽到好甜

男爵府

畀面勳章

原帖由 CINDYC 於 10-6-12 23:57 發表
多謝您哋既鼓勵!
大家一齊努力, 加油! ...

我仔以前又係乜都5同我講ga,直到阿仔有D事發生左,而+有見心理e生,我開始醒覺耍多關心個仔,同埋控制自己既脾氣 係唔容易ga,有時真係激到我彈起,不過經過一段時間努力,而家總算對住我多左講自己嘢,雖然我知佢心裡仲有好多嘢收埋,但都好過乜都唔講吖

大宅

水晶宮

回覆 13# penpenvivi 的文章

多謝晒大家

民房

好媽媽勳章

戥你開心呀!

水晶宮

Ella,
多謝您呀!
我真係改變咗自己好多, 响bk吸收別人教小朋友經驗同交流, 多睇書, 用心去教佢, 照顧佢!
以前返工, 阿囡有事係唔敢打電話俾我怕我鬧, 只會搵爸爸, 我覺得自己好失敗, 但又真係控制唔好自己情緒!!
而家有時都會發生事時好嬲, 但已可做到同自己講"鬧係於事無補, 不如諗解決方法", 當諗到呢點就會無咁火, 久而久之, 佢知我係想佢好!
原帖由 ellawyc 於 10-6-13 00:26 發表
Cindy恭喜晒, 亦感受到你嘅快樂同安慰
阿女肯同你講心事, 即係佢感受到你係用心, 亦對你信任. 好溫馨喔~

首頁

尾頁

跳至