自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢2日朝早冇留意,起身好快咁行出廳趕住湊仔番學點知差d仆親...
沉日落去問樓下個看更同主任...佢地話應該係我樓下家人開冷氣個扇頁對住天花板,加上潮濕,所以搞到我地板出水..
我抺極都唔乾...開大晒d門都吹唔乾..
我個仔又唔識停,成日係屋企走黎走去,我真係好驚佢會跌到...又冇可能唔比佢入房...唉
搞到我呢2日開冷氣冇停過....要開左冷氣地下先唔出水...我先可以掃地抺地
點算好呀...電費好貴喎咁樣
其實沉日我同個主任講左之後,佢話會同樓下講聲,但係今日都仲係咁囉...
樓下屋主...唔該你怕凍就唔好開冷氣...開左冷氣個扇頁就唔好對住天花板丫!!!!
我電費係咪你比錢啊????我小市民黎架渣!!!!我比唔起咁貴ge電費架!!咁樣長開冷氣法冷氣都壞啦!可唔可以比少少良心..聽個主任講個扇頁較低少少呀!!!!!!
救命呀...................嗚

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

開抽濕機得唔得?

大宅

屋企冇抽濕機啊....只有風扇同冷氣...開風扇+開門吹,都係唔乾..../.\

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

樓下屋主...唔該你怕凍就唔好開冷氣...開左冷氣個扇頁就唔好對住天花板丫!!!!-------> 試過先會明呀!!

影低相片, 再搵食環, 發冷發熱電費好金.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 bebee0526 於 10-6-15 10:36 發表
屋企冇抽濕機啊....只有風扇同冷氣...開風扇+開門吹,都係唔乾..../.\

濕氣重,就算開風扇同門都無乜用。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

會咁架, 樓下開冷氣, 樓上出水...

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

原帖由 1928mickey 於 10-6-15 10:41 發表
樓下屋主...唔該你怕凍就唔好開冷氣...開左冷氣個扇頁就唔好對住天花板丫!!!!-------> 試過先會明呀!!

影低相片, 再搵食環, 發冷發熱電費好金.

咁都關食環署事??打去食環署講咩,話樓下開冷氣??咁食環署有權唔比人開咩

大宅

原帖由 coco1234hk 於 10-6-15 10:31 發表
開抽濕機得唔得?

抽濕機無用....我屋企開門好扯風..都會濕

用左一個幾絕的方法....掂左

要日日 同 看更同主任 投訴....之後佢開冷氣,在半夜用飯煲/摺(等)大力(定)地下 .....早上6-7點再來一次
(要不定時,避免房署扣分)

日日要看更同佢講,你又制造噪音,等佢知道你做甚麼

1-2日後.....樓下開冷氣....地下唔會出水

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

會吾會關天氣潮濕事 ?
我個房又係咁 , 呢幾朝關冷氣後 , 地下同牆壁就濕達達... 開風扇吹極都吾乾 !
我樓下得個男人住 , 但我知道佢呢幾日吾係香港喎 !!! 應該吾關佢開冷氣事 !!!
總之好煩 , 地吓濕立立 !!

大宅

1928mickey我而家都開緊冷氣-_-雖然好舒服,但係真係好貴..
但係食環會理架咩@@?我未試過呀

jenny
哇..咁你朋友mami有冇再投訴呀?我就好彩大人床隔離就係仔仔張床,跣腳果下咁岩捉住左佢張床塊板..唔係我已經跌左-_-''

whoareyou
唉/.\而家就係迫住要開冷氣令佢乾...
仔仔就黎放學...費事佢跌到呀..

el522
沉日個主任話同樓下講聲,我都好聲氣話叫佢麻煩個頁整低少少,我屋企有小朋友...仲唔該前唔該後..如果樓下再係咁,我就係屋企係咁跳繩,由得個仔係地下玩/.\

ganbare
如果係天氣事,應該成屋都濕....早排勁潮濕時,我屋企係成屋都濕立立,咁就唔關樓下事ge...但係呢2日係得主人房地下係咁,廳同細房果d都好乾爽....牆身都冇濕,只係地下不斷出水

別墅

冷氣都有抽濕作用. 應該不會呀!

大宅

原帖由 el522 於 10-6-15 11:00 發表

抽濕機無用....我屋企開門好扯風..都會濕

用左一個幾絕的方法....掂左

要日日 同 看更同主任 投訴....之後佢開冷氣,在半夜用飯煲/摺(等)大力(定)地下 .....早上6-7點再來一次
(要不定時,避免房署扣分)

日日要看更同佢講,你又制造噪音,等佢知道你做甚麼

1-2日後.....樓下開冷氣....地下唔會出水

"抽濕機無用....我屋企開門好扯風..都會濕"
屋企"扯風"唔等於開抽濕無用,假設室外濕度85%,你屋企扯風都係將外面d空氣扯入來,咁你屋裡會濕度都係85%,都係咁濕。開抽濕機係將屋裡面d濕氣抽走,根本係兩回事。

另外,你個所謂方法真係"有品",個社會咁"和諧"真係多得你呢種人唔少。

大宅

原帖由 bebee0526 於 10-6-15 11:14 發表
1928mickey我而家都開緊冷氣-_-雖然好舒服,但係真係好貴..
但係食環會理架咩@@?我未試過呀

jenny
哇..咁你朋友mami有冇再投訴呀?我就好彩大人床隔離就係仔仔張床,跣腳果下咁岩捉住左佢張床塊板..唔係我已經跌左-_-' ...

經常開冷氣電費係幾勁,而且有時小朋友可能受唔到。
不如買番部抽濕機啦,我覺得喺香港呢樣電器可以講係必需品。

大宅

我就係唔想個仔習慣左成日係度嘆冷氣..所以幾熱都好,只係夜晚先開冷氣
最多訓晏覺之前沖個涼
都好過咁樣開冷氣啊!!!

大宅

原帖由 whoareyou 於 10-6-15 11:19 發表

"抽濕機無用....我屋企開門好扯風..都會濕"
屋企"扯風"唔等於開抽濕無用,假設室外濕度85%,你屋企扯風都係將外面d空氣扯入來,咁你屋裡會濕度都係85%,都係咁濕。開抽濕機係將屋裡面d濕氣抽走,根本係兩回事。

另外,你個所謂方法真係"有品",個社會咁"和諧"真係多得你呢種人唔少。

除非門隙完全密封.,唔係抽濕機無大用,濕氣都由門隙進入
屋企扯風....除左樓下開大冷氣外,屋企永無朝濕發莓發生

至於方法......雖然我都覺"無品"...但投訴幾日都無反應,只有用番"有品"方法對策

(沒親受其害...是不知當中痛苦,日日地板濕,木板/膠板..會
產生膨脹、起拱 .....)

首頁

尾頁

跳至