自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我係家長既情願唔夠時數, 都唔會俾仔女去呢 D 咁既 "其他學習經歷"~

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

咁都得

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

你覺得個標題有些問題, 個學生有自由參加與否。 我覺得個活動冇乜問題, 因為啲學生有權去選擇參加與否。如果問學校真係強迫學生出席, 這才是問題。

不喜勿X

原帖由 miriam 於 10-6-15 16:32 發表
我係家長既情願唔夠時數, 都唔會俾仔女去呢 D 咁既 "其他學習經歷"~

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

珍珠宮

去到叫超錯,起茅得唔得先,會唔會記大過架

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

伯爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

妙法寺陳呂重德紀念盅殼??
真係可恥,間接利用咗D學生去... :;pppp:

原帖由 miriam 於 10-6-15 16:32 發表

*得饒人處且饒人!!
*Be able to forgive, and forgive !!
*許しを、できるようしようと許す!!
*용서를, 수 만나 용서를!!

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

原帖由 totoro 於 10-6-15 16:46 發表
你覺得個標題有些問題, 個學生有自由參加與否。 我覺得個活動冇乜問題, 因為啲學生有權去選擇參加與否。如果問學校真係強迫學生出席, 這才是問題。

不喜勿X

...

問題係張通告冇得俾你揀"不同意",咁是否一定要去呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我覺得沒有問題,是自由參加啊!
這也是學習的一種,我覺得家長就算不支持政改,也應由孩子來自行決定是否參與,因為這是他的自由,任何一個人都不應把自己的看法強加於別人身上,家長也可以從中與孩子討論,使孩子從討論中增加政制知識,又可擴闊思考,從中找出堅持自己意見的論據,總好過一味附和他人好。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mouth:

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

原帖由 totoro 於 10-6-15 16:46 發表

不喜勿X

...

應該係你望清楚先, 學生係 無權 唔去, 家長先有選擇權係咪跟埋去.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

子爵府

都讀到中學, 點解唔俾佢地選擇去定唔去, 咩叫"務必出席" ? 唔去記過嗎 ? 而且張通告只有同意而無不同意, 咁同強迫有咩分別 ?

有自由選擇權先至體驗到公民權利同責任. 而唔係強迫學生去表達對主子的忠誠. 呢間學校只係教學生主如何取悅主子. 主子說一不敢說二.

王國長老

原帖由 zitalin 於 10-6-15 16:51 發表
第一段尾寫"務必出席"!

YES~~~~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

唔係得學校係咁

公司都有架

王國長老

原帖由 414928 於 10-6-15 16:54 發表
這也是學習的一種,我覺得家長就算不支持政改,也應由孩子來自行決定是否參與,因為這是他的自由,任何一個人都不應把自己的看法強加於別人身上,家長也可以從中與孩子討論,使孩子從討論中 ...

而家學生係無 自由 決定自己去唔去.

男爵府

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

"務必出席"都叫自由參加? 無得揀no架wor
咁學校有無安排參加六四燭光集會, 等學生"增強下公民意識"先?!

原帖由 414928 於 10-6-15 04:54 PM 發表
這也是學習的一種,我覺得家長就算不支持政改,也應由孩子來自行決定是否參與,因為這是他的自由,任何一個人都不應把自己的看法強加於別人身上,家長也可以從中與孩子討論,使孩子從討論中 ...

王國長老

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-15 17:01 發表
"務必出席"都叫自由參加? 無得揀no架wor
咁學校有無安排參加六四燭光集會, 等學生"增強下公民意識"先?!

我帶囡囡去六四燭光晚會都會問佢 唔去, 佢唔去我唔會迫佢去~~~

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

好似有電台跟進緊件事,唔該班人醒少少,唔好再為主子添煩添亂喇

大宅

咁七一遊行都好應該"務必出席"喎~

而家問題係學校"要脅"D中五生~ 到時遊行人數咪多囉!最重要係有關人等會被介定為支持呢個"超錯"政改方案~

首頁
12345...6

尾頁

跳至