婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我哋留住個工人都係唔想奶奶咁辛苦,幫輕吓佢,等佢享吓兒孫福......

但係佢d寶貝仔女就係咁閹佢.....

我叔仔個b成歲幾,老婆又冇做嘢(大6人),我奶奶就每日過去幫手睇個孫半日.....好啦,輪到個姑仔見亞媽有半日時間,就同我哋講話唔想再喺屋企住埋"嗰d人"--->即係印/菲姐,咁就123炒咗佢,唔再請工人.....頂吖,佢有對仔女,女就大d有成11歲,個仔得4歲,又唔聼佢哋話......佢同我奶奶講話請鐘點(下午幾個鐘,淨睇仔,唔駛做清潔煮飯.......??!!!好啦,咁我奶奶話嘅然咁不如幫佢睇,等佢可以慳d錢),好啦問題逐漸浮出嚟.....咁佢ot我奶奶又要睇到好晏,一唔係就帶過嚟食飯.....(咦,原來可能擺佢哋過嚟喎......佢就越來越多ot.....),當初離婚,就死霸爛霸要晒對仔女,跟本自己就攪唔掂.....咁係咪可以同ex講吓叫佢有需要幫吓手睇仔女呢?佢又好有'骨氣'咁攬晒上身.....唉....都唔知點講.....

總之見到奶奶越嚟越瘦,我真係擔心佢頂唔順......(最大鑊佢多嘢做就返嚟鬧工人,咁即係又影響埋我屋企....)

唔知點講....總之覺得唔識教仔女到最後係煩到自己.....

用戶要求終止服務

原帖由 姑姑 於 10-6-16 11:31 發表
我哋留住個工人都係唔想奶奶咁辛苦,幫輕吓佢,等佢享吓兒孫福......

但係佢d寶貝仔女就係咁閹佢.....

我叔仔個b成歲幾,老婆又冇做嘢(大6人),我奶奶就每日過去幫手睇個孫半日.....好啦,輪到個姑仔見亞媽有半日時間, ...

無計 ! 一個願打,一個願捱 ......最後難為了家嫂

大宅

原帖由 mok239 於 10-6-16 12:08 發表

無計 ! 一個願打,一個願捱 ......最後難為了家嫂

我唔會為難.....佢哋咁做只會令我睇佢哋唔起同越嚟越憎佢哋......(連我個女都肉赤嫲嫲,話點解叔叔同姑姐咁廢柴....要咁對嫲嫲....)我都唔知點講,就教佢最緊要第時唔好咁對我....

水晶宮

老人家自己睇唔開...有時自己要識得放手...

少奶奶的身份,丫頭的命...

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

咁樣對自己阿媽,佢地都有小朋友嫁。樓主,聰明的,就企埋一邊咪出聲。唔好拿屎上身呀

大宅

原帖由 birdy09 於 10-6-16 15:24 發表
咁樣對自己阿媽,佢地都有小朋友嫁。樓主,聰明的,就企埋一邊咪出聲。唔好拿屎上身呀

我就算夠聰明我都做唔出唔理.........

我已經講明暑假唔會俾兩個細路過嚟,因為我個女好多嘢學,個工人會跟出跟入,唔會得閒幫手睇佢兩個細嘅,叫佢自己諗掂佢......

但係以我經驗,我奶奶頻撲一輪身體就會有問題,d水瘤就會大(佢個身有9個水瘤,每年都要去做檢查)........到時又要做手術......我同佢住,到時又咪我兩公婆同老爺理......佢哋班廢拉,幫到d乜?我唔知,亦冇諗過囉.......

總之每次講/想起都想打鑊佢哋(sorry,我真係好忟....)

大宅

唉.....啱啱收到消息,我奶奶聼日要一個對兩個(三個鐘,唔算好多)足夠令佢人都din,因為一個19個月,一個4歲...... 兩個都會扭到佢暈嘅.....

我睇佢頂得順冇.......

別墅

咁佢自願既, 無法個喎
做唔出都要收聲丫, 因為你老爺, 你老公都唔理, 係無法既

大宅

原帖由 小魔 於 10-6-16 22:57 發表
咁佢自願既, 無法個喎
做唔出都要收聲丫, 因為你老爺, 你老公都唔理, 係無法既

Sorry係我老爺同我老公都出咗聲,d人都仲可以咁厚顏,大家都係成年人,做亞媽嘅正常梗係幫到就幫啦,而我亦都唔會收晒聲架,老實講真理喺邊一邊大家心照啦......如果佢哋可以再無恥d,我絕對唔會同佢哋客氣!:;pppp:

禁止發言

民房

你如果真接話佢地
你奶奶會唔開心
佢地分分鐘仲會係你奶奶面前話你不是
不如你慢慢幫你奶奶洗腦喇
同你奶奶講咁樣唔好~我係為你好果d

大宅

原帖由 Bobble芝 於 10-6-17 23:13 發表
你如果真接話佢地
你奶奶會唔開心
佢地分分鐘仲會係你奶奶面前話你不是
不如你慢慢幫你奶奶洗腦喇
同你奶奶講咁樣唔好~我係為你好果d

yes.....我而家係用緊呢個方法,仲叫亞女幫手加多兩錢肉緊,叫嫲嫲同佢飲茶去街街....老實講我老公每次同佢亞媽洗腦嗰時,都睇得出佢亞媽好唔開心....

仲有,我唔會正面話佢兩條友,不過我會久不久"么"吓佢哋攪到佢哋冇聲出.....hee hee....

大宅

原帖由 遊樂場 於 10-6-17 21:18 發表
有D人係死要面

......唔明.....?

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

原帖由 姑姑 於 10-6-17 21:01 發表

Sorry係我老爺同我老公都出咗聲,d人都仲可以咁厚顏,大家都係成年人,做亞媽嘅正常梗係幫到就幫啦,而我亦都唔會收晒聲架,老實講真理喺邊一邊大家心照啦......如果佢哋可以再無恥d,我絕對唔會同佢哋客氣!:;pppp: ...
你老公同你老爺都同你奶奶講左都無用??咁佢真係好錫個女, 無法有時阿媽就係咁.怕個女辛苦,不過佢地可能真係會厚面皮落去. 不如放summer holiday 時帶埋你奶奶去玩吓,等佢成個星期唔係香港, 咁佢都無法幫佢個女同仔睇小朋友啦. 佢個女同仔都無人性, 明知阿媽咁病唔可以成日咁辛苦仲係咁.唉~

子爵府

好媽媽勳章

無辦法...始終都係自己既仔女...係你奶奶既立場...子女需要幫手...唔通唔幫咩...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

我諗有好多99都係咁, 高估左自己既能力, 亦想證明自己的存在價值.

我B剛出生時我99都話佢可以幫我地睇通宵因為驚我地第日要番工. 但佢又唔明咁日頭咪又係佢睇, 唔通佢24小時唔訓咩, 佢以為佢可以囉. 佢咁做不單子奪去我同老公同BB既親子時間, 又會挨壞自己身子, 但得來就係BB會親佢多D同埋顯得自己作為"母親"的能力比我呢個新手媽媽高. 但係我就係唔衰得, 我要話佢知我夜晚睇BB, 日頭反工仲卓卓有餘. 我有經濟能力, 日間有工人幫我睇住BB, 最多放工同放假我都用晒自己D時間照顧BB, 唔會俾機會佢俾說話我聽.

大宅

原帖由 游泳寶寶 於 10-6-18 13:19 發表
我諗有好多99都係咁, 高估左自己既能力, 亦想證明自己的存在價值.

我B剛出生時我99都話佢可以幫我地睇通宵因為驚我地第日要番工. 但佢又唔明咁日頭咪又係佢睇, 唔通佢24小時唔訓咩, 佢以為佢可以囉. 佢咁做不單子 ...

Yes, exactly我覺得我奶奶就係有呢種諗法(咁當然佢亦好錫d仔女同孫啦),我真係好佩服佢咁捱得架.......

大宅

原帖由 encina 於 10-6-18 11:08 發表
你老公同你老爺都同你奶奶講左都無用??咁佢真係好錫個女, 無法有時阿媽就係咁.怕個女辛苦,不過佢地可能真係會厚面皮落去. 不如放summer holiday 時帶埋你奶奶去玩吓,等佢成個星期唔係香港, 咁佢都無法幫佢個女同仔睇 ...

唔得呀,個女成個暑假要練嘢,要到八月尾先有時間......

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

可能你奶奶好想湊呢?

大宅

原帖由 oooasis 於 10-6-19 19:45 發表
可能你奶奶好想湊呢?

我奶奶同佢個女講話頂唔順,叫佢請個鐘點幫手,(佢財政上afford得到),就係呢句個死女包嬲咗個亞媽,喺美心快餐見到個亞媽都擰歪面呀,但轉頭又識打番俾個亞媽叫佢幾時去幫佢湊個仔.....

而家我奶奶嬲到兩晚瞓唔着......我奶奶幫佢係睇個孫份上咋.....佢對個女完全心淡.....

都唔知點講....離婚大晒???要全世界都幫佢,唔俾人頂唔順...??? 淨係有咁嘅思想,咁對亞媽就知點解佢會離婚啦.......

p.s. 我諗我奶奶想死多d囉.....(激死個死)我奶奶同我哋講想返鄉下散心呀....

首頁

尾頁

跳至