家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第二回

抗通脹很簡單
時下的基金經理及財務策劃師,為了推銷五花八門的基金或產品,都會搬出通脹,指過去幾多年通脹平均幾多(常用是五厘)。如果將來通脹都是如此,就會銀紙貶值、就會無購買力、又會臨老過不到世……之類之類。總之就是嚇鬼,最怕聽罷不買就弊。

嚇罷。究竟銀紙又幾無購買力呢?若放在枕頭底,一個仙息都無,固然失購買力,但放錢在家等賊偷的戇居之士理應不多,只要放在銀行,總會有些息收,不等用的大可放足一年,年年續期。假使逢有閒錢便放入定期,長遠來說又會損失幾多購買力呢?

將有紀錄至今的官方一年期定存息口與通脹比較自會發現,沒錯!通脹暴升的日子,存息通常跑輸,但幾十年來拉勻來計,存息高於通脹及通脹高於存息的日子其實相若,而互相高出的幅度也相差無幾。有志之士不妨以積分算之,在下肉眼估計則信近零。

由此可見,通脹高時息也高,反之亦然。若果如那些乜師乜經理指的「長線而言」,根本擺定期可能已大致抗到通脹。更重要的是,不用輸錢兼輸手續費嘛。

Kindness is like a key,which rusts if we put it aside.Use it frequently not only could help others but also could help ourselves.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 SY_YAU 於 10-6-10 06:36 發表
抗通脹很簡單
時下的基金經理及財務策劃師,為了推銷五花八門的基金或產品,都會搬出通脹,指過去幾多年通脹平均幾多(常用是五厘)。如果將來通脹都是如此,就會銀紙貶值、就會無購買力、又會臨老過不到世……之類之類。總之就 ...

Thanks for your sharing.
人不犯我, 我不犯人.

別墅

多謝分享~~

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

多謝分享

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我老婆上兩星期又追問我: 老公,手頭甘多現金,幾乎零利率,追不到通脤,怎麼辦?有什麼投資呀!
我答: 妳想追不到通脤,定話帳面輸多過通脤幾倍??
她就明白了!!

"追不到通脤",是金融老鼠呃人的一大堆開場白之一!!小心!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我昨天睇區報, 股評人胡x青講得幾啱, 佢好似買咗儲蓄保險定比個仔, 預18年先拿, 佢唔預佢有甚麼多利息, 最緊要可以保本....我覺得又唔係無道理, 因為長遠黎講, 股票真係10賭9輸, 如果比我再有多d錢, 買樓收租好過

侯爵府

原帖由 大力大力 於 10-6-12 09:32 發表
我老婆上兩星期又追問我: 老公,手頭甘多現金,幾乎零利率,追不到通脤,怎麼辦?有什麼投資呀!
我答: 妳想追不到通脤,定話帳面輸多過通脤幾倍??
她就明白了!!

"追不到通脤",是金融老鼠呃人的一大堆開場白之一!!小心!! ...

死啦, 你太太聰明過我好多, 我唔明??!!..

侯爵府

我讀中六時, 教econ(經濟)的亞sir, 話, 對抗通脹最有效的方法係

任何時候都使晒所有$$, 不要儲蓄..

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 ilovematthew 於 10-6-13 14:45 發表
我昨天睇區報, 股評人胡x青講得幾啱, 佢好似買咗儲蓄保險定比個仔, 預18年先拿, 佢唔預佢有甚麼多利息, 最緊要可以保本....我覺得又唔係無道理, 因為長遠黎講, 股票真係10賭9輸, 如果比我再有多d錢, 買樓收租好過 ...

我唔認同咁既睇法... 因為要睇下你係用咩心態黎買股票...

如果正如你話係 "賭"... 咁唔只 10 賭 9 輸, 仲要係 10 賭 10 輸添...

但如果你做足功課, 發掘到潛質優厚既股票, 而又可以識於微時, 相對地低位買入, 咁 18 年後一定可以哈哈哈~ :lol

:cheeze:  :wave:

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 summichalle 於 10-6-16 11:52 發表
我有一位長輩又係用版主方法去理財,佢筆退休金比通脹食晒,原來,辦身後事費用升得特別快,在市區買个神位都好貴。

我爸爸一樣,身後事接近10萬,佢生前好少病痛或看医生。

細看文章,適合上一世紀。

不然,版主的投資基本功都要 ...

這要睇你"資產組合" 如我自己有 85% 以上是物業,機本上已經抵消通脤,所以現金就可以不用"胡亂" 作為投資,我同老婆現有近半現金都是持有國內 RMB 定期!!
事實上現時所為 "投資經理" 他們祗會吃了你的利潤,記著想 "保本"一定要自己做功果,世上是無免費午餐!!

大宅

認識瑞士牛牛第二回

原帖由 summichalle 於 10-6-16 11:52 發表
我有一位長輩又係用版主方法去理財,佢筆退休金比通脹食晒,原來,辦身後事費用升得特別快,在市區買个神位都好貴。

你好似計錯數,
只拿某一兩項來對比什可以...
係按CPI平均數,相對一年定期存款 !!
最衰整唔到張圖出來.近十年係波幅一樣!!

神位更係LA
近年政府供給多少?

不過聽聞政府現住行一個18區神樓計劃
如OK,到時一下子會有大量供應也會供跌"神"價吧!!

97年前政府每年賣地50公頃左右
97之後平均每年只是2X公頃,
所有用位置的東西點會不貴..

或許大力所講 買"磚"
或一些公用股.中電等,政府逼佢地每年8~13%..

Kindness is like a key,which rusts if we put it aside.Use it frequently not only could help others but also could help ourselves.

子爵府

Post deleted

公爵府

醒目開學勳章

我讀econ 都有聽過呢句話....

原帖由 焯媽媽 於 10-6-16 00:48 發表
我讀中六時, 教econ(經濟)的亞sir, 話, 對抗通脹最有效的方法係

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 fundfund 於 10-6-17 13:50 發表
我讀econ 都有聽過呢句話....

唔係卦, 你講真架

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

生日月, 開心過

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我都係一手到而家

原帖由 summichalle 於 10-6-18 12:57 發表
昨天又收到股息 18 股
我在 25 Oct 2000 抽中的一手 #66 港鐵 IPO price $9.38
這是一隻比較沉悶和沒有波幅一隻藍籌,我選擇以股代息, 總計達 442 股

脹面 巳中午收 $26.90計

26.90 x 1442=38789.80
9.38 x 1000=938 ...
生日月, 開心過

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 焯媽媽 於 10-6-16 00:48 發表

當然!預期物價會升就把錢買入去。。。。

這是理論,再講現在熱錢,比任何時間流動得快,唔可以一本通書睇到老!!

首頁

尾頁

跳至