婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

HELP!!~~ 好驚呀!乳房有好大舊硬塊,唔知係咩?點算好?

我上星期日開始,左邊乳房開始脹痛,近乳頭位置,表面摸上去有一個$1咁大的'硬塊',但上下咁夾落去,個體積好大,似'球狀',按落去好似撞瘀的痛法,但我記得自己並無整親,而且冷敷熱敷都唔得

因為我怕係'大件事'手尾好長,本來想去分區診所掛號,想之後去政府醫院跟進,但三日,觀塘同藍田都無位,想搵'女外科西醫'睇,附近又無,因為始終係乳房問題,想搵女西醫睇,無咁尷尬... 但如果尼兩日都搵唔到,都係搵個男醫生睇左先算.

有女性朋友話都試過,可能係乳線發炎,問題不太,自行食'消炎藥'就得

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔好咁擔心住, 快d睇醫生先啦.

複式洋房

一定要快點搵外科醫生檢查,我發現時以為是小事,剛剛做完手術咋
原帖由 gillianchan 於 10-4-9 11:17 發表
HELP!!~~ 好驚呀!乳房有好大舊硬塊,唔知係咩?點算好?

我上星期日開始,左邊乳房開始脹痛,近乳頭位置,表面摸上去有一個$1咁大的'硬塊',但上下咁夾落去,個體積好大,似'球狀',按落去好似撞瘀的痛法,但我記得自 ...

洋房

咪係囉, 你又唔知係嘜, 唔好亂食藥呀 快D睇醫生啦!

大宅

好多謝大家的分享,及祝福,我都希望大家身體健康,生活愉快!

我昨天終於搵到個女醫生check左啦!佢話似係'乳線發炎'多d,因面積大,按落去會痛,仲有少少紅,開左5日抗生素我食,寫紙介紹我去化驗所照x光,大約七百幾蚊...希望個結果無乜大礙啦!

好在我搵到個'內外全科女西醫'咋!如果俾個'男西醫'檢查,真係勁尷尬, 因為唔止要摸,仲要睇,按,拍,我對住個女西醫同姑娘,都已經覺得好唔自在

大宅

剛剛看了 乳房超聲波相片的報告,有一個 2.5 x 2 x 1.1cm的'陰影',因相片是黑白的,只能看到大小,醫生懷疑是發炎含膿,要我抽組織去化驗再跟進

醫生建議我去將軍澳醫院 急症室,但我覺得廣華醫院會好d,所以打算聽日拎埋封醫生轉介信去'急症室',唉!連醫生都話唔確定到底係乜野事...心情極之沈重,同囡囡玩埋今日,聽日先算,希望係小事,唔駛留院太多日啦!我剛剛昨日先見成份新工咋!

請問有冇人試過拎醫生轉介信去'急症室'呀? 幾耐先有得睇呢?因為我試過非急症,拎醫生轉介信去'專科'排期,要三個月先有得睇?

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 gillianchan 於 10-4-22 10:40 發表
剛剛看了 乳房超聲波相片的報告,有一個 2.5 x 2 x 1.1cm的'陰影',因相片是黑白的,只能看到大小,醫生懷疑是發炎含膿,要我抽組織去化驗再跟進

醫生建議我去將軍澳醫院 急症室,但我覺得廣華醫院會好d,所以打算聽日拎埋 ...
OMG.....我都唔識點安慰妳好, TAKE CARE ! OK???
希望妳同囡囡都平安健康!!!
你的人格如何,你的人生亦必如何!

子爵府

gillianchan

我同你一樣上星期日發現左邊乳房有一舊野個size都唔細,去左婦科...點知上網睇返原來乳房係睇外科架喎,咁個婦科醫生都試下同我照下,睇係會唔會係水泡既野,如果係就可以幫我整左去,可惜係一粒硬身既野黎,始終都要再去照乳房超聲波,如果有需要,要抽組織去驗。下星期三先有得照,好想快d知係咩野黎。之前唔覺痛既,但今日按落去有少少痛,唔按個胸就好似脹脹地咁(但係兩邊都係咁),唔識形容。

大宅

1013angel~

多謝你的安慰及祝福,我同囡囡都會 TAKE CARE,thanks!

goofyszesze~

我剛剛去'廣華醫院'住左兩日檢查左啦!星期五朝早阿媽陪我拎住外科女西醫寫既'轉介信'同 乳房超聲波相片去 急症室,大約9點半去到,被分流部,分類為'次緊急',等左廿幾分鐘,醫生就建議我入院,跟住上埋病房,頭尾都唔駛半個鐘 (勁快呀!)

上到病房有三個女西醫輪流睇過我,但佢地都話唔似有好多'膿',不過都應該係發炎,食住抗生素,睇兩日先考慮駛唔駛抽組織驗及'放膿',佢地仲問我按落去有冇野/水流出黎,我話:[無]
--但隔離床的女士雖然有相同的情況,但佢的比較硬,仲好痛,而且按下乳頭有'血水'流水,醫生話佢就有d麻煩,無咁樂觀....
之後抽左血,照普通x光,心電圖,不停量体溫,量血壓...住左一晚,第二日又有4個醫生睇過我(二男二女),佢地話無惡化,情況都樂觀,星期六下午醫生話我可以回家'渡假',叫我星期一 4/26朝早八點前返回病房.

今朝我返到去就 去照多次'超聲波',之後抽埋組織去驗,打左少少麻醉藥落個胸,之後再用粗針筒抽組織,雖然已落左麻醉藥,不過都仲有少少痛,而且抽完有少少作嘔,同頭暈,上到病房量血壓得 84/54 醫生話太低,唔出得院住,可能係麻醉藥力未過,也可能係'副作用',要休息下觀察下先,但睡在床上一個鐘頭再驗都一樣,最後我要偷偷地落地行下,飲下水,郁多d,等血壓升番高d,終於搞到下午六點,醫生再睇多我一次先走得,我都係拎左d抗生素返黎食,要食四日,之後下個月返去覆診睇化驗報告,希望你同我一樣都無事啦!你都唔駛太擔心,祝一切平安順利!

大宅

都唔知點解已經過左一個月啦!個胸既硬塊都仲係咁痛,上次醫生話係'瘡',食抗生素消炎就得,但前前後後食左十日,都無用,自己買左兩支消炎鎮痛藥塗都唔散?

雖然硬塊細左,但尼兩日反而仲痛,半夜打側身瞓,一壓到左邊胸就會痛到醒左,點算好呀? 等到5/24覆診都唔知做得D乜? 可能又要再用大針筒抽出'膿'放血

子爵府

gillianchan

而家都只有等,唔好太過擔心,醫生CHECK左話係瘡已安心好多,我個粒都係瘡,醫生話粒野係唔會散,只要唔再大粒唔紅唔腫就唔使覆診。

大宅

4月剛去過廣華做周年婦檢,照乳房夾左4次(每邊2次)已經痛到我死,點知兩周後又通知我話醫生睇完片覺得有懷疑,叫我再去影過,等再影個幾晚驚到我死,晚晚訓唔到,到照個日老公特登請假陪我去,因為無得陪入去我老公響附近等我,就猛咁發短訊安慰我,照時只係照1邊,但係照左4次,痛到我眼淚到標埋,照完叫我等,話等醫生望完張片有無需要再照超聲波,最後好彩唔駛再照,可能係第1次照時郁左,照得唔好,不果都以家報告未收到,我都有D囉囉孿,好明白你既心情,希望你快D好返。
要讚下廣華幫我照個兩個姑娘,好好人,見我痛仲會安慰下我,以家廣華都好多人去,下次覆檢要排到2.5年之後,雖然做婦檢令我覺得可尷尬,但我都會乖乖地跟返時間去做檢查既

大宅

回覆 1# pansyso 的文章

gillianchan

我同你情況一樣,要做手術,28/5做,是黃亭亭做,好怕

大宅

多謝大家的祝福,我5/24 11點已回廣華門診部覆診了,個女醫生話已已經兩個月了,咁耐都未散,建議我在乳房開一個'孔'放膿,因為用針筒很難抽得晒,叫我即日下午兩點回廣華乳病科做這個小手術,要按入院留醫的手續,交 $150- 做之前有個'社工'同我做問卷,問我心情如何,會不會因有乳病而失去自信,情緒低落,無端端喊,同怕老公會變心等等....我一直都答ok呀,無乜唔開心,唔算太擔心(因為我只係生瘡) 但問題應該係為左要做大手術的乳癌病人而設,我聽到最尾一條問題忍唔住笑,我真係無諗過會有一條問題問我怕唔怕老公會變心? 我話應該唔會掛,我同佢都笑左一笑 之後社工問我駛唔駛'跟進'?我話唔駛啦唔該!

之後我便開始做手術,本來只得一個女醫生,加一個女護士,但剛巧有五個'學生'要觀課,其中一個係男醫生

剛打完麻醉藥,便立即開刀了,我一直都合上眼不敢望,只聽醫生們說'情況',雖然已落了藥,但仍然覺得好痛,因為要在乳開附近'界'開個'洞'再用力按下去'放膿',落消痛藥水,痛到我死死下 本來醫生走左,我以為可以鬆一口氣,但護士再清潔消痛時,發現仲有小小膿,於是又再用力按...

痛完後,我躺在梳發休息(因那層是沒有病床的),但休息了半小時我仍然很痛,唯有要求護士拿止痛藥俾我,食完後我不知不覺睡著了,一小時後護士幫我量血壓,得90/50,佢話太低啦!建議我再休息多陣再量,點知半小時後,都係差唔多,我唯有再坐多陣,又再半小時都係一樣,因為我係突然安排入院做手術的,無家人朋友陪我,所以唔俾走,所以佢地叫我上病房在床上休息,血壓回復正常便放我走...(我覺得有少少係因為'門診部'既醫生同護士要放工,無人得閒睇住我 mouth: )

又睡了一小時,已經快要到六點了,我仍然係9x/5x,醫生叫我聽朝先出院,但我真係唔想,所以話佢知,可能我因為今朝十點幾之後一直無食過野,所以先會咁,佢就叫我食左醫院既晚餐再量過...好在最後一次上壓,剛剛過100,護士問我係咪好想走,自己一個坐車怕唔怕唔舒服,如果暈左俾人送去其他醫院就唔好啦! (佢好好人架!講野仲好好笑!) 之後我一個人去交 $150 一日的出院費,拎埋止痛藥就走坐車返屋企,好在都唔舒好辛苦,但估唔到'痛苦'才是剛剛開始,因為之後這幾天都要每日去醫院洗傷口....(明天再告訴大家有幾痛 )

複式洋房

原帖由 gillianchan 於 10-5-27 00:09 發表
多謝大家的祝福,我5/24 11點已回廣華門診部覆診了,個女醫生話已已經兩個月了,咁耐都未散,建議我在乳房開一個'孔'放膿,因為用針筒很難抽得晒,叫我即日下午兩點回廣華乳病科做這個小手術,要按入院留醫的手續,交 $150- ...

祝你快D好返,身體健康!!

子爵府

gillianchan

聽見你無事,我都放心好多啦,原來我同你一樣都係生瘡
但我就唔使做手術..係唔係因為我唔痛?
但我摸到仲有粒野係度..

子爵府

無事就好了,祝身體健康!

大宅

多謝各位的關心和祝福! thanks!

唉!做尼個小手術好痛好辛苦架!如果你唔痛或唔係好大,唔好做好過啦!因為我係4月頭已經開始有,而且有5蚊銀咁大,已經覆左三次診,雖然抽左組織化驗結果只係有普通皮膚'細菌',不過醫生覺得上次用針筒抽都唔夠,唯有開刀盡快清除...

因為只係'局部麻醉'落左小小藥,所以做緊手術時及之後都已痛到死死下,第二日開始仲要日日洗傷口,星期一手術時我唔敢望個過程,但星期二去洗傷口時,我就有望下個'窿',有一舊染血既棉花塞住,護士起初用消毒藥水弄濕舊棉花,輕輕抹下外圍已'拿'到我縮縮下,戲肉就係把棉花取出來,用棉花棒加大量消毒藥水沖洗同抹個'窿',真係痛到半死,事前半小時食定止痛藥都無乜用,個'窿'好似'花生粒'咁大,但望入去都幾深架!血淋淋好恐佈,護士要不停用針筒噴出消毒藥水沖洗,最痛都係用棉花棒抹,然後重新放'濕紗布'入個窿...日日如是,今日已經係第三日啦!可能要洗多一星期

原帖由 goofyszesze 於 10-5-27 20:49 發表
gillianchan

聽見你無事,我都放心好多啦,原來我同你一樣都係生瘡
但我就唔使做手術..係唔係因為我唔痛?
但我摸到仲有粒野係度..

子爵府

聽到你咁講都好驚啦,希望你快d好返啦。

複式洋房

原帖由 gillianchan 於 10-5-27 23:21 發表

唉!做尼個小手術好痛好辛苦架!如果你唔痛或唔係好大,唔好做好過啦!因為我係4月頭已經開始有,而且有5蚊銀咁大,已經覆左三次診,雖然抽左組織化驗結果只係有普通皮膚'細菌',不過醫生覺得上次用針筒抽都 ...

做女人真係幾煩,唔係上邊有事就係下邊有事,唯有死頂,大家一齊努力啦!

首頁

尾頁

跳至