自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

申請咗改善生活空間調遷計劃, 但係排到好尾先有得揀 , 到我哋揀果時都無乜好嘅單位la, 但係我同鄰居真係相處唔嚟, 唔搬唔得, 所以我最壞打算係搬入天水圍
有無住天水圍嘅媽咪可以比d意見我呀? 天水圍邊條邨好d呀? 邊間小學比較好? 同埋邊間幼稚園比較好呢?
我而家真係好頭痛呀

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Heiki媽咪 於 10-6-23 16:51 發表
申請咗改善生活空間調遷計劃, 但係排到好尾先有得揀 , 到我哋揀果時都無乜好嘅單位la, 但係我同鄰居真係相處唔嚟, 唔搬唔得, 所以我最壞打算係搬入天水圍
有無住天水圍嘅媽咪可以比d意見我呀? 天水 ...

小學有好多都幾好的例如:天水圍官立/天水圍天主教/天水圍循道衛理等等

侯爵府

好媽媽勳章

我fd個仔係李中得讀, 佢話good wor
原帖由 szeszelo 於 10-6-23 16:56 發表

小學有好多都幾好的例如:天水圍官立/天水圍天主教/天水圍循道衛理等等

伯爵府

好媽媽勳章

天水圍環境好呀, 新既天晴環境優美, 但方便程度當然唔及得天瑞, 天耀啦. 但勝在新同埋無咁密. 我個人就覺得如唔介意舊少少, 天瑞好唔錯, 方便.

學校都有唔少好的. 幼稚園好多選擇, 我覺得間間都差唔多.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ShinTeresa 於 10-6-23 16:58 發表
我fd個仔係李中得讀, 佢話good wor

我都會同個仔報呢間, 你朋友有無話佢點好呀?

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 莎莎莉莉 於 10-6-23 17:02 發表

我都會同個仔報呢間, 你朋友有無話佢點好呀?

我都考慮緊呢間呀!
我要記得幸福......

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 浩霆豬豬 於 10-6-23 17:09 發表

我都考慮緊呢間呀!

你小朋友邊年入學呀? 我個係2012年小一架

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

18 heung ok ka..

大宅

多謝哂咁多位, 聽完你哋咁講我個心都舒服d, 原來天水圍都唔係我心目中咁差
咁我想問, 如果真係搬入去住, 我大仔就要插班讀2年級, 咁我最遲要幾時去報呀

大宅

醒目開學勳章

天水圍的中、小學其實都有好多是好的。
小學 - 可以試 天天 / 天官 / 伊小等
中學 - band 1 的都有好多間 (包括新制內的全英中)。

好多人成日話唔好,但根本無住過 / 接觸過,只是信晒現在老作多過事實的傳媒,跟住就以為是專家。

大宅

原帖由 littlepigstores 於 10-6-23 17:59 發表
中學 - band 1 的都有好多間 (包括新制內的全英中)。

好多人成日話唔好,但根本無住過 / 接觸過,只是信晒現在老作多過事實的傳媒,跟住就以為 ...

因為喺親新聞睇到關於天水圍嘅嘢都係d唔好嘅嘢, 對於我哋依d未去過嘅人就會因為睇咗依d新聞而覺得依個地方唔係咁好

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 littlepigstores 於 10-6-23 17:59 發表

好多人成日話唔好,但根本無住過 / 接觸過,只是信晒現在老作多過事實的傳媒,跟住就以為 ...

係呀, 一拋天水圍個名, 個個都起勢咁話唔好....我覺得好搞笑囉....同我話英國唔好一樣...實情我都未去過英國....

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Heiki媽咪 於 10-6-23 18:10 發表

因為喺親新聞睇到關於天水圍嘅嘢都係d唔好嘅嘢, 對於我哋依d未去過嘅人就會因為睇咗依d新聞而覺得依個地方唔係咁好

不是沒有好的新聞, 只係d人選擇性地接收和記憶啫
邊個地區沒發生過問題?
你真係你住天水圍人地會因為咁而唔請你而請一個住西貢的人? 咪講笑啦....

水晶宮

好媽媽勳章

me too
原帖由 莎莎莉莉 於 10-6-23 17:16 發表

你小朋友邊年入學呀? 我個係2012年小一架

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 莎莎莉莉 於 10-6-23 17:01 發表
天水圍環境好呀, 新既天晴環境優美, 但方便程度當然唔及得天瑞, 天耀啦. 但勝在新同埋無咁密. 我個人就覺得如唔介意舊少少, 天瑞好唔錯, 方便.

學校都有唔少好的. 幼稚園好多選擇, 我覺得間間都差唔多. ...

係呀! 我都覺得天晴d樓外形好靚, 如果要到向米埔仲正!
只不過係搭車同買野無咁方便.
天水圍好多好嘅小學架, 好似天水圍天主教小學咁, 好得架.
通常彈天水圍d人都係未住過, 只係人云亦云, 要真正知道好唔好, 要問番住個度d人先知.
而家天水圍交通好好, 過中環45分鐘就到, 出旺角快過住西貢d人.

大宅

我想問下依3個邊個好d呀
1. 天晴邨
2. 俊宏軒
3. 天恆邨

可唔可以話埋比我知分別有咩優點同缺點呀?thx~

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Heiki媽咪 於 10-6-25 00:02 發表
我想問下依3個邊個好d呀
1. 天晴邨
2. 俊宏軒
3. 天恆邨

可唔可以話埋比我知分別有咩優點同缺點呀?thx~

實情我無住過, 不過我鍾意天晴多一點.
俊宏軒同天恆俾我感覺好入.
唔似天晴, 巴士出來都快D

水晶宮

好媽媽勳章

天恆,最方便
天晴,唔方便,無咩買(我覺得)
俊x軒,似私樓,但間格細,
我住係呢3個地方顯附近

大宅

原帖由 莎莎莉莉 於 10-6-25 00:09 發表

實情我無住過, 不過我鍾意天晴多一點.
俊宏軒同天恆俾我感覺好入.
唔似天晴, 巴士出來都快D

其實本身我淨係諗天晴架咋 , 不過我見俊宏軒同天恆有埋梗房咪又心郁郁囉

大宅

原帖由 kitty0502 於 10-6-25 00:12 發表
天恆,最方便
天晴,唔方便,無咩買(我覺得)
俊x軒,似私樓,但間格細,
我住係呢3個地方顯附近

咁如果比你揀你會揀邊個呀

首頁
12345...7

尾頁

跳至