跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

將會成家人帶埋Kayden去泰國旅行,一直傷腦筋點解決佢一日兩餐solid food,有啲媽媽話Jusco有細細個飯煲,但我去睇又唔見有, 要佢捱5日玻璃樽裝baby food, 真係一萬個唔情願!好彩見到同事喺facebook post咗啲相, 係佢去旅行前托人喺日本買咗個SANYO旅行煲返香港,賣相似乎好得, 於是死跟佢啲link週圍搵:

http://www.overseas.sanyo.
com/products_catalog/produ
cts/home_appliances/kitche
n_appliances/rn_38nf.html

http://miracletung.pixnet.
net/blog/post/20604982

http://www.backpackers.com
.tw/forum/showthread.php?t
=109592

佢仲話可以去花園街"世界"體育用品, 佢地有賣,不過那款是自動調節電壓的(世界電).所以貴D,要成七百幾。而佢嗰個(型號:RN-38NF),因要自己調節電壓(但在HK無得賣),所以折回
港幣5百左右。

幸運地俾我喺Yahoo bid 到個二手8-9成新,只係$200,抵玩到極!(不過型號係RN-36NF,但我睇唔出有咩唔同嘅地方?!) 體積細又唔重,最緊要係到時寶貝仔有新鮮食物落肚,咁就大人細路都可以玩得開開心心!!

別墅

好媽媽勳章

Same as for camping ah

大宅

Kayden媽媽,妳真係好得! 係一個好媽媽; 好有心機去搵呢D物品. 仲肯share妳D心得比我地. Thank You!!

別墅

$200買個2手我覺得有d貴喎,我一向自遊行去旅行都會帶個電煲係酒店煮野食,個煲係快x美買$88好輕ga,下個月我帶佢去澳門要準備baby food我都打算用佢煲水同粥。

http://www.ectone.com.hk/product ... ry=2&txt_id=357

別墅

好媽媽勳章

原帖由 momo627 於 10-6-25 02:17 發表
Same as for camping ah

係囉,不過係插電!

別墅

好媽媽勳章

原帖由 CARRLOVEDARR 於 10-6-25 17:47 發表
Kayden媽媽,妳真係好得! 係一個好媽媽; 好有心機去搵呢D物品. 仲肯share妳D心得比我地. Thank You!!

過獎喇,我見近排我地啲0906媽媽好多都話去旅行,個個都煩緊粥仔嘅問題,咁啱見同事買咗呢個煲好似唔錯,咪post俾大家睇吓交流吓囉. 原來好多空姐同埋大學時期住宿舍嘅人都有呢個煲呢!

別墅

好媽媽勳章

原帖由 b-ba-ma 於 10-6-25 20:53 發表
$200買個2手我覺得有d貴喎,我一向自遊行去旅行都會帶個電煲係酒店煮野食,個煲係快x美買$88好輕ga,下個月我帶佢去澳門要準備baby food我都打算用佢煲水同粥。

http://www.ectone.com.hk/products_detail.php?txt_catego ...

咦!你呢個又好似相當輕咁喎,但個樣咁似水壺,怪唔知得我一直無留意過市面有呢種for旅行嘅煲啦~仲要$88咁平添,咁我嗰個二手煲要兩舊水,相對嚟講又真係貴,等我仲覺得自己執到寶,開心咗兩日添~~ 佢裡面有無發熱線之類架?煲粥會唔會好似煲水咁,一滾起就跳掣?成個都係膠造嘅?

別墅

外膠內有一個大圓形電熱板十足十電水煲一樣閂蓋水滖都會跳制。

其實佢真係一個電水煲,不過佢個蓋超闊(可拎全蓋個開方便煮食)又可以較火力,煲湯打邊爐都得ga。我去歐洲自遊行時日日出街食會好貴同想食多d菜飲下熱野時,都係用佢ga,咁平就算壞左都唔心痛啦 (touchwood用左2年都無壞過)。

有時惠x 都有得賣,有電器賣o既怏x美分店長期有貨,價錢都係一樣$88。哩個品牌"億x通"係香港都算有名有姓,質數都有保證,絕唔係大陸d來歷不明電器。

佢係話可以煲粥 (佢話要時不時攪下佢防黏底),不過我應該唔會咁好耐性攪佢,會朝早係酒店煲滾d水同米之後即倒入保溫杯,等我食完早餐餵完奶(1個鐘頭左右)d米就可以成爛飯,材料另外整好再撈入d爛飯。

別墅

好媽媽勳章

原帖由 b-ba-ma 於 10-6-25 23:31 發表

其實佢真係一個電水煲,不過佢個蓋超闊(可拎全蓋個開方便煮食)又可以較火力,煲湯打邊爐都得ga。我去歐洲自遊行時日日出街食會好貴同想食多d菜飲下熱野時, ...

can it used in Japan, need transformer/adapter to change voltage wor.

別墅

佢係平3腳 220v (50 hz) 900w,日本電壓好怪好似係100v (50-06 hz),所以要用高功率的火牛加插頭。

原帖由 momo627 於 10-6-26 03:58 發表

can it used in Japan, need transformer/adapter to change voltage wor.

別墅

好媽媽勳章

我嗰個係扁兩腳,今次去泰國直接插電就得,去日本的話,將電壓掣擰去110V就OK;其他國家,帶個旅行插頭亦攪掂.

別墅

好媽媽勳章

kayden mammy, you are so great!

大宅

行點

原帖由 b-ba-ma 於 10-6-25 23:31 發表

其實佢真係一個電水煲,不過佢個蓋超闊(可拎全蓋個開方便煮食)又可以較火力,煲湯打邊爐都得ga。我去歐洲自遊行時日日出街食會好貴同想食多d菜飲下熱野時, ...

b-ba-ma, 請問妳旅行時會煮D咩嘢材料煲BB粥呀? 係唔 係用番同一個煲? 我都煩緊同一歳BB去旅行時點照顧佢一日幾餐呀! 分享下..唔該!

大宅

咁可唔可以o係個電水煲入面張米煲成好杰既弼/爛飯呢?
同埋去日本 (110v) 用到嗎? Thank you!

大宅

我朋友岩岩去完日本返黎...佢帶左呢個mini 飯煲去呀...

http://shop.esdlife.com/b5/eshop/00SHOPESDSpecial/Shop2/EItemsDetail2.jsp?ACTION=ADD&eitems_code=HA_Cuisintec_KC2628WH&emerchant_code=H001

因為佢電壓只有220-240v, 咁我朋友就帶左個變壓器去.....點知...佢一插電...唔夠3分鐘個變壓器就燒左..佢把心一橫就咁插個飯煲入電位.....又ok 喎! 不過o係香港用30分鐘就煲好既飯仔, 最後要60分鐘先得! 都好啦, 起碼阿女有啖新鮮飯食~ 送我就諗住加日本d 錫紙bb 食物入d 飯仔度jar....應該ok掛~ 

別墅

飯煲係高w數o既電器,平常用o既火牛頂唔住ga,要用特強火牛,正因為日本係100v 而香港係220v所以時間咪長一陪囉。

原帖由 keio 於 10-6-28 15:22 發表
我朋友岩岩去完日本返黎...佢帶左呢個mini 飯煲去呀...

http://shop.esdlife.com/b5/eshop/00SHOPESDSpecial/Shop2/EItemsDetail2.jsp?ACTION=ADD&eitems_code=HA_Cuisintec_KC2628WH&emerchant_code=H001

因為佢 ...

大宅

媽媽你真係細心,我上次在政政9個月時同佢去泰國玩都係用即食Baby food....完全冇想過自己煲飯...真係.慚愧~~

原帖由 Kaydenbb 於 10-6-24 21:47 發表
將會成家人帶埋Kayden去泰國旅行,一直傷腦筋點解決佢一日兩餐solid food,有啲媽媽話Jusco有細細個飯煲,但我去睇又唔見有, 要佢捱5日玻璃樽裝baby food, 真係一萬個唔情願!好彩見到同事喺facebook post咗啲相, 係佢去 ...

別墅

好媽媽勳章

嘩~~我去完泰國5日返嚟喇,煮咗兩日新鮮粥仔咋!我自己同個仔都頂唔順呀!
我第一晚就去咗芭堤雅嘅超市買齊料夜晚煲粥,買咗紅蘿蔔,蕃茄,椰菜,薯仔&西蘭花, 用嗰個Sanyo煲無問題,幾夠熱,但無得較大細火路,最好用啲料煲湯底先,飯就分開用Thermos壺"火局"到開花最後至放入湯底,因為太猛火而啲粥又杰,所以會黐底,好彩我發現得早!
另外,我只係帶把萬用刀去切野,卒之割親隻手指!而且要將啲野切細細粒,無野墊住切真係唔多掂,又o徙時間,彎低身切到條腰斷咁滯!
我買咗Heinz嘅玻璃樽裝雞肉去撈落啲粥度(跟團無可能買新鮮肉類),呢隻好味,阿仔鍾意食,我都覺得第一次成功咗!可惜第二晚再煮,去完珊瑚島個人倦到死,仲要攪兩個幾鐘頭煲定餐粥for 第日,阿仔第日竟然唔吼!!唔知係咪食乜都比啲佢試,佢要食我地嗰啲!我好傷心,個人暈陀陀腰骨又痛都頂住煮餐粥,換嚟佢擰歪面唔食,所以第三日開始就唔煮,"火局"啲ABC粉再撈Holle玻璃樽baby food俾佢,不過佢又係唔肯食乜滯(我自己聞都覺得臭,好似狗糧嘅味!)最後佢係食蛋糕,香蕉,麵包,同埋跟我地大人嘅團餐分啲白飯or淡味嘅餸比佢!呢幾日佢學識大人飯係好好味,希望唔會憎咗粥仔喇~~!

別墅

嘩...kayden媽媽好偉大呀! 我最初仲估你係自由行所以有時間自己煲粥,估唔到你跟團仲要用2個鐘煮野...佩服!

我未試過heniz樽雞肉,有無肉塊係入面ga? 我係前日實習試左healthy times o既baby food,原來全部都係"水"無野比佢"趙",我用佢加入用保溫杯焗好o既粥到,雖然阿囡都肯食晒,不過我覺得d baby food好難食...可能日本d baby food會好味d,不過我見佢d成份好大人口味所以先用healthy times 。

原帖由 Kaydenbb 於 10-7-2 00:56 發表
嘩~~我去完泰國5日返嚟喇,煮咗兩日新鮮粥仔咋!我自己同個仔都頂唔順呀!
我第一晚就去咗芭堤雅嘅超市買齊料夜晚煲粥,買咗紅蘿蔔,蕃茄,椰菜,薯仔&西蘭花, 用嗰個Sanyo煲無問題,幾夠熱,但無得較大細火路,最好用啲料煲湯 ...

別墅

好媽媽勳章

原帖由 b-ba-ma 於 10-7-2 14:04 發表
嘩...kayden媽媽好偉大呀! 我最初仲估你係自由行所以有時間自己煲粥,估唔到你跟團仲要用2個鐘煮野...佩服!

我未試過heniz樽雞肉,有無肉塊係入面ga? 我係前日實習試左healthy times o既baby food,原來全部都 ...

連我自己都好佩服我頭兩日嘅毅力,望住佢兩仔爺瞓到死豬咁,我陀住個細嘅仲要"騰出騰入"(切野洗野喺廁所,嗰煲粥喺出面窗口嘅茶几面.一頭一尾!成晚行十幾廿轉!仲要間酒店無熱水煲,要吓吓問house keeping攞滾水)我第日咪猛同個仔講"媽咪咁錫你,你第時記住要孝順番我!!"
Heinz係雞肉茸嚟嘅,無肉塊,我覺得幾香,OK呀!我帶玻璃樽裝baby food係因為買買埋埋好多喺屋企,趁旅行食咁啲,點知咁難食!
日本錫紙袋裝我試過,嗰啲好香好似大人餸,硬係"型"住佢有味精咁,不過都係自己衰, 一早學你咁測試吓先就唔洗攪到個仔絕食啦 ~

首頁

尾頁

跳至