自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=12513874&extra=page%3D1
關乎全香港人 .

我哥在 2010 年 6 月13日(日) , 在屯門市中心巴士總站 , 7-11 便利與渣打銀行對開馬路被車撞倒 , 我哥被撞至暈陀陀 , 司機不顧而去 , 但司機再開行 2-3 米後將手袋拋掉出車外 , 手袋內附 6000 元現金 , 手提電話及疑似警員委任證 , 我哥上前拾獲 ( 因我哥看不清車牌 , 這手袋可能就是唯一線索 . 於是上前拾獲 ) 我哥就是為了這手袋被扣押了 .

我哥拾獲後 , 不久疑似女警的車主致電她本人手機 , 我哥接聽電話 , 車主在第 1 次及第 2 次均說賠償湯藥費 ( 可能車主身有屎 , 不能停下讓警方調查 , 所以將手袋拋出希望當作賠償了事 ) , 因我哥沒錢的 , 所以我哥接受賠償 , 但當第 3 次再與我哥通話交收時, 警員衝出便說是我哥勒索 . 警員不讓我哥報案有交通意外 , 可能疑有警員包庇同僚沒有上報 , 現在我哥在收押所又不能申冤 , 如果個個司機都用這招 , 香港真是無法無天了 .

各位 , 如你的家人被人用車撞倒後 , 還被冤枉屈入獄 , 你們心裡怎樣過呢 ? 所以懇請目擊者出庭作證 , 我知我哥衰貪心 , 他要受到應有的法律制裁 , 我不是為了讓他脫罪而尋找證人 , 而是不讓司機知法犯法繼續消遙法外的 .

你/妳的證供很重要 , 希望你/妳可站出來 , 只是浪費你的一點時間 , 但可不讓人白坐冤獄 . ( 由小到大我一直以為香港法治之區 , 不會有冤獄 , 原來是假的 )

十萬心急的人上

p.s轉貼過黎的.

侯爵府

好奇怪?搭到手袋點解唔報警?本身好似有疑點?

男爵府

我都覺得好多疑點,警員不讓報案有交通意外 ,咁人地why要勒索?

子爵府

接受賠償已經不對..
撞車一定要第一時間報警.
俾人捉到痛腳仲要話屈入獄...
去到差館好難搞啦.搵定律師/.\

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

都唔知堅定流~~

大宅

好媽媽勳章

係呀!都唔知堅定流,又太多疑點.
原帖由 mimichau 於 10-7-2 09:31 發表
都唔知堅定流~~

禁止訪問

複式洋房

就算係堅都好多人唔信啦...................我dadi上年比人偷左架7人車.........之後有一日真係比佢見返自己架寶貝車~不過已經比人換左色~~佢cheak過晒知道一定冇錯~報埋警拉晒人..................但之後件事仲不了了之..................又話colse file完成調查...........仲有人打比佢叫佢唔好再搞咁多事之後我dadi真係好唔開心.................有ICAC都冇Q用!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!根本都唔知佢地查到何年何月......................只係怪香港所謂既謙潔.............都只係官官相為...............我地d小市民...................可以做得d咩者*只怪自己冇能力啦

複式洋房

原帖由 man12345678 於 10-7-2 11:46 發表
比人撞到頭暈暈梗係報驚先嫁啦
之後再傾賠錢啦下話@@

好多人一時之間都唔會反應得咁快...............因為你唔係果d做慣聽慣壞事既人................比著件事發生係你身上............我估你都會第1時間執起個袋希望搵到撞低你既果個人...............我信你都唔會第1時間乜都唔理報警...................................

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 mimichau 於 10-7-2 09:31 發表
都唔知堅定流~~

複式洋房

樓主~我都覺得你哥哥好慘..............不過我地d平民根本同唔到果d人鬥...............希望你搵到個好律師幫你阿哥~打得甩啦.............

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 siuyubb 於 10-7-2 12:17 發表
就算係堅都好多人唔信啦...................我dadi上年比人偷左架7人車.........之後有一日真係比佢見返自己架寶貝車~不過已經比人換左色~~佢cheak過晒知道一定冇錯~報埋警拉晒人..................但之後件事 ...

點解你爸爸咁肯定部車係佢? 仲有件事係幾時發生? 如果係近期發生, 成件事自己無錯, 警察唔受就去申訴專員公署, 去報館, 起碼都搞大件事, 不過你地要有足夠證據肯定部車真係你爸爸喎!

至於呢個case, 唔係人地唔信, 係佢自己衰貪心, 如果係我, 車到我暈陀陀走左先話畀錢我, 應該係我報警拉佢至真! 呢個case, 手袋入面有6000, 人地打唻佢仲要再收人錢, 呢度都無講佢收左人幾錢添呀, 咁點算冤獄呢, 係佢自己貪心在先! 就好似早前有個家長話學校老師打佢個仔, 畀左戶口號碼老師, 最後被人告勒索! 香港係法治社會, 即使對方自願, 為左保障自己都應該先報警, 再定合理賠償和解! 香港點可以私了, 最後講唔掂數, 蝕底果個咪自己囉!!
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 siuyubb 於 10-7-2 12:24 發表
樓主~我都覺得你哥哥好慘..............不過我地d平民根本同唔到果d人鬥...............希望你搵到個好律師幫你阿哥~打得甩啦.............

唔係樓主哥哥 , 係 轉貼

複式洋房

原帖由 洛婷 於 10-7-2 12:34 發表

唔係樓主哥哥 , 係 轉貼

唔好意思~誤會左tim*

複式洋房

原帖由 Bman 於 10-7-2 12:32 發表

點解你爸爸咁肯定部車係佢? 仲有件事係幾時發生? 如果係近期發生, 成件事自己無錯, 警察唔受就去申訴專員公署, 去報館, 起碼都搞大件事, 不過你地要有足夠證據肯定部車真係你爸爸喎!

至於呢個case, 唔係人地唔信, ...

我dadi見到佢架寶貝車~佢認得d簾~因為失車時剛剛換左唔夠一個月~~即時就渣住另一架車去追佢~追到去一個爛地(當時係新界,,新界好多呢d地方~)就行入去問個司機~話佢架車好正~又話自己架前7唔想要想換佢果種新車~~~~之後個司機話可以賣比佢~開晒架車比我dadi睇牙~~~~~~~~~~我dadi記得晒佢架寶貝有咩地方花左~~~確認係自己先走返出去報警架~~~~~~~~~事發之後都有再投訢~~~~~~~根本就冇用!!!!!!!!!!!!!!!有冇人會得閒日日打上去叫果d廢人做野牙根本過左一段日子..............冇晒聲氣~保險公司又追你.............咁幾樣野一齊煩~你做得邊樣丫~我dadi唔係讀好多書~我又唔識幫佢~人地幕後有人搞好晒~又有死差人撐腰~咁點者.................

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 siuyubb 於 10-7-2 12:49 發表

我dadi見到佢架寶貝車~佢認得d簾~因為失車時剛剛換左唔夠一個月~~即時就渣住另一架車去追佢~追到去一個爛地(當時係新界,,新界好多呢d地方~)就行入去問個司機~話佢架車好正~又話自己架前7唔想要想換佢果種新車~~~~之 ...

你地買二手車? 我唔係好熟汽車, 但係知道車個底盤係有記認, 去運輸處做登記時應該都有記低呢d資料, 差不多等如買電器產品有serial number一樣! 你地無同保險講? 照計你地搵到懷疑失車, 佢地應該幫你跟, 因為你搵返架車佢地都唔洗賠咁多! 錢七拎去劏都值兩個錢丫, 我唔會就咁算囉!
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

點解香港會變成咁嫁。

複式洋房

原帖由 Bman 於 10-7-2 12:32 發表

至於呢個case, 唔係人地唔信, ...

根本即時冇可能影到相...................命仔緊要過架車牙.................................同埋報左警架車比人扣起左~佢地驗完之後同我dadi講~架車副引擎唔係你車輛報果個型號~就算你認得都唔係你~除非佢肯認架車非法改裝~~~~~~咁點丫~即係你認就明屈你有罪囉~

複式洋房

原帖由 Bman 於 10-7-2 13:00 發表

你地買二手車? 我唔係好熟汽車, 但係知道車個底盤係有記認, 去運輸處做登記時應該都有記低呢d資料, 差不多等如買電器產品有serial number一樣! 你地無同保險講? 照計你地搵到懷疑失車, 佢地應該幫你跟, 因為你搵返 ...

有記認都冇用啦~鐵一舊...............我以前識好多人開車房~抄到架車甩皮甩骨~冇報驚就賣個登記比人~值錢架.............then拉架車返泥~冇登記既~燒返個no上去~~~又係一條好車..............呢d叫借屍還魂牙好多人都係咁做~佢洗幾下功夫就賺幾十萬~你知唔知幾多人會同流合污牙.....................................

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 siuyubb 於 10-7-2 13:12 發表

有記認都冇用啦~鐵一舊...............我以前識好多人開車房~抄到架車甩皮甩骨~冇報驚就賣個登記比人~值錢架.............then拉架車返泥~冇登記既~燒返個no上去~~~又係一條好車..............呢d叫借屍還魂牙:igiv ...

好慘...
香港警察做嘢真係好求其,
我地前排比人爆格..d嘢都好大件..
如果出入拎住係閉路電視一定睇到...
警察最後話睇過..但睇唔到d咩..

過一排就話有人被拉,會再睇閉路電視..
睇下見唔見個條友當日出入過..
等到而家3星期都無個電話..
我已經放棄左...唔再等..

首頁

尾頁

跳至