興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日响花墟買左棵枇杷樹仔, $150, 已有花蕾的, 老闆話過年會結果了, 有無人種過? 請分享下......

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我99個度係種係地,生到好高(4米),因為冇施過肥,d果好細又唔好食,想好食一定要谷肥,同埋如果開太多花就要剪梗d唔好分薄哂d營養。
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我昨日都去過, 見唔倒枇杷, 不過見倒棵橙樹, 好多橙, 但要380元, 貴同太大棵, 無買....

不過買左棵番石榴, 60蚊咋...已有兩粒果.... 唔知可唔可以種得成....我都係玩下....

我昨日都去左神秘果處, 個老板娘話比我聽用一朵花來授粉, 係咁點就得架啦, 佢話佢個客教架....我諗果日可能您見倒佢tim呀....

我食完十幾粒后, 得兩粒咋.....我都要試下先....

原帖由 hildachanpy 於 09-10-24 15:14 發表
今日响花墟買左棵枇杷樹仔, $150, 已有花蕾的, 老闆話過年會結果了, 有無人種過? 請分享下......

複式洋房

應該佢嗰個客啦, 佢用一朵花嚟授粉ga, 係個女人嚟ga. 我嗰棵神秘果都係比我食左十多粒, 不過仲有d未熟, 而且有好多白色好似係花蕾的東西, 希望可以開花結果啦......

原帖由 77777 於 09-10-26 16:11 發表
我昨日都去過, 見唔倒枇杷, 不過見倒棵橙樹, 好多橙, 但要380元, 貴同太大棵, 無買....

不過買左棵番石榴, 60蚊咋...已有兩粒果.... 唔知可唔可以種得成....我都係玩下....

我昨日都去左神秘果處, 個老板娘話比我 ...

複式洋房

噚日我响村口間花圃度幫棵枇杷換左盆加左泥, 個好闆話我棵枇杷好靚好壯, 應該種得成. 我買佢時, 嗰個老闆話等佢打完呢批果就要加肥......希望d果甜啦, 我媽好鐘意食枇杷, 所以見平平地咪買囉......hehe......
原帖由 召藥師 於 09-10-26 14:53 發表
我99個度係種係地,生到好高(4米),因為冇施過肥,d果好細又唔好食,想好食一定要谷肥,同埋如果開太多花就要剪梗d唔好分薄哂d營養。

複式洋房

上兩個星期, 我棵批杷黃左好多葉, 今個星期又冇事, 唔知係咪天氣轉涼, 佢唔慣? d 花蕾開左少少見到丁丁花瓣, 但又停左唔開? 可有高人指點?

複式洋房

我棵枇杷已經結左好多菓了, 但唔知點post張相出嚟分享...

原帖由 hildachanpy 於 09-10-24 15:14 發表

男爵府

您就好啦, 有枇杷食, 我幾個月前買左番石榴, 而家有花lum....未開...

原帖由 hildachanpy 於 10-2-18 12:45 發表
我棵枇杷已經結左好多菓了, 但唔知點post張相出嚟分享...

複式洋房

回覆 2# 召藥師 的文章

星期四收左4粒枇杷, 好細粒, 聽你講話唔好食, 所以冇食, 比左一粒同事, 三粒比左亞媽, 今日亞媽竟然同我講話果3粒枇杷好好食喎... ....下次要自己試下先....

男爵府

嘩, 正呀, 有得食, 我棵木瓜打緊果, 有大倒, 不過唔知可唔可以大倒食得...可能要等幾個月...

複式洋房

你就好啦!!! 我棵木瓜仲係BB, 未到生育年齡,
而且都唔知係公定係乸tim....
原帖由 77777 於 10-3-21 00:43 發表
嘩, 正呀, 有得食, 我棵木瓜打緊果, 有大倒, 不過唔知可唔可以大倒食得...可能要等幾個月...

男爵府

買返來多數係雌雄同株, 響第二個網人地話, 我都蒙查查架, 希望佢會大啦...

如果自己種, 就要等佢開花至知, 就算佢係公, 都可以用d釘釘佢, 等佢有木瓜... ....我又係聽人地講架, , 我都係第一次種咋...

我識小小就扮代表...

原帖由 hildachanpy 於 10-3-21 01:00 發表
你就好啦!!! 我棵木瓜仲係BB, 未到生育年齡,
而且都唔知係公定係乸tim....

複式洋房

上星期發現其中一棵神秘菓打左好多冧呀! 唔知係咪我之前捉D蟻落D泥度呢?? 另一棵冇蟻到就冇菓啦!!! 因為花園好少蟻, 捉唔到落去嗰棵度呀!!

近日我棵木瓜唔識高又唔識出葉, 只識落葉, D葉變得黃黃的, 早排開左一輪花之後就變成咁啦, 依家冇花, 又唔識高啦!! 係咪唔夠肥呢? 我噚晚落左D肥啦, 希望會好轉啦~~~
原帖由 77777 於 09-10-26 16:11 發表

我昨日都去左神秘果處, 個老板娘話比我 ...

複式洋房

男爵府

我個棵結果后, 都唔識開母花啦....而家只係雄花, 不過重有兩個果無打甩.....我都有一輪無落肥....

原帖由 hildachanpy 於 10-7-4 02:00 發表
上星期發現其中一棵神秘菓打左好多冧呀! 唔知係咪我之前捉D蟻落D泥度呢?? 另一棵冇蟻到就冇菓啦!!! 因為花園好少蟻, 捉唔到落去嗰棵度呀!!

近日我棵木瓜唔識高又唔識出葉, 只識落葉, D葉變得黃黃的, 早排開左一輪花 ...

子爵府

不好意思,為什麼要捉蟻?

複式洋房

因為賣神秘菓嗰個老闆娘話神秘菓靠蟻嚟傳播花粉. 之前, 我嗰兩棵神秘菓只開花不結菓, 所以咪捉d蟻嚟試下囉.
原帖由 瑪利2006 於 10-7-11 23:27 發表
不好意思,為什麼要捉蟻?

首頁

尾頁

跳至