跳至

首頁

尾頁

洋房

由梁周下同莊二下合併的
保良局西區婦女福利會馮李佩瑤小學
將會於2011年入學嘞~~~

6號個晚終於係濛查查的情況下,見到現任莊二下校長鄺美詩一面,同埋仲見到鍾美珍校長添~~~~

真係好突然,殺出個志豪小學的主任過新校做校長,我地呢d從來無對學校作出任何批評同意見的家長,唔知道會被蒙在鼓裡,有家長怒氣沖沖問鄺校長點解係開會前才出一封"校長的話"的信給家長,通知家長她會離職!
鄺校長講出一句令我都幾難受的說話:"其實我之前已經通知家教會的正副主席~~"
係咩意思呢?我地一班家教家會會員傻下傻下咁等,係咁等校長開會講下比我地家長知,學校會變成點.......
但係最後點呢?
等到一句咁嘅說話回應~~~~

當時真係有幾個家長喊出黎,佢到底明唔明我地家長的情緒被佢地攪到點?

我從來都唔知亦感覺唔到家教會存在的價值,但我都會因為學校而加入做會員,當係一種支持,今日得到一個咁嘅回應,咁學校只係需要正副主席就得嘞~~~

從來佢地開會議程都無一份記錄比會員知,交得會費做得會員,唔知多都可以知少少掛,我地唔係參加冒險樂園
做會員呀,只要比錢換幾個金幣,玩過遊戲就算呀?
一個學校家教會,細細個組織,又唔係好似港鐵咁大集團,點解少少的文書都做唔到呢?
我相信一定會有家長願意做的,就算真係無人肯做,都仲有我呀,我當初加入家教會時,填左會做義工的,但係到今時今日只係間唔中會收到興趣班的通告外,就咩都無嘞,最後一張通告咪係要我地會員支持佢地繼續做主席囉~~~

我真係好傷心,雖然好似好誇張,但我真係好傷心

我很喜鄺美詩校長,因為她談吐大方,好有校長風範!
面上時時都好寬容......

至於新校校長鍾美珍,這個人......

1.有家長向她發問問題,鍾校長無起身細心聆聽,坐係到,擰轉頭聽就算嘞,應有的禮貌係邊呢?
2.有家長對佢背景作出質問,睇得出鍾校長情緒有被影響波動,其實家長都係想知她的實力啫...無咩嘅......
3.無咩見過佢笑,全程面容崩緊,第日d學生見到佢會點呢?

其實過後我都有掉返轉頭諗下佢點解會咁呢?
1.可能佢未適應做校長的生活......
2.佢用左咁多心機咁努力去升校長一職,竟然有家長質疑佢能力,比著任何人都會唔開心......
3.搬校唔同搬屋,心力可能已經到頂.....點笑得出呢?

點都好啦....我都係搵個有人會明白我的地方,去呻下去發洩下架啫.......

如果覺得我有偏見,請原諒呀

伯爵府

點解這麼快要再轉校長 ? 女校長不是早於2年前才做, 之前果位新陳校長轉左上午校做校長.

原帖由 honeyBmama 於 10-7-8 11:48 發表
由梁周下同莊二下合併的
保良局西區婦女福利會馮李佩瑤小學
將會於2011年入學嘞~~~

6號個晚終於係濛查查的情況下,見到現任莊二下校長鄺美詩一面,同埋仲見到鍾美珍校長添~~~~

真係好突然,殺出個志豪小學的主任過新 ...

洋房

原帖由 叮噹2000 於 10-7-8 23:46 發表
點解這麼快要再轉校長 ? 女校長不是早於2年前才做, 之前果位新陳校長轉左上午校做校長.

妳都覺得快哩......

佢當初對我地一班家的承諾煙消雲散LU........
仲要話走就走!!

大宅

hi,我係梁下的家長,但我小朋友間學校都未講新任校長的事womouth: mouth: ,我地以為係你地而家的莊下校長做tim

ありがとう!!!

洋房

原帖由 bbkiki1991 於 10-7-9 00:37 發表
hi,我係梁下的家長,但我小朋友間學校都未講新任校長的事womouth:mouth:" /> mouth:mouth:" /> ,我地以為係你地而家的莊下校長做tim

妳好呀......
離曬譜架,妳地仲未開家長會呀,
我地都夠遲架啦......
新校長係志豪過黎的
我地提早左好多買書呀!
係咪怕家長會退學呢?

我話妳知大約情況:
1.新校長係志豪小學的學科主任鍾美珍(佢好在意咁話比我地知佢係學科主任)佢的教學歷程係:九龍保良局朱正賢小學教左5年-->良景保良局方王錦全小學--->搬校到志豪小學
佢話校董局覺得佢有搬校經驗,所以選佢做新校校長.

佢仲話全香港40幾個主任考升校長試,只係得3個人合格,佢係其中一個......

2.黎緊兩間學校的三年級,由第一份評估卷開始,內容會一模一樣,作用係測試兩校成績距離.

3.大家的教科書會用一樣的書.

4.新校上堂時間唔會早過8點,放學3點半左右.

5.小班教學,每班25人

不如妳第日有咩消息,話比我地知吖...好嗎?

大宅

死la,我地豪不知情wo,見都未見過呢位人兄.
我囡間學校平靜如水a,只係不斷叫佢地d小朋友讀好d書,課外活動就拿多d獎wo.
不過佢地平日讀書都好迫ga,成日默書,功課又多,好多時做到12點幾ga(可能我個做得慢la )
ありがとう!!!

洋房

原帖由 bbkiki1991 於 10-7-9 23:24 發表
死la,我地豪不知情wo,見都未見過呢位人兄.
我囡間學校平靜如水a,只係不斷叫佢地d小朋友讀好d書,課外活動就拿多d獎wo.
不過佢地平日讀書都好迫ga,成日默書,功課又多,好多時做到12點幾ga(可能我個 ...

搵到d相比妳睇下.....

妳覺得佢點呢?
D相係志豪5/7畢業禮時的鍾校長......

睇完呢D相,發覺同見我地個晚個樣一D都唔同喎!
順眼好多喎~~~~
唔通攪完畢業典禮所以攰到唔識笑?

大宅

hello:
小女都是梁周下學生哥,聽聞有人事变變動,但未有通告.

大宅

冇接觸過佢,比唔到d乜評價 .
不過志豪係唔係band2ga?
咁佢地d教學同我地會唔會有好大出入ga?
mouth: mouth:
ありがとう!!!

洋房

原帖由 bbkiki1991 於 10-7-10 01:12 發表
冇接觸過佢,比唔到d乜評價 .
不過志豪係唔係band2ga?
咁佢地d教學同我地會唔會有好大出入ga?
mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" />

聽聞好似係降左band......
唔再band1嘞!
唔知真定假?

洋房

原帖由 keung 於 10-7-10 00:23 發表
hello:
小女都是梁周下學生哥,聽聞有人事变變動,但未有通告.

你好呀....
有時間的話碌返上去樓上幾個留言睇下,一下子不能講過你知!
上面有新校長嘅相片同埋新校的少少資料睇下.......

大宅

honeyBmama
看完你的發表之后, 真係有點擔心.

因小兒將會在今年九月成為這校的小一生, 而我們這批新生家長, 更加不知道學校會轉校長或有其他的改動.

唉! 我唸, 我在這裡可能會知道學校更多新消息, 希望你和其他媽咪(莊下和梁下)可在這裡給我們這批新生家長更多新消息啦.

謝謝.

子爵府

我係莊二下四年級家長, 點解我mud都唔知ge?

洋房

原帖由 小醜怪 於 10-7-10 23:31 發表
honeyBmama
看完你的發表之后, 真係有點擔心.

因小兒將會在今年九月成為這校的小一生, 而我們這批新生家長, 更加不知道學校會轉校長或有其他的改動.

唉! 我唸, 我在這裡可能會知道學校更多新消息, 希望你和其他 ...

幫到一定幫,知道一定講!

洋房

原帖由 yschau 於 10-7-11 09:45 發表
我係莊二下四年級家長, 點解我mud都唔知ge?

7月6日開過校長大會妳知唔知呢?
我都係前一日聽返黎,膽粗粗個晚去學校睇下係咪真係開會,點知真係喎!

開會內容有提及四年級嘅事架!!!

妳升小四定升小五呀?

洋房

有新消息:

曹老師唔做嘞
林老師唔做嘞
李嬌主任唔做嘞
仲有MR.APPS返左澳洲嘞

以上資料都係媽咪堆中聽返黎,唔知有幾多會成事實呢?

子爵府

回覆 16# honeyBmama 的文章

我個女升小五, 我事後睇返學校個web先知7月6日有會開, 但亞女話無收過通告.

亞女話仲有張sir唔做, 李主任做多一年就退休, 校長會轉新ge, 佢仲誤會以為每2年轉一次校長係必然ge.....

洋房

原帖由 yschau 於 10-7-12 09:20 發表
我個女升小五, 我事後睇返學校個web先知7月6日有會開, 但亞女話無收過通告.

亞女話仲有張sir唔做, 李主任做多一年就退休, 校長會轉新ge, 佢仲誤會以為每2年轉一次校長係必然ge..... ...

係喎,係妳個囡眼中,真係每兩年換一個校長喎!好攪笑呀!

大宅

honeyBmama:

我個女今年小一都是讀梁周下,我咩都唔知仲諗住間學校都幾好,到轉全日大家都要再識應 .

大宅

但梁下好似要以不變應蒂變咁wo
ありがとう!!!

首頁

尾頁

跳至