跳至

首頁
12345...48

尾頁

大宅

我個女今年升小一了, 之前哥哥讀小一時, 我就係bk 到認識了幾位好媽咪, 現在仲做埋老友, 希望到個女都可以揾到好朋友啦! 有興趣就入來傾傾!

公爵府

畀面勳章

Hello...nice to meet you....

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

希望囡囡下年都入到石小,同你地做朋友

大宅

報到, 報到

原帖由 wingyee_ma 於 10-7-1 18:15 發表
希望囡囡下年都入到石小,同你地做朋友

大宅

回覆 4# cherrychunhim 的文章

有....7月8 日可以見面啦..

公爵府

畀面勳章

請問有無人知開學頭一個星期係咪都會放早?

大宅

醒目開學勳章

報到報到,我個仔黎緊都係石鍾山小一生啦,頭個個星期我睇返佢地學校上年個個流程係放12:00定12:30架,我本身住大窩口架,所以計落應該叫葵涌,之不過係荃溝媽媽會先見到呢個topic

大宅

回覆 7# cherrychunhim 的文章

Hi Cherry ,
有事想請教..7/12 是普通話 test day , 你會否參加? 在學校成績單上, 普通話計唔計分? 因最近請了很多假..怕俾 boss 炸型..

大宅

係呀! 首一個星期係放早架! 而且9月份學校都會安排一個三年班的哥哥/姐姐小息時陪他們的. 仲有劃定地方比小一新生小息, 唔可以亂咁走咗去架!

原帖由 fungyee 於 10-7-2 14:07 發表
請問有無人知開學頭一個星期係咪都會放早?

大宅

我就唔參加普通話教中文的班, 所以7/12應該係唔駛返的. 普通話係要考口試和筆試, 成績表上係會show出來, 但唔計分, 只會比A/B/C. 計分的係中/英/數/常/視藝/音樂

但我試過一年班無同佢準備普通話口試, 結果老師打比我叫我同佢溫下...唔好咩都唔識講!

原帖由 鼻涕蟲 於 10-7-2 16:04 發表
Hi Cherry ,
有事想請教..7/12 是普通話 test day , 你會否參加? 在學校成績單上, 普通話計唔計分? 因最近請了很多假..怕俾 boss 炸型..

公爵府

畀面勳章

唔該晒!

有個高年班小朋友睇住都幾好喎, 起碼唔駛亂走左唔知去邊, 邊個課室都唔認得...

大宅

好呀, 有個大姐姐帶住,個心都定啲,又可教下小朋友,提點下,
今年書費好貴, 是否沒有了英文故事書

我們要在8/7相認先得, 怎相認好呢

大宅

回覆 3# cherrychunhim 的文章

thanks .Cherry .
竟然不計分就好..話事話 "書" 費的確幾貴 , 買咁多書, 作業..用唔用到架 !

大宅

回覆 2# daydaybaby 的文章

Hi ..好似仲有 "紅雞蛋"派添 , 興祝返學1 個月..今年唔知有沒有呢 ? (我在"石小" 綱站看到)

公爵府

畀面勳章

原帖由 鼻涕蟲 於 10-7-3 09:42 發表
Hi ..好似仲有 "紅雞蛋"派添 , 興祝返學1 個月..今年唔知有沒有呢 ? (我在"石小" 綱站看到)

咁搞鬼? 有紅雞蛋派...千其唔好考試先黎派...

大宅

係呀...滿月真係有紅雞蛋派架! 其實我都覺得書費好貴呀! 好似最貴一年班同四年班! 我大仔五年班都要 $14XX.
我印象中, 一年班中文書真係教唔晒架! D補充就會用一年, 書就分上下學期買.

原帖由 鼻涕蟲 於 10-7-3 09:37 發表
thanks .Cherry .
竟然不計分就好..話事話 "書" 費的確幾貴 , 買咁多書, 作業..用唔用到架 !

大宅

我諗等8月新生日知道他們什麼班, 我們就容易D相認. 我記得8月中, 校網就會知道他們編什麼班架喇!
今年開始唔用英文故事書了, 用返longman Elect 英文書, 我諗學校目的係想提高英文水平囉!

原帖由 daydaybaby 於 10-7-2 21:05 發表
好呀, 有個大姐姐帶住,個心都定啲,又可教下小朋友,提點下,
今年書費好貴, 是否沒有了英文故事書

我們要在8/7相認先得, 怎相認好呢

大宅

醒目開學勳章

不如黎個清一色下半身著黑褲呀 因為我估多數人都有呀麻 hehe

大宅

那時吸引讀此校的其中一個原因就是用英文故事書
現在無了, 好失望

星期六是否不用上學呢,
唉!我依啲打工仔,星期六要返工,到時都唔知點安置個小朋友好,

原帖由 catfishhome 於 10-7-5 23:58 發表
不如黎個清一色下半身著黑褲呀 因為我估多數人都有呀麻 hehe

大宅

我都有點失望架! 話晒我都keep了哥哥的故事書咁耐, 都係諗住個妹啱用!
星期六係唔駛返學架, 不過會有好多興趣班可以參加(但要比錢的), 如果你要返工又無人湊就真係有點麻煩喎! 現在應該好少有小學星期六要返學啩! mouth:

原帖由 daydaybaby 於 10-7-6 00:23 發表
那時吸引讀此校的其中一個原因就是用英文故事書
現在無了, 好失望

星期六是否不用上學呢,
唉!我依啲打工仔,星期六要返工,到時都唔知點安置個小朋友好,

...

首頁
12345...48

尾頁

跳至