跳至

首頁

尾頁

別墅

我上一胎係開刀,我相信我今次都會,但現在正煩要book早多少,因我係22/2...

珍珠宮

同你一樣, 上一胎係開刀, 今胎都應該會係.
我都煩緊, 究竟早幾多日, 我edd 係13/2-17/2
4/2 就係年初一
都唔知到時揀邊日好, 虎年定兔年
叔仔又係3月2 or 3 日結婚, 又唔知自己坐完月未
好煩呀
原帖由 1103mama 於 10-7-20 15:50 發表
我上一胎係開刀,我相信我今次都會,但現在正煩要book早多少,因我係22/2...

複式洋房

may I ask why you would like to have C-section instead of natural delivery?

原帖由 CarMan 於 10-7-20 16:23 發表
4/2 就係年初一
好煩呀 ...

洋房

想開刀, 因為好怕痛
但順產老公可以入產房支持我, 一起經歷...
所以仲未決定到..

大宅

未有BB已經決定會開刀!
因為我由細到大都好迷信, 我好想擇日~~
我edd係2月7日..
應該大概1月20左右開刀..
要睇下係男定係女先擇日所以日期未定..
希望阿b唔好1月中就自己要出黎><

複式洋房

爸B勳章

你地咁快就決定晒la?我係頭一胎乜都唔識!不過我係孖,d朋友話多數都要開刀同一定會早wor!
我係政府生,但係下星期先睇醫生,唔係醫生睇你情況決定幾時開刀咩?

珍珠宮

唔係like, 只係我無膽, 無勇氣去try natural delivery....好怕個種unexpected 的痛楚
原帖由 muffinlemon 於 10-7-20 20:29 發表
may I ask why you would like to have C-section instead of natural delivery?

大宅

原帖由 腰果 於 10-7-20 22:31 發表
想開刀, 因為好怕痛
但順產老公可以入產房支持我, 一起經歷...
所以仲未決定到..

開刀老公都可以陪產, 好輕鬆, 醫生同麻醉師同你地傾下偈, 上胎唔駛半個鐘阿b就出黎, 老公可以剪臍帶, 我第2日落床/餵奶都冇問題.

我鐘意開刀因為唔駛等, 唔駛痛, 唔想盤骨撐大.

大宅

原帖由 CarMan 於 10-7-20 16:23 發表
4/2 就係年初一
好煩呀 ...

2月3號係年初一, 不過2月4號先立春, 所以初一出世都屬虎. 我上胎係新年坐月(當時係1月過年), 今胎都會係, 其實幾好, 人地上黎拜年自己唔駛走黎走去.

男爵府

我還是覺得順產好一點
有朋友因為身體有事, 做了多次腹腔大手術
佢後尾有bb, 好希望好希望可以順產到
因為佢實唔想再開刀
可惜後尾都係試順產唔得, 要開刀生

所以, 我成日覺得正常健康的女人, 唔應該下下因為話怕痛而去開一刀....

大宅

其實對阿B來說, 係咪順産好過開刀呢?
我都好怕痛.... 如果順産同開刀對阿B 係無分別既話, 我諗我都會開刀. 但如果有分別既話就要再諗諗啦!
11/4 兩個月大了!! 要減肥呀! 6.47kg
11/3 第一次去打針, 心痛死媽媽了! 4.77KG
14/2 很冷的情人節, BB 出院啦! 3.4 KG
11/2 寶貝仔出世啦! 3.45KG

大宅

原帖由 miyokiwai 於 10-7-21 13:37 發表
我都好怕痛.... 如果順産同開刀對阿B 係無分別既話, 我諗我都會開刀. 但如果有分別既話就要再諗諗啦!

我諗各有風險, 你會唔會參加產前講座? 佢地會講順產同開刀既分別, 對於baby同媽咪既風險. 順產既危險多數影響bb, 開刀既危險就影響媽咪.

http://www.mingpaohealth.com/cfm/feature3.cfm?File=20091122/pafe/olb1.txt
http://happypama.mingpao.com/cfm/parenting3.cfm?File=20070919/maa/voa1h.txt

洋房

順產另一問題係醫生有可能要用鉗...會影響BB頭形...

注意有些C+醫院擇日和假期都會收附加費, 最重要係check下你個醫生會不會放新年假!

珍珠宮

應該係, 留意下同期d 朋友既bb, 開刀的話氣管係弱d
不過又5係一定, 因為又有人開刀 係 好壯健
順產的又5一定係好健康
相信2者都無肯定, 總之馱時睇住飲食 (真係唔好飲咁多凍野-對氣管麻麻 及 濕毒野 - 易濕疹)
原帖由 miyokiwai 於 10-7-21 13:37 發表

珍珠宮

對, 當初都係我考慮之一
原帖由 qqbabe 於 10-7-21 13:54 發表
順產既危險多數影響bb, 開刀既危險就影響媽咪.

珍珠宮

wakaka.....對對, 呢個都係當初我考慮之一, 因我自己頭型唔靚, 唔想阿囡都係咁 haha...
原帖由 parpadelle 於 10-7-21 14:09 發表
順產另一問題係醫生有可能要用鉗...會影響BB頭形...

注意有些C+醫院擇日和假期都會收附加費, 最重要係check下你個醫生會不會放新年假!

珍珠宮

所以我都成日讚順產既朋友及同事, 佢地好叻, 好勇敢.
原帖由 晴朗家家 於 10-7-21 13:01 發表

所以, 我成日覺得正常健康的女人, 唔應該下下因為話怕痛 ...

別墅

以前讀child care o既時候讀過, 如果順產的話, bb會經產道出世, 出世o個時, bb會吸收到一種由產道提供的抗體的. 對於bb的身體同抵抗力係會好o的的.

珍珠宮

new point, great, 又知多樣野
以往都係聽話對肺部及氣管會好d (經產道)
原帖由 Nacby 於 10-7-21 14:55 發表
以前讀child care o既時候讀過, 如果順產的話, bb會經產道出世, 出世o個時, bb會吸收到一種由產道提供的抗體的. 對於bb的身體同抵抗力係會好o的的.

洋房

回覆 12# qqbabe 的文章

老公咪睇哂成個開刀過程?
請問你係邊間hospital 開刀呀? 復原得好嗎?

首頁

尾頁

跳至