論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

最近由聽到好多衰工人既野, 想同大家傾下, 唔知有無你工人份:--

1) 工人界手機流傳一段片, 內容係衰人同巴仔在床邊做, 然後有把個女童(約2 years old)聲講: 姐姐, 幾時走得? 姐姐, 走得未? 隻死野答: 咪嘈啦, 收聲啦, 然後繼續un.

2) 工人朋友話無錢就問男朋友取, 原來佢既男朋友 = 男主人 (有老婆既)

3) 亞伯話個工人知自己有d錢, 就每星期帶唔同既工人朋友比佢玩1-2個鐘, 每次比$500-600工人, 大把工人自願搵"外快"

4) 印尼店內既internet 房仔, 係工人既炮房, 大把工人帶埋男朋友入去"開房", 每小時$30.

5) 閒日d衰工人帶埋d 小顧主蒲印尼店, 在bb面前噴煙, 隊啤, 更有工人摸小童咕咕為樂. 有d就把bb放在bb車一旁, 佢地就自己吹水唔理小朋友

6) 工人在街上掛住吹水, 由得d小孩互飲對方汽水, (共用飲筒) 而小朋友仲係成面口水臭涕不理, 由得他們互相傳染.

7) 有個婆婆為智障男找老婆抱孫, 叫印姐嫁比個仔, 婚後工人朋友問印姐點頂, 印姐答: 我一直同佢同房, 個"老公"訓地, 咩都無做過, 只當佢傻仔黎. 不過就同出面大把男人攪, 反正有錢又唔使做. 如果同出面d男人有左可以入個傻仔數, 如果有孫抱, 99仲另有獎金.

8) 有個印尼妹, 嫁左比顧主個仔(仲係有錢人, 擺幾十圍酒), 正式成為香港少奶奶, 此事傳片工人界, 攪到個個工人恨嫁香港男 (我工人都有幾個香港男朋友了, 不停換畫)

仲有好多好多, 講唔完!

侯爵府

睇完好心寒.....有無方法歇止?

原帖由 PINKAVA 於 10-7-23 03:08 發表
最近由聽到好多衰工人既野, 想同大家傾下, 唔知有無你工人份:--

1) 工人界手機流傳一段片, 內容係衰人同巴仔在床邊做, 然後有把個女童(約2 years old)聲講: 姐姐, 幾時走得? 姐姐, 走得未? 隻死野答: 咪嘈啦, 收聲 ...

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

大宅

越睇越驚!

男爵府

以上嘅, 我都未有
只係有隻豬蠢鈍, 仲要懶醒~~
不過都係~~激心

複式洋房

我都見到 d 事件.

(1) 有一次係 playground 見到個姐姐坐係個男仔大脾. 我估個男仔係有 d問題. 大約 10多歲. 個姐姐係到同個同鄉吹水. 而佢隻手就一停模個男仔大脾, 睇到好心寒. 唔知個男仔父母有無發覺唔對路.

(2) 有次坐小巴回家個姐姐同個大約3歲的小朋友 share 一個 bread. 佢一口小朋友一口. 好似唔多衛生咁

(3) 有次係一間興趣班門口見到個剛剛識行的bb 係到玩廣告燈相, 個姐姐完全唔理佢只係同個 friend 吹水. 當我見到個 bb 媽媽講佢知姐姐無睇住個 bb 由得佢玩燈相. 點知得到個回應係話, 係咩佢平時對bb 好好禾. 我都 O 嘴. 覺得自己好多事.

(4) 見到有 d 姐姐唔想 hold 小朋友手過馬路, 大一次個姐姐分明係想整鬼個小朋友, 個小朋友"蚊"住佢衫尾過馬路, 佢就推開佢. 就係咁跑, 佢一路跑一路笑. 而個小朋友就一路叫住姐姐等我呀. 佢根本上係將個小朋友來玩命

仲有好多. 我只係覺得香港人都好辛苦 earn money 為頭家. 而 d 姐姐成日覺得我地好富裕, 對我地很多不滿. 所以找地方去發洩. 我相信好多人的心態係, 你對佢好. 人家要對你好. 原來 lee 樣野好似係我地自己一廂情原諗. 可憐係香港人個個都忙很難找到有出面去反映

[/quote]

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 seanandangus 於 10-7-23 11:41 發表
我而家個工人都同前僱主有路啦....個男人有免費餐食....佢又有人安撫..一家便宜兩家著....

我有無睇錯?點解你仲請佢?

複式洋房

世事無其不有。

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

男爵府

回覆 1# seanandangus 的文章

咁你驚唔驚個工人隨時整件b比個男人嘆, 順勢又拎正香港牌呢? 我反而怕個工人攪開有條路, 攪埋你老公添.

複式洋房

原帖由 seanandangus 於 10-7-24 18:57 發表
唉! 當日in 佢個時..見佢同D小朋友玩得幾開心好似幾有愛心...佢又話前僱主同太太離左婚, 所以先生無錢請佢喇喎...又點知佢原來同阿先生咁好感情啫.....而家過左黎我地到做仲成日上人地屋企...真係唔知係咪佢搞到人地 ...

如果個肚大咗咁點算?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

第8點保証係真,我c6哥哥個老婆,又不安份守己,成日想奶奶面前立功或數我不是,我係HK土生土囗,真係末驚過,但好希望她盡快露出尾巴來。這是我的心願。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

第五點見好多喇, 見過啲工人不停講電話, 個細路(兩歲左右)踎喺大馬路旁睇車(吸塵??). 九龍塘mtr入閘時個工人係咁拍個小朋友(三歲左右)塊面叫佢行快啲, 陰公個細路女塊面紅晒係咁喊住過閘...好多好多, 睇見就肉赤.

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我見過一個場面好唔衛生

A工人推住BB車,內有1個歲幾的B
同B工人企0係大廈外吹水
B工人係帶住1男1女小朋友(大概4-6歲)
我見到B工人拎住杯野飲(類似珍珠奶茶),飲左啖之後到1男1女小朋友先後飲
呢個時候BB車個B就開始扭要飲
B工人就俾左杯野飲俾A工人
然後俾BB飲

個BB飲完之後到A工人拎番自己又飲1啖

之後再俾番B工人

然後2個工人同就分手

我見到真係嚇親
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我因為小朋友大咗先開始請外傭, 所以大部份情況都冇發生喺我身上, 但我就有另一種體會, 就係叫佢哋去買嘢時走咗去商場上網, 仲要係屋苑保安睇到話我知的, 真無奈!

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

複式洋房

terrible~

首頁

尾頁

跳至