親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

想知邊間交通方便, 抵住, 附近有shopping mall, 景點, 舒適, 服務好... ...

我打算去環球影城, 動物園, 海底世界, 海豚湖, 摩天輪, 魚尾獅公園.

而旅行社就求其介紹咗以下le三間:
1. Rendezvous龍都
2. Concorde凱煌
3. Park Hotel Clarke Quay百樂海景

因為我無乜時間查資料, 又未買旅遊書睇, 請各位幫幫忙俾d意見, thx!

伯爵府

頭先終於有時間去旅行社問, 宜家有一個問題...

我在某旅行社A問咗Park Hotel Clarke Quay的package計好價錢 (兩大, 一小同房唔包床位), 之後去另外兩間B和C問問, 但佢地都話le間酒店的係無得加小童, 小童要當一個大人計算.

咁即係點呢? 係咪唔同agent的package唔同, 限制唔同? 我擔心我買咗A的package, 去到果間酒店先話小童要另外收錢, 咁咪弊!

大宅

1. 佢意思會唔會係當你3個大人去,2個人一間房,第3個就變成1人佔1房,if yes~~ 就會價d lar。你可以直接send個email去酒店問下。

2.我剛剛去完返黎,我住swissotel merchant court~~ 係"clarke quay (NE5)"MRT一出就係Central shopping mall,對面街就係呢間酒店,我個人覺得好方面。(個出口同mrt指示牌有d唔同,我冇記錯的話應該係e出口)

3.一出酒店轉左,就係 clarke quay碼頭~~ 正

大宅

另外少少我個人意見分享下:

1. 海底世界真係好細,加上我地又唔多好睇海洋生物,我地一家三口行左都唔知有冇30mins就走左食野。

2. 入到去要小心,如果唸住去睇埋dolphin show,就唔好出錯出口呀。因為入場券只限入場一次,我地係商店有個出口去食野,點知原來呢個出口係冇得返轉頭。佢個出口係有個牌,不過大家唔會特別去睇佢。

3. 後來咪同實q叔叔講攞,佢好好笑~~ 問我地有冇影相我咪俾相佢睇攞。但我地只影生物,冇影到自己~~~ 好彩佢見到我影左亞囡食野d相,先俾我地入返去。

4. 至於個dolphin show~~~ 重差過海洋公園,睇得8-10mins。除非你唸住俾 $$ 同 dolphin影相lar,唔係我覺得好唔值 ,影張相都要成SGD16 (如果一早唸住影,一散場就好出去俾 $$ LAR,因為每場都有限額

伯爵府

原帖由 peipei_bb 於 10-6-28 20:49 發表
另外少少我個人意見分享下:

1. 海底世界真係好細,加上我地又唔多好睇海洋生物,我地一家三口行左都唔知有冇30mins就走左食野。

2. 入到去要小心,如果唸住去睇埋dolphin show,就唔好出錯出口呀。因為入場券只限入場一次,我 ...

多謝你的意見呀. 乜原來咁少野睇, 咁請問我黃昏或夜晚先去海底世界得唔得?

你有冇去zoo, 日間同夜間的zoo係咪唔同的? 邊樣好玩d?

你住果間酒店又幾好喎, 不過5星級, 超出我預算呀. 我諗我唯有揀一d要行10分鐘路程先到地鐵站果d啦.

複式洋房

日間同夜間的zoo係咪唔同的? 邊樣好玩d?

我上年帶仔仔去,雖然環球城未開,但他也很開心。他比較喜歡日間動物園比較互動,和紅毛猩影相又可喂吓動物~長頸鹿,還可騎大象等。行得又攰又熱還有動園內的Rainforest Kidzworld 像迷你水上樂園,記得帶泳裝或帶衫玩,小朋友會超興奮。但夜間就只有睇,而且好黑,看得不大清楚。以下是Rainforest Kidzworld (有保養時間) web site,注意開放時間:
http://www.zoo.com.sg/l2_t2.aspx?l1=5&l2=43&langid=1
還有Bird Park都值得去!除雀鳥種多,可互動,D Show 都很好看。

以下是我倆的遊記:
http://hk.myblog.yahoo.com/pyjunjun/article?mid=1071

伯爵府

原帖由 mathias 於 10-6-29 01:03 發表
日間同夜間的zoo係咪唔同的? 邊樣好玩d?

我上年帶仔仔去,雖然環球城未開,但他也很開心。他比較喜歡日間動物園,比較互動,和紅毛猩影相又可喂吓動物~長頸鹿,還可騎大象等。行得又攰又熱還有動園內的Rainforest Kidzworld ...

多謝你的分享, 聽完我真係想快d飛去果邊呢.

好彩你話我知zoo的開放時間, 八月佢close果日撞正我地去的其中一日呀. 如果你唔講, 我真係唔識去check.

仲有你仔仔的旅遊功課, 好正呀, 相信你仔仔都幾叻同乖.

伯爵府

仲有問題... ... 旅遊書話去到新加坡機場先兌換抵d, 係咪真架? 差得遠唔遠?

咁兩大一小四日三夜兌幾多錢好呢?

我諗買野或入場券等等都係用信用卡多, 係咪?

大宅

mathias 你個遊記我都睇過,真係好正。

我係係旅行社買package,依家分開買機票同訂房真係好貴。

因為我地時間關係,最後放棄左zoo,去左另一個樂園同wild wild wet。

我自己就係香港換左 $$先去,冇特別留意個邊個rate,不過我有同事之前去係個邊換$$,睇返又好似香港兌好d。同埋如果用咭你要check下你間銀行先,因為會收charge。

依家個邊有d景點做緊promote,有d就買大人票送小朋友票,有d用master card就有discount (上網print定優惠券),同埋hsbc visa card又有discount,你上網check下。不過唔知你幾時去,check下promote到幾時呀

伯爵府

原帖由 peipei_bb 於 10-6-29 09:38 發表
mathias 你個遊記我都睇過,真係好正。

我係係旅行社買package,依家分開買機票同訂房真係好貴。

因為我地時間關係,最後放棄左zoo,去左另一個樂園同wild wild wet。

我自己就係香港換左 $$先去,冇特別留意個邊個rate,不 ...

ic. 我會check下.

請問機場係咪有地鐵直接出市區? 會唔會好似香港機場快綫咁貴?

宜家我諗緊揀邊間agent, 一間包大人早餐, 但無車接送來回機場. 另外兩間無早餐, 但有shuttle接送. 價錢差唔多... ... 苦惱!

大宅

係呀,有地鐵落去市區,我地到步個晚已經過左12:00,所以要座機場類似shuttle bus去酒店,由機場出市區當然唔會好似香港禁貴啦。我個package唔包早餐,不過重好啦,我地可以出去食下其他野

價錢都ok,睇下呢個幫唔幫到你
http://www.smrt.com.sg/trains/fares.asp

伯爵府

我買港龍package8月26號出發, 住Park Hotel Clarke Quay4晚(酒店連住3晚免費upgrade Deluxe房)我小朋友9歲包早餐, 唔駛另外俾房錢, 剩係俾機票錢喳, +機票附加費+稅及燃油附加費+旅遊保險+4日早餐, Total $1,864喳, 你check下

原帖由 ioi 於 10-6-28 20:00 發表
頭先終於有時間去旅行社問, 宜家有一個問題...

我在某旅行社A問咗Park Hotel Clarke Quay的package計好價錢 (兩大, 一小同房唔包床位), 之後去另外兩間B和C問問, 但佢地都話le間酒店的係無得加小童, 小童要當一個大 ...

伯爵府

原帖由 MrsWong 於 10-6-29 17:10 發表
我買港龍package8月26號出發, 住Park Hotel Clarke Quay4晚(酒店連住3晚免費upgrade Deluxe房)我小朋友9歲包早餐, 唔駛另外俾房錢, 剩係俾機票錢喳, +機票附加費+稅及燃油附加費+旅遊保險+4日早餐, Total $1,864喳, ...

你個package好抵喎.

我今日都confirm咗喇, 係8月初去, 可能貴d啦, 係咁二格過下價, 搵咗間agent都算係比其他平架喇, 搭星航 (為咗坐下新機A380所以下晝3:40先起飛), 都係你揀果間酒店 (貪佢夠新), 住3晚, 小朋友淨係買機票, 不過都要$2,700呀. 大人係機票加酒店, 不過乜都唔包 (無shuttle bus, 無早餐, 無得upgrade, 未計保險), total兩大一小$12,620. agent仲話如果明天6月尾都未confirm到就要每位俾幾百蚊附加費添!

伯爵府

原帖由 peipei_bb 於 10-6-29 14:10 發表
係呀,有地鐵落去市區,我地到步個晚已經過左12:00,所以要座機場類似shuttle bus去酒店,由機場出市區當然唔會好似香港禁貴啦。我個package唔包早餐,不過重好啦,我地可以出去食下其他野

價錢都ok,睇下呢個幫唔幫到 ...

ic, thx for ur info. 希望到時我唔會行錯路搵唔到間酒店喇 (我好少去旅行, 通常有親友就靠人地帶路, 我乜都唔諗的), 因為去到已經夜晚, 而我揀果間酒店聽聞係距離地鐵行7-10分鐘呀.

民房

I will travel to Singapore from 26/7 to 30/8, live in Swissotel the standford, go by Singapore airline, including breadfast, tax, totally..........$6400/person!!!

伯爵府

原帖由 MrsWong 於 10-6-29 17:10 發表
... 住Park Hotel Clarke ...

原來le間hotel都幾遠MRT呀, 我book左之後先發覺比我想像中再遠些.

有冇人知道由MRT實際要行幾耐先到呢?
又或者, 由機場搭的士去要幾多錢呢?
由hotel出去玩, 有咩交通工具選擇?

(原本都諗住跟 peipei_bb 揀 Swissotel 近MRT果間, 但係可惜agent話其中有一晚已full, book唔到.)

伯爵府

人地話行15分鍾度, 日間出入太熱的話就搭的士, 夜晚就搭MRT, 人地話夜晚沿途好舒服, 風景幾靚, 因為係克拉碼頭. 我都係BOOK左先知距離MRT遠, 不過小朋友已9歲, 所以無乜所謂.

原帖由 ioi 於 10-6-29 23:23 發表

原來le間hotel都幾遠MRT呀, 我book左之後先發覺比我想像中再遠些.

有冇人知道由MRT實際要行幾耐先到呢?
又或者, 由機場搭的士去要幾多錢呢?
由hotel出去玩, 有咩交通工具選擇?

(原本都諗住跟 peipei_bb 揀 Swiss ...

伯爵府

原帖由 MrsWong 於 10-6-30 13:48 發表
人地話行15分鍾度, 日間出入太熱的話就搭的士, 夜晚就搭MRT, 人地話夜晚沿途好舒服, 風景幾靚, 因為係克拉碼頭. 我都係BOOK左先知距離MRT遠, 不過小朋友已9歲, 所以無乜所謂.
...

請問新加坡夜晚搭的士係咪貴d?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 bonniehlchan 於 10-6-29 22:48 發表
I will travel to Singapore from 26/7 to 30/8, live in Swissotel the standford, go by Singapore airline, including breadfast, tax, totally..........$6400/person!!!

呢間無疑係好方便,係正地鐵上蓋,可能而家翻新咗,2年前係好殘,完全唔似5星,不過最大問題係佢D員工手腳唔好,我以後都唔會再幫襯!:;pppp:

大宅

如果12:00後坐的士好似要加50%~~

如果係市區內坐的士我覺得幾貴,因為要加SGD3附加費。

由singapore flyer去老巴剎,SGD4-5就OK啦。但係我由酒店去左另外一個夜市食飯(唔記得個名) ,由要成SGD10,但係兩段的距離係差不多

首頁

尾頁

跳至