自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2010.7.25(日)
本人同家人琴日4點鬆D既時間到達昂平360售票處,我地買飛時,原本係想買普通來回車廂車票,$107/一個成人,$54/小童

賣票職員就同我地講:"話返俾妳地知,普通車廂依家好多人排隊,要等一個鐘先上到車廂,
水晶就只要20分鐘",
我地問左2次,佢都係好肯定咁答我地,普通車廂要等一個鐘;

於是我地就選擇左水晶車廂$157/成人...$104/小童,我地大人一共有3個,小童一個,加一個BB
總數係$575

咁入到等候區,普通車廂既隊伍明顯係多人,水晶就比較少D,
點知我地係等左差唔多25-30 MINS先上到車,而普通車廂區已經係無人排隊,等候既同時,已見到遲過我地買飛既遊客15-20MINS都上左普通車廂坐喇;

如我地係買普通車廂既飛,只需等10-15MINS就上左車喇,依家買貴左成200蚊之餘,上水晶車廂時唔係一家人一卡,係同唔識既人同一卡,真係仲嬲!!

昂平360今次俾我既感覺係呃我地錢,水晶車廂少人坐,就作大普通車廂等候既時間,等人買水晶車廂飛!!!

唔知有無人都試過咁??

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我就無試過, 不過勁唔滿意佢地安排一架車有十幾人坐, 我果次一家10個人去, 剛好兩邊坐滿, 點知上多3個唔識既企位, 我阿姨響澳洲返香港第一次坐, 原本仲想埋站影張相做匙扣留念, 點知中間多左3個人影唔到!

況且想睇下風景, 中間又有人頂住, 如果係咁, 我坐巴士好過啦! 投訴信send左, 但係無回應, 之後無再搭過!!
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

我3月中去. 遠足行驢仔路上, 坐普通吊車落. 在昂平售票處也是這樣提示說出來, 但我倆不介意等一個鐘, 而且兩者票價相差甚大, 又唔趕時間, 所以無遇到你的情况.

其實你應立刻反映意見, 現在你亦可以寫信給昂平360行政部門. 但包獨立車廂我記得要成千元.
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

侯爵府

妳好..我都係第2次搭,原本我地係買左套票,不過時間去到時太晏,見張証個日期係去到年尾12月31日,琴日咪去到即時買飛囉,點知白白咁俾果個人昆左~~
我地琴日坐都係同唔識既人呀,真係唔可以影到一幅好相,要就住就住....我都開始對佢地好失望,原本係開開心心既旅程~

今日有FD都話佢地都試過,又係賣飛職員作大,不過佢地就好好彩,無上到當...我地初時入去都信架,點知排排下,多人既反而郁得快過短既隊,去前係3-4卡普通,先得一卡係水晶,得走時先係好D,2:1

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原帖由 Bman 於 10-7-26 15:25 發表
我就無試過, 不過勁唔滿意佢地安排一架車有十幾人坐, 我果次一家10個人去, 剛好兩邊坐滿, 點知上多3個唔識既企位, 我阿姨響澳洲返香港第一次坐, 原本仲想埋站影張相做匙扣留念, 點知中間多左3個人影唔到!

況且想睇 ...

比我都會好谷氣,搭佢都係一心想睇風景,你上多3碌"cham"企正中間阻住晒想點?
多人還多人,係咪多人到要犧牲咁多遊人既雅興呢? d人見你安排咁差,以後都唔想再黎架啦。
呢d公司咪正正就係唔識做生意果d囉!

侯爵府

原帖由 sfll 於 10-7-26 15:33 發表
我3月中去. 遠足行驢仔路上, 坐普通吊車落. 在昂平售票處也是這樣提示說出來, 但我倆不介意等一個鐘, 而且兩者票價相差甚大, 又唔趕時間, 所以無遇到你的情况.

其實你應立刻反映意見, 現在你亦可以寫信給昂平360 ...

當時普通車廂條隊已經無乜人,老公話已經排到咁,無辦法架啦,要局搭~~
我上車前有同果D人講,果D人講既野就係95答8~~

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

多謝報料!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

侯爵府

原帖由 sfll 於 10-7-26 15:33 發表

其實你應立刻反映意見, 現在你亦可以寫信給昂平360 ...

P.S
我唔係一定要獨立一個車廂,琴日係俾佢昆,用多左2百之餘,原來都係要同唔識既人同一卡,咁我就覺得,唔係佢用好肯定既語氣,我都唔會買貴左飛~~
因我去到時已經4點鬆,(佢講話要1個鐘,即去到成5點幾),就想只係搭下,落到去影下相,食少少野就返出黎~~

侯爵府

原帖由 reego 於 10-7-26 15:47 發表
多謝報料!

唔駛客氣...其實都好睇去既當日個時間,可能一到左3,4點時,果D人就會咁樣作大~

有FD都試過去,真係要等成粒鐘,因佢當時係2:1,咁就一定耐,琴日我就唔係,D車卡佢地可以調黎調去,琴日就3或4:1,所以水晶車卡就等耐過普通車卡!

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆 5# gion 的文章

喺唔憂做!
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

大宅

咪係, 車箱寫住最多17人一架, 坐5個已經逼啦, 坐連企17人, 歡樂滿東華咩!!mouth:

原帖由 gion 於 10-7-26 15:37 發表

比我都會好谷氣,搭佢都係一心想睇風景,你上多3碌"cham"企正中間阻住晒想點?
多人還多人,係咪多人到要犧牲咁多遊人既雅興呢? d人見你安排咁差,以後都唔想再黎架啦。
呢d公司咪正正就係唔識做生意果d囉! ...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

7.1嗰日我哋上咗去, 突然勁大雨, 個個冒雨排隊走...
我哋買單程落山, 佢話水晶等好耐, 建議買普通~
點知水晶勁多車, 條龍去得勁快...
我哋1家4口買咗2大1小童1抱 (3歲), 我哋係第一批入車廂, 點知佢唔count 2個小朋友, 塞多1X個大人入嚟...
搞到我哋全程木乃伊咁抱住2個細, 郁都郁唔到, 更遑論"欣賞風景"

水晶宮

畀面勳章

攪錯呀! 小朋友唔係人呀??? 咩叫唔count呀?? 唔count又要收錢??? :;pppp: 係咪要好似大陸啲人咁, 吓吓要嘈要理論先得?

原帖由 小倩 於 10-7-26 20:03 發表
我哋1家4口買咗2大1小童1抱 (3歲), 我哋係第一批入車廂, 點知佢唔count 2個小朋 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

如有任何意見或查詢,歡迎聯絡我們。
地址:香港大嶼山東涌達東路11號
電話:(852) 3666 0606
傳真:(852) 2109 9179
電郵:[email protected]
http://www.np360.com.hk/html/chi/front/contactus.html

禁止訪問

侯爵府

昂平360岩岩覆左我喇,態度仲好好,佢地都真係有睇返果日既帶,依家昂平送返2張普
通車廂飛俾我地~~

侯爵府

原帖由 小倩 於 10-7-26 20:03 發表
我哋1家4口買咗2大1小童1抱 (3歲), 我哋係第一批入車廂, 點知佢唔count 2個小朋 ...

LEE點佢地都好過份喎,小朋友都有俾錢買飛,點都要計一個位架~~
我覺得果D帶廂人員,做野好麻麻,一多人,一有事件,佢地只會係咁推多D人入車廂,只要條隊少人左就得,當D客不是客~

侯爵府

原帖由 bowling2004 於 10-7-26 20:10 發表
攪錯呀! 小朋友唔係人呀??? 咩叫唔count呀?? 唔count又要收錢??? :;pppp: 係咪要好似大陸啲人咁, 吓吓要嘈要理論先得?

我頭先都有同果個人講,我地係香港人,佢連自己人都老點,咁佢地係點對待D遊客呢?

侯爵府

原帖由 jessislaulau 於 10-7-26 20:49 發表

但如果佢唔安排人企,d未上車既人會等得仲耐,咪一樣會嘈
最衰係佢無得包車廂姐,如果唔係你咪可以畀多少少錢,唔使同唔識既一齊坐啦

有..尊享號...一卡過
俾多少少都唔止少少架喇,一俾係$2400/12個人,為返每人$200,
其實最主要係佢地D服務仲係爭D~

大宅

原帖由 jessislaulau 於 10-7-26 20:49 發表

但如果佢唔安排人企,d未上車既人會等得仲耐,咪一樣會嘈
最衰係佢無得包車廂姐,如果唔係你咪可以畀多少少錢,唔使同唔識既一齊坐啦

我其實又唔需要包箱, 只係架車又唔係大, 坐吊車都係想貪得意同舒服D, 唔洗坐巴士咁逼又可以睇下野, 佢設企位真係好剎風景囉! 無野睇又要排長龍, 我之後都選擇搭巴士! 佢地D職員真係態度麻麻架, 我問佢地, 佢仲要答我係可以坐17人, 即係我地坐13個已經算少!

首頁

尾頁

跳至