懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好似未陀B時我仲食得多過佢....

早餐:麥片加鮮奶、一份水果(士多啤梨/蘋果/藍莓/橙)
午餐:三文魚茶漬飯加紫菜、一份蔬菜(西蘭花/芥蘭/椰菜)
小吃:一份水果(士多啤梨/蘋果/藍莓/橙)
下午茶:果汁(紅蘿蔔汁/蘋果/橙)、士多啤梨奶昔/香蕉奶昔、三文治(吞拿魚/碎蛋/青瓜)
晚餐:湯(節瓜豬骨湯/西洋菜豬骨湯/紅蘿蔔番茄薯仔湯)、雲耳北菇蒸雞/馬蹄蒸肉餅/芥蘭炒牛肉、一份蔬菜(西蘭花/芥蘭/椰菜)、白飯

男爵府

原帖由 hwtc 於 10-7-27 01:03 PM 發表
好似未陀B時我仲食得多過佢....

早餐:麥片加鮮奶、一份水果(士多啤梨/蘋果/藍莓/橙)
午餐:三文魚茶漬飯加紫菜、一份蔬菜(西蘭花/芥蘭/椰菜)
小吃:一份水果(士多啤梨/蘋果/藍莓/橙)
下午茶:果汁(紅蘿蔔汁/蘋果/橙)、士多啤梨奶昔/香蕉奶昔、三文治(吞拿魚/碎蛋/青瓜)
晚餐:湯(節瓜豬骨湯/西洋菜豬骨湯/紅蘿蔔番茄薯仔湯)、雲耳北菇蒸雞/馬蹄蒸肉餅/芥蘭炒牛肉、一份蔬菜(西蘭花/芥蘭/椰菜)、白飯

呢個湯唔係涼架麻? 我二月小x前, 都飲過呢個湯, 所以之後都唔敢再飲!

子爵府

陳小姐5呎9吋咁高大,BB出世5磅,大家覺得ok就follow啦。剩係得佢一個明星生BB咁做法,我就唔多贊成D大肚婆咁食法,最緊要BB健康夠營養,你又點會保証所吃的足夠BB吸收,食多少少都唔怕啦,身材緊要,但BB嘅營養仲緊要!

大宅

西洋菜好涼ga!

複式洋房

呢份餐單似減肥餐多過孕婦餐﹗

我由懷孕4個月開始好胃口時,朝朝早餐都食好多,特別煙肉雞蛋,(我睇書話呢兩種食物有豐富膽鹼,對bb腦部發展好)有時仲會食buffet,總之鍾意食咩就食,最緊要營養均衡,同埋會食孕婦多種維他命。
我覺得唔好跟咩餐單食,如果唔係缺少咩某一營養就唔好啦﹗我怕生完之後有骨質疏鬆缺鈣就大件事﹗

複式洋房

絕對同意,有咗bb應該以bb嘅健康為大前題,營養唔夠會害咗個bb ga,我就一定會做個負責任嘅媽媽

原帖由 nama 於 10-7-27 15:15 發表
陳小姐5呎9吋咁高大,BB出世5磅,大家覺得ok就follow啦。剩係得佢一個明星生BB咁做法,我就唔多贊成D大肚婆咁食法,最緊要BB健康夠營養,你又點會保証所吃的足夠BB吸收,食多少少都唔怕啦,身材緊要,但BB嘅營養仲緊要! ...

洋房

陳慧琳因為要KEEP住個身型,生後要快快修身復出,才這樣食法。你見她身後都係好瘦,和她BB出世都不是很重,就知她食得不多,可能平時未生仔前她都是食得好少,KEEP住身型。
所以我都係建議只要均衡飲食就可以,因人而異去食,才對媽媽和BB好。

侯爵府

lee個餐單食足10個月呀??
好悶jar,佢食一日既野,加加埋埋等於我一個早餐+tea.....
如果係我,一早餓死囉

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我未有bb之前食野既份量都係佢既Double...
就算生完修身都唔會跟呢個餐單啦

男爵府

好媽媽勳章

我有bb個時有妊娠糖尿,要keep住食1800卡路里既餐,就係同佢食依個餐單差唔多,佢食既野比我仲要多少少,起碼可以飲奶昔~
奀b仔9月16日出世啦~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

呢個餐單係咪真係佢放出黎呀? 會唔會係有人求其作一個玩人餐單, 之後就話係佢既陀B餐單?!

伯爵府

食咁少...升仙la~

男爵府

佢仲話黎緊想追多個女,我真係戥佢下個b擔心...

別墅

d人話佢個肚係搵代產嫁...

子爵府

睇雜誌訪問陳小姐話揀個旺佢事業嘅日子開刀,個時好似都係啱啱足月,個BB得5磅都開刀出來,陀多陣等BB吸收多D長多小小肉都好呀,乜擇日子真係咁重要??

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

原帖由 manpolover 於 10-7-27 23:43 發表
d人話佢個肚係搵代產嫁...

對, 都傳得好嚴重添, 因為正常人, 一生完仔出院, 子宮還未收縮, 所以個肚都比較大

但佢呢, 出院時, 個肚就好似未生過咁, 唔俾人傳都其怪啦

ps : 我生完第一胎, 個肚都要成幾個月先可以正常返少少

男爵府

其實佢都幾自私, 愛靚多過愛仔

伯爵府

我又唔覺得佢愛靚多過愛仔喎, 我都聽過有媽媽佗仔個陣少食碳水化合物,咪仲唔健康.

營養師林思為: "懷孕初期準媽媽大概每天吸收的熱量約為1500千卡,跟一名坐在辦公室的OL吸收的熱量相若;而中孕期至生產前,每天需吸收1800千卡,所需的熱量較一名普通成年女性稍微增加。「比較未懷孕前,孕婦每天只需多吃80克肉類,大概2左右(1等於1隻麻將牌的大小)」,故孕婦不用特別大吃大喝為胎兒增加營養。"

所以上述有位媽媽話1800KCAL餐單係正確架, 如果有睇一d註冊營養師寫0既孕婦營單,係同呢個差唔多架喎. 香港地, 邊有食唔夠呀, 食突就有.

陳小姐生完咁瘦係因為佢本人就俾正常人瘦, 5吋9得115lb? 仲瘦過d model呀

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我有糖尿病食1800餐單,我每日食既份量同佢差不多,係營養師定既,餐單有2盒奶,2份生果,3/4碗飯/面,3份小食,(1包梳打餅2塊當1份,1塊白方包當1份),我都夠食,有時食唔晒。我大女38週一出世都有6磅半。
我有2個寶貝女,大女任何牌子既奶粉都飲,細女飲雅培3號,有1仔1女八哥狗。

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 caramelpudding 於 10-7-28 12:47 發表
我又唔覺得佢愛靚多過愛仔喎, 我都聽過有媽媽佗仔個陣少食碳水化合物,咪仲唔健康.

營養師林思為: "懷孕初期準媽媽大概每天吸收的熱量約為1500千卡,跟一名坐在辦公室的OL吸收的熱量相若;而中孕期至生產前,每天需吸收180 ...

你講得岩,其實真係等於一日食多個三文治就夠,佢個餐比起我個1800餐,仲多杯果汁同埋奶昔,所以佢個餐係唔只1800卡路里,其實已經有多~
奀b仔9月16日出世啦~

首頁

尾頁

跳至