興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我一直單純地以為,為小動物進行「人道毀滅」 就是替牠們注射長眠針 (毒針) 而令牠們用最短的時間死去,免受太多的痛苦。原來我錯了,而且是大錯特錯。

昨日的集會上,主持人為大家 ”介紹” 了漁護署慣常會用到的「”人道” 毀滅」方法有三種,聽後真令人心寒心痛;

一. 注射過量劑量的麻醉藥(俗稱打毒針)。
是三種方法中成本最高的一種,不過原來打毒針已經是很 ”人道” 的方法了,高成本但低效率,漁護署會不會用這方法? 我不知道.....。

二. 注射空氣到小動物的血管裡,令其痛苦地慢慢死去。
空氣嘛,不用錢,但到底要抽搐多久才會死去,我不敢想…..。

三. 將一群要被處決的小動物困在密室裡,用毒氣 / 二氧化炭將牠們焗死,牠們死之前會神志不清、失禁、互相撕殺,最後所有小動物氣絕身亡。

還有太多太多殘暴不仁的例子….不多講了…..唉!

「人道毀滅」是最荒天下之大謬的一個詞彙。

既是毀滅,何人道之有?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

嗚…好慘, 我都以為打支針,而家先知道咁殘忍。

人類幾時先醒覺呀?

複式洋房

好像三種方法都不是
心造福田,自有福緣.

水晶宮

乜咁恐怖架………
不過d貓狗冇人要,冇主人…
佢地真係有怨 都冇人幫…

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

真係好殘忍~~點解佢地可以出到手!?

人道? 有過嗎?

大宅

漁護處捉狗既手段都已經一D都唔人道啦! 捉到都已經淨返半條狗命啦! 佢地根本有權住係依個地球上, 係人類侵佔埋動物既地方, 仲要成日被人迫害, 真係好可憐~ 唔想咁多流浪貓狗, 只係殺根本"治標不治本" 長遠又人道既方法, 就應該向泰國效法, 泰國係全國實施"絕育後放回計劃" , 又可以減少流浪貓狗既數量, 又可以好人道, 點解漁記一定要殺殺殺..... 係怕無流浪貓狗捉後會失業? 定係怕斷咗佢地條搵義工笨既財路? 我地義工一路出錢出力出時間去救, 漁記就一路捉, 等義工去出錢領回, 再發告票罰錢告義工無好好看守自己隻狗. 全部都係為錢. 唔知漁記係咪捉狗有錢分呢?

大宅

漁農處每年都捉到萬幾隻流浪狗, 如果唔將無人要架狗人道毀滅, 唔通要納稅人花錢讓佢地嗎? 費用數以億計!

另外, 香港是一個城市, 人口稠密, 係唔適合流浪狗生活的, 同時流浪狗亦都會影響市民的生活. 其影響有以下幾方面:

1. 衛生
隨處大小二便以外, 還有因為覓食或貪玩而製造垃圾, 影響環境衛生.
2. 交通安全
絕大部分的狗唔懂交通規則, 不適當地橫過馬路, 不但危及自身的安全, 亦會影響駕駛者, 年中有不少交通意外就是由流浪狗引起.
3. 赫親或咬傷途人
狗係會咬人, 相信大家都會認同; 唔係每個人都懂得狗心理, 知道狗什麼時候有攻擊性, 而去防備!

或者有人會認為呢個世界人狗都有份, 點解狗隻唔可以自由自在地在香港生活呢? 因為在香港的狗係寵物, 寵物就是需要有人照顧, 被人遺棄的時候, 佢架生存價值就完結了, 就好似玩厭左架玩具一樣, 被人毀滅在所難免!

大宅

回覆 7# lamlambaba 的文章

lamlambaba , 相信你一定唔清楚漁農處捉一隻狗要花幾錢, 帶隻狗去做絕育又要花幾錢啦!
曾經有報導漁記捉狗每隻要花$2000
帶隻狗去做絕育都係幾百元. 咁點解要花錢去殺愈生愈多無法完全解決既流浪貓狗問題?

"被人遺棄的時候, 佢架生存價值就完結了, 就好似玩厭左架玩具一樣, 被人毀滅在所難免!" - - 我好多謝你既意見, 希望你將來唔會比人遺棄, 唔好比人當係一件玩厭咗既玩具一樣, 被人毀滅.

大宅

原帖由 sotei 於 10-7-29 18:01 發表
lamlambaba , 相信你一定唔清楚漁農處捉一隻狗要花幾錢, 帶隻狗去做絕育又要花幾錢啦!
曾經有報導漁記捉狗每隻要花$2000
帶隻狗去做絕育都係幾百元. 咁點解要花錢去殺愈生愈多無法完全解決既流浪貓狗問題?

"被人遺 ...

sotei, 等我教下妳數學, 帶隻狗去做絕育都係幾百元, 而帶隻狗去絕育之前係要捉佢返黎, 所以帶隻狗去做絕育架總成本係2千幾蚊! 之後, 如果要養住佢, 就算唔計地方同人工, 食同醫療費, 一年一萬幾千走唔甩, 如果計埋公務員人工的人工同租地方錢, 一隻狗可能要花幾萬一年了!

如果放返佢走, 佢仍然都係流浪狗, 佢帶比香港市民的問題仍然無法解決, 還有一個問題就是, 如果狗主知道狗隻被遺棄後可以自由自在的流浪, 我相信會有更多狗隻被遺棄!

如果妳願意花錢玩我供養我的話, 到妳玩厭左我而遺棄我.....我會欣然接受, 畢竟有人欣賞已經係人生一大快事!

大宅

原帖由 lamlambaba 於 10-7-29 18:34 發表

sotei, 等我教下妳數學, 帶隻狗去做絕育都係幾百元, 而帶隻狗去絕育之前係要捉佢返黎, 所以帶隻狗去做絕育架總成本係2千幾蚊! 之後, 如果要養住佢, 就算唔計地方同人工, 食同醫療費, 一年一萬幾千走唔甩, 如果計埋 ...

傻妹, 我地義工帶D流浪狗去做絕育, 點計都唔駛用$2000去捉一隻, 漁記捉狗既設備一早都係到, 依$2000都唔知佢點計出黎, 唔通佢地無薪咩? 分明係呃納稅人既錢. 根本無需用$2000捉一隻狗. 所以你應該只計絕育費用先岩. 你估我地係傻既咩? 義工無捉過狗去做絕育咩? 大家一路都做緊, 義工無薪都做到啦.
勿你唔知泰國一早都做緊"流浪動物絕育後放回計劃"咩? 泰國都不知做得幾好, 人狗都能和平共處, 流浪貓狗既數量都被控制中, 點解香港有錢過泰國都做唔到? 原因好簡單, 因為泰國政府好用"心"去做好去囉, 唔似香港政府咁, 無錢搵既事就唔去做, "貪錢", "怕衰", "偷懶". 不知所謂.
相反, 養一個漁護處既人先係最浪費納稅人既錢. 仲要額外比佢地咁多福利同埋呃返黎既錢, 真係肥仔. 唔知政府係咪都有得分.
如果你想搵多D快錢養老, 你不如考慮入漁記做啦!
咁我都唔希望見到你將來會比屋企人遺棄, 當你係件玩具, 玩完就掉出街.

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

子爵府

原帖由 lamlambaba 於 10-7-29 17:45 發表
被人遺棄的時候, 佢架生存價值就完結了, 就好似玩厭左架玩具一樣, 被人毀滅在所難免!

呢D 係咩野道理, 狗都係地球上既生物, 唔係呢個世界所有野都屬於人類擁有的, 人類都沒有權去毀滅佢地架
玩厭左就可以水毀滅了嗎? 何謂在所難免?

子爵府

原帖由 sotei 於 10-7-29 18:01 發表
希望你將來唔會比人遺棄, 唔好比人當係一件玩厭咗既玩具一樣, 被人毀滅.

大宅

原帖由 zozozo 於 10-7-30 13:03 發表

呢D 係咩野道理, 狗都係地球上既生物, 唔係呢個世界所有野都屬於人類擁有的, 人類都沒有權去毀滅佢地架
玩厭左就可以水毀滅了嗎? 何謂在所難免? ...

係妳地架立場, 可能覺得我架講法好無情義; 不過, 我講架都係人性, 所謂狡兔死, 走狗烹, 現實就係咁殘酷, 接唔接受佢都係存在.

泰國同香港係好唔同, 係人口密度同城市化方面都有好大差距, 而且文化背景亦有着唔少的差異, 佢地整個社會對動物架接受程比較高, 或者同好多人信佛有關.

香港的環境比較特殊, 人多車多; 妳將一隻狗流放係市區, 其實係折磨緊佢, 妳諗下, 佢係唔容易到搵緊食架! 就算有野食, 都唔衛生同健康, 每日都在捱餓, 又要食垃圾, 病左又無人理, 又隨時比車撞倒, 所以捉佢地返黎人道毀滅其實都係幫佢地脫苦海啦!

大宅

原帖由 lamlambaba 於 10-7-30 13:51 發表

係妳地架立場, 可能覺得我架講法好無情義; 不過, 我講架都係人性, 所謂狡兔死, 走狗烹, 現實就係咁殘酷, 接唔接受佢都係存在.

泰國同香港係好唔同, 係人口密度同城市化方面都有好大差距, 而且文化背景亦有着唔少 ...

" 所謂狡兔死, 走狗烹, 現實就係咁殘酷" 依D說話咪係D不負責任既人先會講囉. 唔怪之得依家愈來愈多人生咗D細路出黎又唔養, 又虐待, 等佢地自生自滅啦! 因為係佢地心目中, 都唔知係勿野? 咪又係生之前無想清楚囉!
相反, 唔識教只係識縱既, 個細仔咪勿都唔識做, 淨係識得打機, 要零用錢, 要去玩, 打父鬧母, 不知所謂. 唔通又係可以掉咗佢地就算? 人真係愈來愈冷血...
唉~ "春水薄, 人情更薄" .

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

唔知點解,漁護處一響呢度比人出post呢,呢位人兄就走出黎嫁喇,唔知佢同漁護處有咩關係呢?人人見到都覺得唔人道既事,佢都覺得好正常wor,陰謀論d咁諗就覺得佢可能係果d職員,都習以為常,有咩咁唔人道..老實講,冇不負責任既人,就唔會有流浪貓狗,有流浪貓狗,政府就應該負起責任,因為政府既教育不足,配套做得唔夠,先有流浪動物既問題,叫政府養佢地過世都不為過囉,邊個叫政府既政策同刑罰做得唔好,令d衰人遺棄動物呀..,香港政府咪好彩囉,有我地d貓狗義工不計酬勞不怕辛苦去幫佢照顧d流浪動物(我唔係要計酬勞呀,唔好誤會,我只要求政府善待佢地姐),比野佢地食,有病又同佢地去睇醫生,又帶佢地去絕育,我地個個都想佢地有個家,但唔係隻隻都咁好彩有人肯要,我地做既野,付出既唔多個政府咩(我指全香港義工同動物慈善組織計埋),而家只係要求佢人道d,同埋可以既唔好再捉佢地番黎殺佢地,做tnr計劃姐,咁都唔好咩?一隻流浪動物生命好短咋,只係幾年姐,你地d人都唔肯放過佢地,因住收尾果幾年報應呀
越講越嬲添...唔好意思呀咁多位..有句說話我好贊同,地球係屬於所有生命.唔該d懶高高在上,自以為萬物之靈既人類反省一下,地球已經因為你地既開墾同濫殺(唔好話唔關你事,只要你地有咁既需求,就會有其他人去供應,所以,我都覺得我都係有份間接做成今日既局面),已經病入膏肓喇,再係咁落去,自然生態就會更嚴重失衡(其實而家已經嚴重失衡),地球就會再度進入冰河時期(科學家解釋過地球係會藉住咁樣而自我修復),到時萬物都會滅絕,就連你地d高高在上既人都唔會再響度....
自己諗下啦,你咁樣去教下一代(不負責任,玩完就算...etc),你既下一代可以變成一個咩人?咪一個不負責任既人囉,我希望你到老年有病需要依靠既時候,你既下一代唔會諗住幫你脫苦海,殺左你,又或者,當你係玩厭左既玩具咁遺棄左你就算.

大宅

原帖由 lauretta 於 10-7-30 20:35 發表
唔知點解,漁護處一響呢度比人出post呢,呢位人兄就走出黎嫁喇,唔知佢同漁護處有咩關係呢?人人見到都覺得唔人道既事,佢都覺得好正常wor,陰謀論d咁諗就覺得佢可能係果d職員,都習以為常,有咩咁唔人道..老實講,冇不負責任 ...

我乜野身份同職業, 同我講架說話有沒有道理係沒有關係的; 因為呢個係公開的討論區, 應該可以容計狗義工以外的人發言掛!

我唔介意妳地將我擬狗化, 可能係妳地眼中, 人同狗都係無分別, 不過大部份的香港人, 都明白到人同狗係唔同的, 狗之所以係呢到出現, 都係因為人將佢當為寵物; 正如豬一樣, 如果無人養佢黎食, 佢地係唔會出現架!

依我愚見, 要解決流浪狗問題, 就要減少人養狗, 就好似政府控制私家車的數目的方法一樣:
1. 養狗要攞許可証, 而費用約一萬, 一樣名種狗的價錢
2. 狗牌要比年費, 每年5000.

本着用者自付原則, 政府可以將收回來的錢, 成立一個基金, 去飼養那些流浪狗.

子爵府

貓狗不是死物, 人唔養狗, 佢地係唔會出現? 唔通D 狗會絕種?

以用者自負.. 私家車... 等等的理論來比喻D人養狗.....

原帖由 lamlambaba 於 10-7-30 22:16 發表

我乜野身份同職業, 同我講架說話有沒有道理係沒有關係的; 因為呢個係公開的討論區, 應該可以容計狗義工以外的人發言掛!

我唔介意妳地將我擬狗化, 可能係妳地眼中, 人同狗都係無分別, 不過大部份的香港人, 都明白 ...

子爵府

我冇出力, 但係都有出糧幫D 貓貓架......

原帖由 lauretta 於 10-7-30 20:35 發表
唔知點解,漁護處一響呢度比人出post呢,呢位人兄就走出黎嫁喇,唔知佢同漁護處有咩關係呢?人人見到都覺得唔人道既事,佢都覺得好正常wor,陰謀論d咁諗就覺得佢可能係果d職員,都習以為常,有咩咁唔人道..老實講,冇不負責任 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

原帖由 zozozo 於 10-7-30 23:44 發表
我冇出力, 但係都有出糧幫D 貓貓架......

係呀 ,佢地仲食得好開心添

首頁

尾頁

跳至