親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

希望咁多位媽咪幫幫手~~

一)我2大一小(4歲,未夠1.2米),住屯門,平時返深圳都係由落馬洲個邊過關(過左關係咪叫皇岡??)
如果去長隆,最平應該係過左關轉火車(我上次由廣州搭火車到深圳記得好似9個字...超快.....不過唔記得幾錢..),
定向香港搭直通車,
定去返中港城搭船???
我睇過,其實搭咩時間都好似差唔多.....

二)如果我book駿粵一大床房,依家係咪298一晚連2 早??如小朋友加多個早幾錢??
book既係向佢個官網book定點樣??
幾點check in同幾點要check out??

三)駿粵入面/附近有d咩玩??因為唸住去到首先叫老公去隔離按骨....我自己湊一陣仔..比佢休息下.....但唔知湊住個仔向附近/入面有d咩做......
隔離個間按骨價錢又點計??

四)門票去到先買定訂左先??係咪同酒店買都係165元一個景點??我只係唸住第一晚睇馬戲,第二日去zoo...阿仔未夠1.2米需唔需要比門票錢??
如果買套票係咪即日要做晒2樣野??如果訂左先既可以向邊度訂平d??

五)2日一夜唔計自費食野既錢,最平既洗費要幾多錢???如果返大陸係咪最好唔好look卡同埋帶卡向身??

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我星期六起程去長隆, 我就選擇搭直通車, 因為上車站 (上水) 就近屋企, 但行車時間需要幾耐就未肯定, 要去完先知, 不過買直通車票時有問過, 話大約2個鐘頭多d車程

我今次都係揀住駿粵, 不過我早訂房, 我訂房價仲係舊價 270, (包早餐), 小童早餐加幾十蚊, 我都唔記得, 要去完先話到比你知

長隆門票可以去到酒店先買, 而家新價係 : (以下價錢由駿粵酒店 e-mail 回覆我)

酒店代售長隆樂園門票: (直接到酒店購票)
1. 長隆水上樂園 (9:30-22:30) 165元人民幣/張 (酒店免費車 9:30 去)
夜場 (17:30-22:30pm) 110元人民幣/張 (需自行去長隆購票)
2. 香江動物園 (9:30-18:00) 165元人民幣/張 (酒店免費車 9:30 去)
3. 長隆歡樂世界 (9:30-18:00) 165元人民幣/張 (酒店免費車 9:30 去)
4. 長隆大馬戲 (19:30-21:00) 165元人民幣/張 (酒店免費車18:30去)
兒童(1.2米-1.5米) / 長者(65歲以上)門票 90元人民幣/張
三大樂園家庭套票(兩大一小) 400元人民幣/套 (酒店免費車 9:30 去)
(香江野生動物園無家庭套票)

酒店代售長隆一日遊玩套票: (直接到酒店購票)
長隆樂園套票(任選兩個樂園) 300元人民幣/套 (酒店免費車 9:30 去)
兒童 / 長者 180元人民幣/套 (酒店免費車 9:30 去)

長隆大馬戲, 歡樂世界(當天生日可免費入場)
節, 假日不適用 (以長隆集團公告為準)
1.2米以下兒童免費入長隆各樂園

返大陸我真係唔建議碌卡, 兌定多少少人仔上去, 帶少量港紙, 其他冇需要嘅証件, 信用卡, 提款卡......都唔好帶上去, 但回鄉卡同身份証就要跟身

另~ check in就1100 - 1400, check out我就冇問, 因為我第2日會一早走再去其他地方
如果你想訂駿粵可以pm我, 我比佢哋個電話你打去問

公爵府

好媽媽勳章

我原本都唸住搭直通車...但我住屯門.架車唔經....所以唸緊向皇岡先再轉車.....

我唸緊駿粵定祈福...因為祈福酒店有泳池...唸住臺一日去到叫老公去按骨我同阿仔向酒店游水同訓一陣...

但如果你上去,都幫我問下駿粵係咪要比1000元按金??

我要預返帶幾多cash上去.....

唔該晒你~~

原帖由 咕b 於 10-7-8 16:13 發表
我星期六起程去長隆, 我就選擇搭直通車, 因為上車站 (上水) 就近屋企, 但行車時間需要幾耐就未肯定, 要去完先知, 不過買直通車票時有問過, 話大約2個鐘頭多d車程

我今次都係揀住駿粵, 不過我早訂房, 我訂房價仲係舊 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

啱啱駿粵打比我 re-confirm, 我問佢 check in時間~ 因為佢話好爆, 駿粵覆我話只要5點前去到就得, 如果係遲過5點就先打個電話上去通知聲

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

做咩要比按金呀
駿粵冇同我提過要按金喎, 淨係話270房錢咋

原帖由 siukei17 於 10-7-8 16:33 發表
我原本都唸住搭直通車...但我住屯門.架車唔經....所以唸緊向皇岡先再轉車.....

我唸緊駿粵定祈福...因為祈福酒店有泳池...唸住臺一日去到叫老公去按骨我同阿仔向酒店游水同訓一陣...

但如果你上去,都幫我問下駿粵 ...

公爵府

好媽媽勳章

向另一討論區..有個網友話去到要比一千元按金.....
唔知係唔係....

原帖由 咕b 於 10-7-8 16:49 發表
做咩要比按金呀
駿粵冇同我提過要按金喎, 淨係話270房錢咋

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我去完返嚟話你知~
不過我反而係另一d討論區都未見過有人話駿粵需要按金, 我6月中訂房到而家, 都同酒店嘅人 (香港呢邊) 聯絡過幾次, 佢哋都冇提過........我連住房証都一早出咗, 住房証一樣冇話要按金.........

我去完返嚟再話你知情況~

原帖由 siukei17 於 10-7-8 17:36 發表
向另一討論區..有個網友話去到要比一千元按金.....
唔知係唔係....

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

駿粵係需要按金的(around $1,000-, 我4月時去過, You can pay by cash (RMB / HKD) or pay by credit card (預授權, 不會過數的)
原帖由 咕b 於 10-7-8 18:23 發表
我去完返嚟話你知~
不過我反而係另一d討論區都未見過有人話駿粵需要按金, 我6月中訂房到而家, 都同酒店嘅人 (香港呢邊) 聯絡過幾次, 佢哋都冇提過........我連住房証都一早出咗, 住房証一樣冇話要按金.........

我 ...

公爵府

好媽媽勳章

咁請問祈福駛唔駛?
thx

原帖由 victor2003 於 10-7-8 20:51 發表
駿粵係需要按金的(around $1,000-, 我4月時去過, You can pay by cash (RMB / HKD) or pay by credit card (預授權, 不會過數的)

大宅

你可參考旅程易或517(國內旅遊網);我會選祈福(酒店或公寓);祈福內有食街;兒童天地;泳池,保 齡 球 場 、 桌 球 室因祈福多香港人;設施很ok,在兒童天地的小朋友衣著也很光鮮,可放心。祈福有直車到;香港或皇岡都有。

祈褔公寓即祈褔新村放租給人;不包早可用他的泳池(酒店同一泳池); 於517網列明 "公寓和別墅客人統一在酒店前臺辦理登記和離店,由酒店專車接送到公寓。住客還可以免費使用公寓會所的游泳池及健身房,或使用酒店俱樂部大型水上樂園/恒溫泳池、連泳池內的桑拿及健身房。具體公寓房型和客房圖片請參考:http://hk.myblog.yahoo.com/freelady517/article?mid=3。"

不過祈福到長隆要找酒店call車;車資約30;約10分鐘。

旅程易有香港電話,可打去問,也有交通資料。

http://www.etrip86.com/

http://www.517yes.com/htl_search2.asp?k=gz4qfjd

原帖由 siukei17 於 10-7-8 16:33 發表

但如果你上去,都幫我問下駿粵 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一樣要deposit !
原帖由 siukei17 於 10-7-9 00:41 發表
咁請問祈福駛唔駛?
thx

公爵府

好媽媽勳章

祈福都係一千元嗎?
thx

原帖由 victor2003 於 10-7-9 02:51 發表
一樣要deposit !

禁止訪問

大宅

原帖由 siukei17 於 2010-7-9 10:30 發表
祈福都係一千元嗎?
thx

多數都係1000..
我記得之前又係返大陸住其他酒店都係1000按金,,,
我次次都係HOLD CREDIT,,
走就比CASH...

大宅

三)駿粵入面/附近有d咩玩??因為唸住去到首先叫老公去隔離按骨....我自己湊一陣仔..比佢休息下.....但唔知湊住個仔向附近/入面有d咩做......
隔離個間按骨價錢又點計??好似要168 雙鐘咁上下,都幾貴架~~按骨就祈褔手法正中同埋抵,又環境舒服
行去對面四海一家隔離有個商場仔行下~有玩具賣

四)門票去到先買定訂左先??係咪同酒店買都係165元一個景點??我只係唸住第一晚睇馬戲,第二日去zoo...阿仔未夠1.2米需唔需要比門票錢??同酒店買平少少,而且你買個時會幫你book 埋酒店車接你去睇,返黎接返去酒店
免費的
如果買套票係咪即日要做晒2樣野??如果訂左先既可以向邊度訂平d??即日玩哂你會超攰,而且夏天咁熱,我勸你就唔好喇,我上次去就第一晚去睇馬戲,第二朝一早去動物園,全部門票係酒店買,去兩個景點都有專車接送

五)2日一夜唔計自費食野既錢,最平既洗費要幾多錢???如果返大陸係咪最好唔好look卡同埋帶卡向身??有興趣既可以試下酒店付返的強記雞粥,好好味架~~或者打的去祈褔食

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

去完返嚟喇~ 玩得好開心呀
我當日訂咗2間房, check in 時2間房租連按金共 1千

大宅

咕b,

請問你有無去水上樂園呀?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

冇呀~
冇打算去玩水 & 機動
第一晚睇馬戲, 第2日去動物園
動物園都行唔哂 下次再去行埋另一邊

原帖由 細b媽 於 10-7-16 13:50 發表
咕b,

請問你有無去水上樂園呀?

公爵府

好媽媽勳章

你行左幾多個鍾??
等我預下d時間~~

同埋想問下其實你見治安好唔好?多唔多香港人

唔該晒~~\

原帖由 咕b 於 10-7-17 13:10 發表
冇呀~
冇打算去玩水 & 機動
第一晚睇馬戲, 第2日去動物園
動物園都行唔哂 下次再去行埋另一邊

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

治安ok, 香港人都幾多, 我哋睇馬戲當晚, 中午買飛時, 就係酒店落 order包車, 但完場見有香港人同我哋同住駿粵, 佢哋又係搵緊車, 最後都叫埋佢哋跟我哋車返酒店

嗰度d人唔同深圳, 深圳外省人多, 古惑嘢多, 番禺就比較醇,

好似我哋咁~ 回程唔係直通車 / 船, 而係自己一家大細, 膽粗粗由酒店出發, 坐和諧號返深圳 (因為小朋友未坐過想試吓), 雖然已經知搭咩車, 但當我哋等緊巴士, 一家大細傾緊計時, 巴士站有人聽到我哋去地鐵站, 佢都主動教我哋仲有邊架公車可以搭, 唔駛等死一架.....

馬戲就7點半開始, 睇到9點, 散場就超多人, 環境又黑, 如果小朋友太細個, 就建議抱住出去~ 記得要早d去霸位, 我嗰晚就全場爆滿

動物園嗰日我就9點半跟酒店車出發, 去到做埋防蚊, me me mo mo攪到接近10點入場, 行到2點左右, 未行哂, 不過都行咗大半, 但就冇等佢d動物 show, 只係比錢同動物影相 & 餵食, 不過我同小朋友都玩得好開心

原帖由 siukei17 於 10-7-17 19:15 發表
你行左幾多個鍾??
等我預下d時間~~

同埋想問下其實你見治安好唔好?多唔多香港人

唔該晒~~\

首頁

尾頁

跳至