跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 aapingyi 於 10-7-21 17:24 發表
好唔開心, 佢再重d, 我怕好難生, 同傷口大,
流好多血呀, 有沒有辦法要佢早d出世??

你係去私家醫院生OR政府醫院生呀? 如果私家嘅話你可以試下同醫生講可唔可以選擇催生!

禁止訪問

複式洋房

你不如打電話問下啦, 不過都唔好太擔心, 7磅幾都唔係非常大既, 生到架, 俾信心自己呀!!!

大宅

唔好唔開心啦!你bb咁健康應該開心先岩! 有幾多人恨都恨唔到...況且個數字都會有出入既..同埋傷口大唔大你順產都係要剪架啦..我想相阿b重多一磅都唔會因為咁你傷口而大好多..加油!

8w1d 1.69 cm  9w3d 2.62 cm 12w2d 5.68 cm
17W1d 11.42 cm

我的孕記

大宅

我老公個阿哥個老婆4kg都生到,亦無話失血過多...佢係順產ge,不過太重始終會怕難生或者羊水受污染lor~~如果係bb太吸收ge,你自己都要忍下口唔好食咁多.....都係淨低2個禮拜姐....

複式洋房

好媽媽勳章

唔好擔心啦.健康最重要呀..佢重d可能出世好湊d呢..
難生及傷口大,流好多血等等問題,係你估計唔到的,唔好去諗呢d啦..keep住開心的心情迎接bb啦..38週隨時同bb見面架啦...祝你順利!

原帖由 aapingyi 於 10-7-21 17:24 發表
好唔開心, 佢再重d, 我怕好難生, 同傷口大,
流好多血呀, 有沒有辦法要佢早d出世??

禁止訪問

複式洋房

i want to know as well!

BTW, it is a good news you have a heavy and health baby!

大宅

我 38 周時阿B 都有3.8KG, 我同醫生傾完之後, 決定係38周6開刀, 半身麻醉生阿B, 最後阿B 出世時係 3.6KG.

個人覺得..... 睇你自己點睇, 因為阿B 過3.5KG要順產的話, 對阿B 的風險係會高D, 因為可能會難產, 亦有可能會弄傷阿B, 不過, 亦有媽媽順產都誕下 4KG的BB, 生產的過程真係個個不同, 唔到果一刻你都唔會知係點, 冇得估計, 而開刀對BB 來講較安全,不怕難產的過程會弄傷阿B, 不過對媽媽來講就需要長D 時間來復原, 另外,傷口處理真係唔可以掉以輕心, 所以有利亦有弊.

同醫生及屋企人再傾傾睇O下點安排喇, 早一日決定你就擔心會少D, 唔好影響自己的情緒!希望你順利喇! 加油啊!

複式洋房

我之前都想順產, 不過私家醫生就話, 你既身體狀況, 開刀啦! 我老公就安樂晒, 因為政府果邊就話, 你自己試下啦, 中途出事我地再同你開刀啦, 咁我老公點都唔制啦! 其實我都擔心開刀好難好返, 不過D mama話要睇醫手既手勢。

我而家假宮縮腰痛果陣都想死, 真係要自己生.... 都唔知點算。

禁止訪問

複式洋房

我同樓主身同感受, 亞B38weeks 4 days已經3.6K, 我好想順產, 但醫生都唔太suggest ....

別墅

我37w阿B有3kg, 醫生都話過多一星期阿B仲吾出來可以順產的機會都好微, 因為本身盤骨都係窄窄地我又細粒(150cm), 醫生話BB呢個size對我來說已經係大碼, 而且我又中左B型菌, 所以佢都建議我開刀,吾使咁辛苦同感染阿B機會風險少D,但我係PMH生, 佢地都未肯安排我開刀, 只係話睇下我幾時入院到時再評估,宜家得個等字...都想阿B快點出來,我行路已經好辛苦啦!

別墅

畀面勳章

今天私家覆診, 估計BB都有3.3KG, 但醫生估計要跌落盤骨最底置, 可能要等多兩週. 但他用手探陰, 就話一定夠位順產, 都放心點.

禁止訪問

別墅

畀面勳章

回覆 16# aapingyi 的文章

我又冇問生時會否超重, 下次覆診問番先, 多謝提醒.
林醫生只話胎水位置正常, 重量都是估計, 咁我都很少大吃大喝, 現在都只重了29磅.

大宅

我大B第一胎出世都過4KG呀, 第二個差唔多4.2KG, 兩個都係順產, 呢個33個WEEKS 度話已經OVER 3KG... 都唔洗擔心太多既, 信醫生啦, 如果真係唔得, 佢一定唔會俾你搏ge...

或者呢兩個weeks行多d, 會好生d ga!!

good luck all!!

大宅

我37W幾, 私家照完有3KG..我覺得好似幾重...怕難順產...但係私家醫生又話唔算太重...係average
我自己就呢個月都冇重過...但係阿B就一直都有重....唔知阿B最尾兩個幾星期會重幾多了

洋房

我37 weeks囝囝都3.24kg, QE既醫生,要我下星期覆診( 38 WEEKS),再決定係未要催生...仲有問過醫生,佢話唔會隨便開刀wor~~

首頁

尾頁

跳至