自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

, 今早聽show 快活人”, 繼續聲討包致金姪女案,
原來 Amina = Animal, 改得好, 好襯個刁婦,
我非常非常敬佩昨日有份遊行的人士,
真正的正義之士, 有不滿便要出聲,
那才是香港自由的可貴之處.
但余大狀話或會構成蔑視法庭罪, 真的嗎?

阮官的歪理實在太勉強,
希望下個官不畏強權,
還個公道比香港市民.

無論如何, 要重判Animal , 千萬個十卜.

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁講 ,明顯侮辱左animal
原帖由 lanlanlan 於 10-8-9 13:19 發表
哈, 今早聽瘋show 快活人”, 繼續聲討包致金姪女案,
原來 Amina = Animal, 改得好, 好襯個刁婦,
但余大狀話或會 ...

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

民房

又係喎,
佢係連animal 都不如至啱.
animal 都叫有貢獻,
佢讀咁多書, 都無回饋社會,
返工又話壓力大,
屋企有錢, 得閒就打警察娛樂,
有案底都無有怕,因佢唔洗搵工,唔洗做野,
真正既大廢柴.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 lanlanlan 於 10-8-9 13:19 發表
哈, 今早聽”瘋show 快活人”, 繼續聲討包致金姪女案,
但余大狀話或會 ...

Amina個名同Animal呢個字比較係少左一個"l", L係Law/Legal第一個英文字母或當成縮寫
所以:
Amina = 目無法紀的野獸

(聲明:以上所講Amina呢個名絶非指包x金姪女,純粹係講個名個串法,如有對號入座實屬不幸。)

....

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 whoareyou 於 10-8-9 13:34 發表

Amina個名同Animal呢個字比較係少左一個"l", L係Law/Legal第一個英文字母或當成縮寫
所以:

(聲明:以上所講Amina呢個名絶非指包x金姪女,純粹係講個名個串法,如有對號入座實屬不幸。) ...

大宅

哈哈!咁都比佢地唸到!!

哈, 今早聽”瘋show 快活人”, 繼續聲討包致金姪女案,
但余大狀話或會 ...

大宅

好 arm 聽 wor !

請問佢有無老公架? 有錢所以唔洗做野?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

伯爵府

個潑婦, animal都好品過佢.:;pppp:

琥珀宮

今日幾個電台節目都講呢單案,網民聲討人數已達十萬。

不同傳媒都有報導昨日既遊行,亦有引述余若薇指出示威者可能構成蔑視法庭,而不同傳媒,引不同法律界人士對佢一番話既回應: 《頭條》寫:黃國桐指市民在遊行時表達對司法獨立的訴求,只要未有牽涉誹謗或惡意破壞司法程序,難以構成蔑視法庭,而且遊行示威乃公民權利。」

另《香港商報》報導呢單遊行時,就咁寫:「對於有報道指資深大律師余若薇稱,游行可能構成藐視法庭,港大法律學系助理教授張達明表示,只要不涉及人身攻擊及威脅司法人員安全,一般不會被視為藐視法庭;保安局副局長黎棟國則回應稱,香港是一個法治社會,人人均有言論自由,市民有權表達意見,目前政府已經依法辦事就案件提出上訴。」

我唔認為余若薇講呢句說話有據點。

如果社會只有少數人對呢次事件表態對判刑過輕,法庭為要維持司法尊嚴,維持判決可以理解。但如今成為城中熱門話題,聲討之聲不絕,冇理由仍要背離群眾信念,法制絕對唔應該係一小撮人既特權工具。

, 今早聽show 快活人”, 繼續聲討包致金姪女案,

但余大狀話或會構成蔑視法庭罪, 真的嗎?

大宅

Amina-目無法紀的野獸: ....
(聲明:以上所講Amina呢個名絶非指包x金姪女,純粹係講個名個串法,如有對號入座實屬不幸)

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 whoareyou 於 10-8-9 13:34 發表

所以:

(聲明:以上所講Amina呢個名絶非指包x金姪女,純粹係講個名個串法,如有對號入座實屬不幸。) ...

子爵府

support, 入獄, 入獄,入獄,入獄,入獄,

男爵府

有錢人真系大0西

有錢人真系大0西 !!

冇天理 !入獄 !

珍珠宮

你地估結局會點?

我估最後都係冇事~~ 有$人嘛~~

禁止訪問

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 Siuchoi 於 10-8-10 10:29 發表
你地估結局會點?

我估最後都係冇事~~ 有$人嘛~~

我一直以為佢只係襲警3次,原來係4次之真! 法律果然係平等,平等在對有錢係一個標準,窮人又有另一標準,窮人唔會有特權

子爵府

嘆息... 真是毫無悔意!

http://forum.baby-kingdom.com/thread-3326621-1-1.html

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 alicemic 於 10-8-10 12:59 發表

我一直以為佢只係襲警3次,原來係4次之真! 法律果然係平等,平等在對有錢係一個標準,窮人又有另一標準,窮人唔會有特權

係呀! 原來日電視台影佢摑完個男警之後, 佢去到差館再摑個女警.

侯爵府

岩岩睇新聞,陳巧文俾人告襲警~
同一個法官審,但不同結果~

首頁

尾頁

跳至