論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

印七姐係8月3日上午,攞咗我私人支票,去銀行取10萬現金,銀行經理暗中報警,我印7姐當場俾警員拘捕.依家佢點,我都唔知了.

請咗8年工人,最耐19個月貨仔.最短30天.我捱到仔9歲,女5歲.家下屋企我老爺幫我手了.

印7姐入冊7日.仔女幫手包辦洗衫晾衫收衫洗碗.勞工同我負責煮飯.我切定啲餸,腌咗啲肉,老爺會幫手煮,帶我女去中心上堂興趣班.仔就靠自己了.

我等緊入境處俾電話,睇下印7姐坐到幾時.我賠機票.搞掂之后.我就可以告別顧主生涯.
快樂的甜芋快樂的甜芋

大宅

都離晒譜, 做僱主好可憐 ....

你心情ok嗎? 是不是不用比機票佢返歸 ?

男爵府

原帖由 grace318 於 10-8-9 12:16 發表

佢同銀行講,10萬係太太想支付俾佢的一年人工.即係佢話,佢一個月人工係HK$8333.33 / 呢個係黐孖筋的下場.

好攰..好攰..好攰........所以,覺得冇工人用好好.等佢猫完,我要俾機票.
快樂的甜芋快樂的甜芋

大宅

就算個工人做左犯法野都要比機票佢返歸架...做僱主真係可憐呀...個工人做錯野我地都要比機票佢走....唉!!!
原帖由 grace318 於 10-8-9 12:16 發表

大宅

嘩!!! 佢真係 short short 地啦!!! 預支比佢想大左啦!!! 哈哈哈!!!
原帖由 甜芋 於 10-8-9 12:22 發表

佢同銀行講,10萬係太太想支付俾佢的一年人工.即係佢話,佢一個月人工係HK$8333.33 / 呢個係黐孖筋的下場.

好攰..好攰..好攰........所以,覺得冇工人用好好.等佢猫完,我要俾機票. ...

大宅

正一白痴.... 個腦比個pat pat坐住佐.

好攰..好攰..好攰........所以,覺得冇工人用好好.等佢猫完,我要俾機票. ...

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

10萬.........你工人真係黐孖筋!!

我當年曾經炒工人, 開左張cheque 5千幾蚊, 係一個月代通知金+大假+其他.....

銀行位姐姐雖然肯對現張cheque, 但都call我問一問係咪開左張cheque俾工人!!!

大宅

Agree 呀!!! 真係個腦坐住呀..邊會有咁既可能呀!!!
原帖由 grace318 於 10-8-9 12:27 發表
正一白痴.... 個腦比個pat pat坐住佐.

男爵府

好彩銀行staff 醒目咋, d 工人真係狼死呀
:-P

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

嘩!好狼! 攞10萬! 佢冒你簽名? 刑事來的. Police拉咗. 發錢寒發到上腦. 好大罪的. 呢條友等錢使上來, 乜都做得出. 又會蠢成咁, 10萬? 你估$10咩.

大宅

畀面勳章

好在佢係大貪加死蠢! 十萬吾係一萬!

希望你無工人既生活質數同心理質數齊齊升呢...... 有時對住個外人係自己屋企, 真係好攰. 佢地十個九個都係天生賊性難移, 大有大偷, 小有小偷.
:;pppp:

大宅

佢係咪唔知hk $十 萬?以為印尼$ 十萬

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

嘩, 真係離晒譜! 屋企d 支票簿都要keep 好.
點解咁樣都仲要比機票佢走啊! 咁仲使唔使一個月通知金?

政府真係protect d 外傭!

原帖由 lily-of-valley 於 10-8-9 13:02 發表
嘩!好狼! 攞10萬! 佢冒你簽名? 刑事來的. Police拉咗. 發錢寒發到上腦. 好大罪的. 呢條友等錢使上來, 乜都做得出. 又會蠢成咁, 10萬? 你估$10咩.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我老公不嬲唔鎖支票簿, 要將哩件事話俾佢聽等佢引以為鑑.

男爵府

原帖由 nicksonma 於 10-8-9 13:10 發表
嘩, 真係離晒譜! 屋企d 支票簿都要keep 好.
點解咁樣都仲要比機票佢走啊! 咁仲使唔使一個月通知金?

政府真係protect d 外傭!

係全新一本支票薄.啱啱寄去我屋企.如果佢有機會追討我一個月代通知金.我願意陪佢玩.我會求法官大人放咗佢.再係我屋企做多個月.
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-8-9 13:19 發表
我老公不嬲唔鎖支票簿, 要將哩件事話俾佢聽等佢引以為鑑.

冇錯!
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 晟媽 於 10-8-9 13:04 發表
好在佢係大貪加死蠢! 十萬吾係一萬!

希望你無工人既生活質數同心理質數齊齊升呢...... 有時對住個外人係自己屋企, 真係好攰. 佢地十個九個都係天生賊性難移, 大有大偷, 小有小偷.
:;pppp:

...

冇錯!
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 lily-of-valley 於 10-8-9 13:02 發表

我未知佢依家入咩罪.
快樂的甜芋快樂的甜芋

大宅

呀~我都冇鎖支票簿喎...
最冇理由係偷支票都只係坐7日咁少.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 甜芋 於 10-8-9 13:24 發表

我未知佢依家入咩罪.

如係我, 我會告佢冒我名簽支票, 但唔知仲有無D更嚴重D罪行嘅, 我會告齊咁多項罪. Police當場拉人, call你去差館呀?

首頁

尾頁

跳至