單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我好想返工搵錢養囡囡....唔想再依賴媽咪喇......媽咪個個月都入不敷支........
我又唔太想拎綜援......
我想幫囡囡草返少少錢.....
但係搵極都搵唔到人幫我湊.......
我唔想俾婆婆帶阿B返大陸住...........
上面治安差...醫療差......我好驚有咩事..........

諗過俾阿B去寄養家庭度一兩年......
但係結果可能會同阿B返左大陸一樣.......
我驚佢唔識邊個係媽咪........
點算好........我就黎痴線

點會攪成咁.......錯晒.........
個死賤人攪到我地兩母女咁.....
佢全家一定冇好下場

侯爵府

環保接龍勳章

你不用煩住.....只要肯做,就一定可以想出方法...
如果你肯辛苦d,有以下方法,天無絕人之路的...

如果小朋友是0-2歲之間,可以申請(育嬰院),育嬰院有2種,日間的和可過夜的....
如果小朋友是2-6歲,就可報幼兒園,通常是8:00am-6:00pm,另可加長8:00pm接

如收入底的話,重可以申請學費資助tim...

原帖由 ausbo 於 10-8-10 23:07 發表
我好想返工搵錢養囡囡....唔想再依賴媽咪喇......媽咪個個月都入不敷支........
我又唔太想拎綜援......
我想幫囡囡草返少少錢.....
但係搵極都搵唔到人幫我湊.......
我唔想俾婆婆帶阿B返大陸住...........
上面治 ...
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

複式洋房

原帖由 vane 於 10-8-10 23:20 發表
你不用煩住.....只要肯做,就一定可以想出方法...
如果你肯辛苦d,有以下方法,天無絕人之路的...

如果小朋友是0-2歲之間,可以申請(育嬰院),育嬰院有2種,日間的和可過夜的....
如果小朋友是2-6歲,就可報幼兒園,通常是8 ...

我囡囡4個幾月大......
我問過屋企依邊既育嬰院喇........
要排一年先有位.......
攪到唔知點算好

侯爵府

環保接龍勳章

你有無社工跟你CASE....
如果有,社工可以幫你申請特別位的.....因為通常育嬰院都有1-2個特別位....但一定要由社處轉介先得....

再吾係...位照排...暫時請住屋K附近D EE湊住先....放工接回家....

原帖由 ausbo 於 10-8-10 23:26 發表

我囡囡4個幾月大......
我問過屋企依邊既育嬰院喇........
要排一年先有位.......
攪到唔知點算好

複式洋房

原帖由 vane 於 10-8-10 23:32 發表
你有無社工跟你CASE....
如果有,社工可以幫你申請特別位的.....因為通常育嬰院都有1-2個特別位....但一定要由社處轉介先得....

再吾係...位照排...暫時請住屋K附近D EE湊住先....放工接回家....

...

我之前都有社工跟過........
但係已經close左file........
加上屋企依邊既EE我又唔識........
我想身邊既朋友幫我湊.........
但係個個都唔得

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

吾好諗寄養家庭呀, 好煩架........佢地第一樣考慮係除非你曾經有傷害過個小朋友......例如有受傷, 醫院證明等等, 如果係既話.......入左寄養家庭, 又要好多情序先可以屋企, 制吾過.......諗下託嬰所仲實際
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

複式洋房

原帖由 小雄維尼 於 10-8-10 23:54 發表
吾好諗寄養家庭呀, 好煩架........佢地第一樣考慮係除非你曾經有傷害過個小朋友......例如有受傷, 醫院證明等等, 如果係既話.......入左寄養家庭, 又要好多情序先可以屋企, 制吾過.......諗下託嬰所仲實際 ...

我都知寄養家庭唔好......
但係如果我真係搵唔到人幫我湊既我就要拎綜援........
我真係唔想咁做.......
我有手有腳.....
加上我先得果20歲..........
拎綜援真係過唔到自己果關

侯爵府

環保接龍勳章

如果係貢...你就要再問清楚育嬰院那邊...
可吾可以有當值社工可以見見你...話比佢知你的難處...
例如:你要話比佢知,你現在單親....因工作關係/bb無人睇到或者其他有力的重點....
因我以前都問過...保護兒童會的育嬰園....佢地當時話,有社工比我見完再安排...
但已8年前了..

原帖由 ausbo 於 10-8-10 23:41 發表

我之前都有社工跟過........
但係已經close左file........
加上屋企依邊既EE我又唔識........
我想身邊既朋友幫我湊.........
但係個個都唔得

水晶宮

有時d野, 5係到你想定5想.......係環境逼人
你bb如果係健健康康既(我個仔出世既時候好多野..唉 ), 你去做野都無壞....因為你太後生, 要你成日對住個bb, 又真係好惡頂既

不過你要有心理準備育嬰園會容易病好多喎

原帖由 ausbo 於 10-8-11 00:00 發表

我都知寄養家庭唔好......
但係如果我真係搵唔到人幫我湊既我就要拎綜援........
我真係唔想咁做.......
我有手有腳.....
加上我先得果20歲..........
拎綜援真係過唔到自己果關 ...

侯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

請ee湊咪得law....最好請番d住你屋企附近

複式洋房

原帖由 小雄維尼 於 10-8-11 00:26 發表
有時d野, 5係到你想定5想.......係環境逼人
你bb如果係健健康康既(我個仔出世既時候好多野..唉 ), 你去做野都無壞....因為你太後生, 要你成日對住個bb, 又真係好惡頂既

不過你要有心理準備育嬰園會容易病好多喎

...

容易病???點解呀???

複式洋房

原帖由 焯男bb 於 10-8-11 00:27 發表
請ee湊咪得law....最好請番d住你屋企附近

我都知可以請人湊.......
但係我真係冇咁多錢係度......
我細個好反叛........
讀書唔多........搵錢又搵得唔多.....
如果我要攞5.6千出黎我就真係唔得.......

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ausbo 於 10-8-11 00:31 發表

容易病???點解呀???

多菌囉
順順利利 大吉大利       

水晶宮

父母一般要返工, 就算流鼻鼻呀, 傷風呀......都照送呀b返去, 個時我屋企有事搵暫託, 去過2-3間都見到每間都有幾個bb流鼻鼻,姑娘都忙到暈

複式洋房

原帖由 小雄維尼 於 10-8-11 00:37 發表
父母一般要返工, 就算流鼻鼻呀, 傷風呀......都照送呀b返去, 個時我屋企有事搵暫託, 去過2-3間都見到每間都有幾個bb流鼻鼻,姑娘都忙到暈

咁驚@@

水晶宮

小朋友由向育嬰園到幼稚園都係好多病, 又易病.......小學啦, 小小樹都"膨"走(仲有幾個字放學都會奪命追魂call)........自己考慮啦

複式洋房

原帖由 小雄維尼 於 10-8-11 01:05 發表
小朋友由向育嬰園到幼稚園都係好多病, 又易病.......小學啦, 小小樹都"膨"走(仲有幾個字放學都會奪命追魂call)........自己考慮啦

咁唔通點喎........
身邊既朋友....屋企人都幫我唔到.......
我都係想自食其力努力養大阿B姐....點解咁難

水晶宮

搵附近社工問下意見啦, 又或者去保護兒童會問下同睇下咩環境先再算

禁止訪問

複式洋房

原帖由 RebeccaChan 於 10-8-11 01:29 發表
試下搵社區保姆.for 6歲以下小朋友.
小朋友去佢地既姨姨屋企度.
如果申請倒括免50%,湊小朋友$9/hr.
你上網搵下.
我只知沙田顯徑既單親會有.
呢個服務係社會福利處.

你上綱搵下資料. ...

等我搵下先....唔該你

首頁

尾頁

跳至