自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

完整影音新聞請見: http://news.cts.com.tw/cts/society/201008/201008100536989.html

放暑假你一定是睡到自然醒吧,但台北的阿德,每到暑假,天還沒亮就得起床,為了分擔媽媽做清潔隊員的辛勞,他要趁放假幫媽媽打掃公園,阿德說,媽媽腰不好,他只要每掃一塊地,媽媽就能可以少花一份力氣,有時候還會在晚上就偷偷先來撿垃圾,讓媽媽早上可以輕鬆一點,這份孝心,從國小到大學,阿德已經做了十個暑假。

早上五點,阿德已經跟著媽媽來到公園,他的暑假從來沒有睡到自然醒,因為媽媽早上七點前,要掃完兩座公園。阿德的媽媽患有子宮肌瘤,還有脊椎側彎,掃地腰又得使力,阿德為了不讓媽媽那麼累,他覺得每多掃一塊地,媽媽就能少出一點力。阿德的媽媽,獨自扶養兩個兒子,所以從國小開始,只要放假,就會幫媽媽做工,甚至晚上回家前還會先來偷偷掃一遍,掃了好幾個暑假,才被媽媽發現。

撿起地上的飲料罐,通通收進袋子裡,因為這裡的每一罐空瓶,都是收入之一。辛苦卻又甜蜜的早上,媽媽總堅持要點兩份早餐,慰勞辛苦的兒子,心疼又欣慰,幫兒子擦擦汗水,母子倆相視而笑,阿德體會到,原來一起吃苦也是一種幸福。

好孝順呀.

我個仔有時見我辛苦, 走過黎錫我一啖, 我都已經咁開心.

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

佢地唔攪D野我做,我已經好開心同冇咁辛苦喇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

比十個叻佢

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

呀仔今日趁我未起身幫我拖地,仲識落滴露添,佢咁樣做我都開心到c,如果佢好似呀德咁,我真係捱c都抵

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

而家仲有咁考順0既仔女, 真係好難得呀,
好感動呀~~

複式洋房

原來一起吃苦也是一種幸福......真係講得好好....

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 三順 於 10-8-11 13:34 發表
呀仔今日趁我未起身幫我拖地,仲識落滴露添,佢咁樣做我都開心到c,如果佢好似呀德咁,我真係捱c都抵

好乖呀, 三順仔, 繼續咁孝順呀......

珍珠宮

好媽媽勳章

我仔都成日偷偷幫我執床,將枕頭袋,床單整理番好,拉到平平既,被就卷埋一舊推埋床尾(佢得6歲人仔,唔會夠力摺被,所以對我黎講佢已經好叻)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 B媽-Blue 於 10-8-11 13:27 發表
佢地唔攪D野我做,我已經好開心同冇咁辛苦喇

呢樣都係 ~ 不過,佢地仲細o者!

上個wk,工人話阿女放學後見佢摺衫,無端端自己主動話幫手摺。咁但係早兩日,工人見阿女搞搞震,就問佢,幫佢手摺衫,阿女就話NO!

真係得o個次咁多咋!! 我地相信係o個日學校arm arm教完佢地玩完摺衫啦! 新c坑 ~ 香一次!

如香港地,有d咁乖既仔女,真係相信三生有幸!

大宅

畀面勳章

我其實好孝順我媽媽,真係吾知點解我女女一半都學吾到!吾洗話要佢幫我做家務啦,如果佢見我辛苦會走埋來鍚我一啖,我都開心到了不得,但佢吾會咁做囉!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

工人走咗之後,阿女自動幫我拖地同洗自已中午食飯用嘅碗,仲幫我摺被添!

水晶宮

我做左…阿媽都鬧架
唔通咁大個人幫下手做家務都要日日講住咩……… 間唔中1見到有咩問題,就鬧我乜都唔做…………  冇佢咁好氣!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

原帖由 susi1024169 於 10-8-10 07:45 PM 發表
我仔都成日偷偷幫我執床,將枕頭袋,床單整理番好,拉到平平既,被就卷埋一舊推埋床尾(佢得6歲人仔,唔會夠力摺被,所以對我黎講佢已經好叻)

希希真係乖仔

大宅

阿女日日問我有無家務做架, 希望阿女會KEEP 住啦, 佢而家都未夠4歲。

禁止發言

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

好乖呀, 真係好難得

大宅

真係會好感動,我6歲時,就試過幫媽咪弄左盤暖水洗腳(當年係要用爐煲熱水,再加D熱水落盤凍水),佢一放工回到家,就準備好俾佢,現在我媽咪都好老,仲無咩記性,但就一直都記得這件事...我一直都唔明點解佢咁感動,直到我做左媽咪後...:>

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 kai3028 於 10-8-11 15:29 發表

希希真係乖仔
Thx
佢只限我同佢講"好攰啊~好多野做啊..."先會幫手做野,平時唔同佢呻佢係唔會主動幫手

水晶宮

窮人的孩子早當家
少奶奶的身份,丫頭的命...

首頁

尾頁

跳至