論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

>>>原文12/8/2010

風水輪流轉!從來只有僱主炒外傭,少見外傭炒僱主,不過近兩年陸續有菲傭「劈炮唔撈」,紛紛外流至加拿大等地打工,有菲傭更不惜補足一個月代通知金,務求即遞信即走。突如其來的請辭,令僱主大傷腦筋,由於舊去新未來,有僱主須放棄高薪厚職,直至聘請到新外傭為止,就連僱傭代理亦嘆「依家輪到外傭唔急僱主急啦!」

「未完約就話要走,對我哋(僱主)真係好冇保障,好似當我哋係踏腳石咁。」黃太一年前聘請外傭,豈料合約未完菲傭便辭職,黃太懇請菲傭待至聘請新女傭為止,但菲傭寧願賠償一個月代通知金也要即時離去,「原來佢喺加拿大搵到工,仲急住過去,好彩我奶奶可以臨時幫手湊BB,如果唔係真係唔知點算。」
設最低工資 加班補水來港工作已有四年的菲傭Suarez快將與僱主完約,在準備再簽新約同時,亦已悄悄委託正在加拿大打工的同鄉在當地替她找工,Suarez不諱言,一旦有加拿大僱主聘請,便會立即向在港僱主辭職,「在加拿大做工,樣樣條件都比香港好,而且做看護工作多元化,不一定只做家務,做幾年更可申請做永久居民。」

據了解,加拿大設最低工資,每日只須工作八小時,如加班工作可獲補薪,又可選擇加班與否。即使扣除菲傭需自付的食宿費,每月仍可淨賺七千港元。更吸引的是,菲傭在當地的工作量遠低於香港,部分菲傭在當地甚至不需做家務,只在幼兒園擔當照料小朋友的工作。

根據駐港加拿大領事館的資料顯示,該局每年在港發出約四千個看護的工作簽證,當中大部分為菲律賓人,不少港人僱主不禁表示,「嗰邊做嘢人工高福利好,我都想申請過去做看護!」

僱主焗辭工 照顧女兒對於女傭另有高就,大部分僱主其實並不介意,不過就抱怨菲傭太遲通知,僱主Winnie表示,在她家工作近四年的菲傭今年四月突然辭職,幾經苦勸下,女傭才願意多留三星期,但仍無助Winnie另覓新女傭照顧其年僅九歲的女兒,最後她要辭職解決,「遞信之後無幾耐就出花紅同升職,起初都會覺得唔抵,但為咗屋企都無辦法。」折騰逾月,Winnie才聘得女傭,但新女傭九月才到埗,「依家喺香港真係好難請菲傭,所以好多僱主對女傭失驚無神遞信都覺得好煩。」

雖然僱主想外傭提早通知好作準備,但大部分菲傭表示,除非與僱主關係很好,否則會留待最後一刻才通知,因擔心預早通知會被僱主提前解約,造成「兩頭唔到岸」。女傭中心負責人黃先生承認,近兩年僱主確實很難聘得完約外傭,「完約菲傭依家會揀工打,可以去加拿大,甚至上網託同鄉搵工,唔再係等人搵。」黃指,加拿大人工高福利好,對在港工作菲傭絕對吸引,香港無可避免成為菲傭的「跳板」。

香港家庭傭工僱主協會主席羅軍典指,過去十年,菲傭因到加拿大工作而與僱主斷約的投訴時有聽聞,該會亦曾為此與加拿大領事館交涉,羅引述當時領事館回應指,當局無意因此政策而令本港僱主受斷約困擾,亦不容忍申請到加工作的菲傭與前僱主的毀約行為,並指會檢討現行政策,務求減少本港菲傭斷約的情況。羅提醒,所以如菲傭提前解約,或會不獲加拿大發出工作簽證。
■文﹕龔蕙芝、黃家豪/圖:甘偉倫、馮溢華

子爵府

醒目開學勳章

探射燈:平日無故請假辭職先兆

>>>原文

要預先察覺菲傭是否「想走」正安排後路,僱主需留意為女傭要求簽署的所有文件,因為分分鐘其中一份是介紹信;如菲傭無故在平日請假,亦是警號之一。

誘簽介紹信文件因為要向加拿大申請看護的工作簽證,菲傭須提交在香港有照顧小朋友工作經驗的證明。曾有菲傭擔心會被僱主知道其去意,將實為介紹信的文件,以替妹妹申請教育資助金為由,騙僱主簽署,但由於信件上清楚寫明在港工作的時間,又特別註明「照顧小朋友」等字眼,明顯是一封離職信,僱主起疑並查問,菲傭才承認欲申請到加拿大工作。
此外如菲傭在平日申請放假,僱主要特別留神,因可能是菲傭要藉此驗身或到領事館面試。這些都是僅有可讓僱主知道菲傭或有去意的行為,可及早準備,便不致在菲傭突然請辭時出現手忙腳亂情形。

子爵府

醒目開學勳章

誘簽介紹信文件

>>>原文

外傭難請!除了因為菲傭可另覓好路數外,本港近月吹起「最低工資」風亦是原因之一。

社會在談論最低工資之際,盛傳外傭亦會受惠,這無疑是外傭的喜訊,但卻是僱主的困擾。外傭僱主義工隊成員陳錦花指出,近日傳得火熱的外傭加薪傳聞,影響部分外傭不願簽約來港工作,「因為舊約冇得加,(未來)新約先有,好多外傭都想等到公布先簽約,搞到好多僱主好難請人。」更有不少將完約的菲傭假傳消息,指有僱主已主動調高外傭人工,藉此「吊高嚟賣」,遲遲不願簽約,令僱主們大為頭痛。

大部分僱主認為,政府有必要澄清傳言,不要令外傭錯覺有得加薪,「一係好似兩年前早啲落實加薪,唔好任由傳言四起,真係搞到我哋好頭痕。」

複式洋房

如果好似呢位羅生講:菲傭提前解約,或會不獲加拿大發出工作簽證。咁就最好啦,起碼可以保障咗香港僱主先,唔使經常都聽到突然間冇咗個工人。:lol

子爵府

醒目開學勳章

尋日終於出了報導,希望我地o既經歷,可以令多D香港人知道請工人唔一定有錢,亦唔係咁荀,最重要係法例底下,外傭僱主係捱打,有咩事發生都係墊屍底

男爵府

唔怪得我件EX成4X歲, 都好快就搵到新老細, 繼續為害人間

伯爵府

好媽媽勳章

睇見到驚, 咁係咪唔好請賓賓先? 唉!

大宅

今朝我同事先話,點解d天災石流呀不去菲、印呢?佢地咁鬼死衰!菲的走佬、勾佬、大肚、借債、印的喂b飲尿、落降頭、打人…
我話:咁不好咁黑心,不過如果有報應呢我都好想看看呢d工人的下場!唯有話我地HK的僱主福薄啦!

伯爵府

畀面勳章

原帖由 winnie_sh 於 10-8-12 13:41 發表
>>>原文

要預先察覺菲傭是否「想走」正安排後路,僱主需留意為女傭要求簽署的所有文件,因為分分鐘其中一份是介紹信;如菲傭無故在平日請假,亦是警號之一

誘簽介紹信文件因為要向加拿大申請看護的工作簽證,菲傭須提交在 ...

全中...
前bun之前無端端話thu要請半日假
佢話因為佢地衛大的國家要佢班衛大的國民
更換新的passport~
當時我曾經上黎bk問過
亦當然無咁ge事喇...
不過最後我都比佢放在半日假
反正若果要走
留黎都無用
過左一段時間
佢就比左封resign letter我老公
眼濕濕聲震震下話要返歸take care佢雙親喎...

我睇到封信第一個反應係覺得佢...底能...
跟住叫老公打過封信比佢簽

當佢睇到之後...
竟然還好意思問我地點解唔簽佢比我地封信
老公答佢你個format錯左
我個封至係正式ge format
最後佢係房唉聲歎氣左成個鐘之後至死死氣簽比我地

伯爵府

牛年勳章

所以唔好請d咁高學歷的工人。

我工人都有同我講Canada幾好,佢d friend、aunts 都去左,我問佢:你做乜唔去?

佢話佢學歷唔夠喎!

其實 Canada 要咩學歷架?

佢如果走,我就請返我個舊工人,佢有 75分,我舊工人係我心目中有 90分架!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 chow_mama 於 10-8-12 16:22 發表

全中...
前bun之前無端端話thu要請半日假
佢話因為佢地衛大的國家要佢班衛大的國民
更換新的passport~
當時我曾經上黎bk問過
亦當然無咁ge事喇...
不過最後我都比佢放在半日假
反正若果要走
留黎都無用
過左一段 ...
威哩骨!確係醒!! 好地地老實講出黎都話丫!!鬼鬼屎屎叫你簽埋d唔知乜,佢以為人人都學佢咁…發展遲媛。

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

可以做幾年就有居留權, 我地都想去.......

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 noproblemom 於 10-8-12 17:01 發表
可以做幾年就有居留權, 我地都想去.......

我聽同事說: 其實佢地正式成為當地國民,便要重交稅,咪由得佢地去'歎'囉

侯爵府

最近姐姐又係請咗幾個鐘頭假話去領事館。我都費事問detail. 佢要走始終都要走,自已辭職我唔駛俾Long Service 添。

八卦問一下,係咪大學畢業至可以申請去Canada?

男爵府

my bun said, no need high qualification. they can pay money to buy a degree certificate

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 ramuza 於 10-8-12 19:09 發表
my bun said, no need high qualification. they can pay money to buy a degree certificate
哈!!有冇廉政,都唔係咁緊要丫!轉身份又得,轉學歷又得…………得左!!!

男爵府

原帖由 winnie_sh 於 10-8-12 13:38 發表
>>>原文12/8/2010

風水輪流轉!從來只有僱主炒外傭,少見外傭炒僱主,不過近兩年陸續有菲傭「劈炮唔撈」,紛紛外流至加拿大等地打工,有菲傭更不惜補足一個月代通知金,務求即遞信即走。突如其來的請辭,令僱主大傷腦筋,由於舊去新 ...

winnie , 多謝你e個post

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 傻鴨菇芝 於 10-8-12 20:21 發表

winnie , 多謝你e個post

因為我都經歷埋一份,唔公開佢地D衰野,就對唔住班BK媽咪,所以要多謝東方日報龔小姐為我地報導最慘烈戰況,呢期就主打外傭流失去加拿大同加薪傳聞,佢會繼續留意家傭版,有任何需要,到時希望所有BK媽咪都唔好推,盡管影一張相,出一次報導,其實真係唔多人記得,但keep住見到報導,先係我地義工隊最想效果,因為太多香港人唔知外傭僱主真實面對緊乜野境況,我地呢班係無能政策下墊屍底o既僱主,真係好慘!

別墅

回覆 1# winnie_sh 的文章

除左加拿大外, 我個BUN姐話佢姑奶(4X歲, SINGLE)同有幾個同我地屋苑O既BUN姐, 都去左西班牙做褓姆. 好似幾好PAY, 都有過萬一個月.

子爵府

ANYWAY THX WINNIE

原帖由 winnie_sh 於 10-8-12 21:21 發表

因為我都經歷埋一份,唔公開佢地D衰野,就對唔住班BK媽咪,所以要多謝東方日報龔小姐為我地報導最慘烈戰況,呢期就主打外傭流失去加拿大同加薪傳聞,佢會繼續留意家傭版,有任何需要,到時希望所有BK媽咪都唔好推,盡管影一張相,出一 ...

首頁

尾頁

跳至