跳至

首頁

尾頁

男爵府

我day1(8月4日)下午開始breast feeding, 我係開刀的
其間係breast feeding+(日頭)補糖水, (晚上)補奶粉
係頭2天,nipple已經被bb吮損左, 但係我仲未有谷奶,只係有初乳出
係day4晚上,開始谷奶la, 但係ar b唔太like吮nipple, 好難餵得耐.
到出左院, try用medela swing pump奶比ar b, 用左30mins都只係出左1安奶 .... 超累,仲係pump唔清的
so 係咁補奶粉
到第2日我就叫hubby出去買部avent手pump, 我第1次用完之後超爽, 20mins就pump清曬兩邊,好開心
之後我已經擺埋左部medela swing ><
而家我day10 la, keep住用部avent, 10mins可以pump 70ml(1邊)出黎, 我而次次都只pump其中1邊,then再補20-40ml奶粉比ar b, 咁就可以比個breast休息耐d ....
我係every 3-4hours餵1次的, so far bb好少餓到哭 ...
breast feeding真係好辛苦, 有壓力, 我其實係好想埋身餵bb , 但係bb已經好慣用奶瓶, 我有時都會try下埋身餵, 但係bb好多時都只吮到10min之後就忟哭 or sleep左 .... 咁樣我會唔開心
不如大家share下 ar ~~~

複式洋房

我o係醫院有比阿b埋身吸啜乳房, 不過冇野出, 到出左院, 佢已經唔肯埋身吸, 我e+只好比佢食奶粉, 琴日第四日開始漲奶, 我e+諗緊買個手泵試下泵出黎睇下佢食唔食, 唉...佢嚴厭棄我

大宅

我開刀第二晚先可以試餵母乳, 亞b好肯啜, 但係醫院其實都唔知有冇奶, 到出左院先肯定有奶, 但量好少, 因為用avent手pump冇乜用, 但亞b係好肯啜, 有時仲啜成個鐘, 但我通常俾佢啜20-30分鐘就唔俾佢再啜, 然後補2oz奶粉, 到依家一日7餐左右, 每餐啜人奶同補奶粉, 買左個medela mini 電動pump, pump多左少少, 最多個次有2oz咁大把, 所以我都唔知平時亞b食啜唔啜到, 不過醫生姑娘都話佢booboo有多水份即係食到, 而亞b真係booboo好多水份, 咁點解我又pump唔到奶乜濟!? 我諗我會堅持俾佢埋身食同補奶粉, 唔想只吃奶粉, 亦做唔到2個鐘餵一次母乳...

大宅

bb出世後我都嘗試過埋身餵,不過姑娘講話我nipple短咁bb埋身餵佢又喊得好勁所以我放棄埋身餵就泵比佢飲,第一,二次都係泵得好少,到第3次已經有30ml,之後一路都係泵比佢飲,到出左院後我就用medela mini初初幾日都ok,因為bb細食,我每次泵到100-150ml,之後一路都泵比佢飲,夜晚就比奶粉(其實係想佢飽d同去面黃快d)到呢幾日奶量急跌得返50-70ml已經想放棄,真係唔知點樣可以多奶d,因為已經唔夠bb食,木瓜魚湯已經日日飲,真係唔知點算!

大宅

...

大宅

嘩, 你好多喇喎! 日日都飲木瓜魚係咪會好好多呀?

原帖由 愷蔚 於 10-8-13 20:04 發表
bb出世後我都嘗試過埋身餵,不過姑娘講話我nipple短咁bb埋身餵佢又喊得好勁所以我放棄埋身餵就泵比佢飲,第一,二次都係泵得好少,到第3次已經有30ml,之後一路都係泵比佢飲,到出左院後我就用medela mini初初幾日都ok,因 ...

珍珠宮

我c6同99唔支持餵母乳. 但我0係醫院都盡力比bb啜, day 3已經有初乳, 唔多

大宅

原帖由 iluvmybb 於 10-8-13 20:01 發表
我開刀第二晚先可以試餵母乳, 亞b好肯啜, 但係醫院其實都唔知有冇奶, 到出左院先肯定有奶, 但量好少, 因為用avent手pump冇乜用, 但亞b係好肯啜, 有時仲啜成個鐘, 但我通常俾佢啜20-30分鐘就唔俾佢再啜, 然後補2oz奶 ...

我去母乳餵哺個topic講話最好用係avent手泵wor,仲話泵得好清,我同你一樣用mini個隻,依架越泵越少,但聽你咁講我都唔知買唔買avent手泵好!我就冇埋身咁濟,通常泵出黎比小b飲如果佢唔夠先埋身餵~

大宅

原帖由 iluvmybb 於 10-8-13 20:06 發表
嘩, 你好多喇喎! 日日都飲木瓜魚係咪會好好多呀?

我都唔多架啦,我小b係7月尾出世,依架18日大啦,泵出黎已經唔係咁夠佢食,唔想放棄,但冇人奶就迫住要放棄~

大宅

我唔夠奶, 但E院又唔比補奶, 攪到阿B輕咗0.5lbs, E生唔比阿B出院
8/10/07 - 8.6 kg

大宅

我都聽人講手pump avent係好好用, 我的avent pump都係朋友用唔到俾我的, 而另一朋友又話佢都用唔到個avent pump想俾我, 但我見已有一個就冇要到第二個! 至於mini個electric pump係我而家餵到母乳的朋友介紹用的, 佢又係話avent個手pump佢咩都pump唔到, 反而個mini pump就好得, 所以我先買, 但到頭來係唔洗用咁多手力, 但都係得好少奶pump到, 不過多過avent, 反而埋身啜亞b真係啜唔停, 仲見佢咀邊成日有奶流出, 有時仲嘔番出黎, 因為pump唔到, 另我覺得我一定要補奶粉俾亞b, 如果唔係驚佢唔夠營養... 大家如果知有咩方法可以pump多d請分享下! 謝謝!

原帖由 愷蔚 於 10-8-14 13:07 發表

我去母乳餵哺個topic講話最好用係avent手泵wor,仲話泵得好清,我同你一樣用mini個隻,依架越泵越少,但聽你咁講我都唔知買唔買avent手泵好!我就冇埋身咁濟,通常泵出黎比小b飲如果佢唔夠先埋身餵~ ...

大宅

我小b同你小b都差唔多大, 我一向都要補奶粉, 一路都係食完埋身再補, 唔知是旦唔餵一樣會點... 我唔會放棄, 就算少少地都會堅持俾小b食呀!

原帖由 愷蔚 於 10-8-14 13:10 發表

我都唔多架啦,我小b係7月尾出世,依架18日大啦,泵出黎已經唔係咁夠佢食,唔想放棄,但冇人奶就迫住要放棄~

大宅

點解醫院唔俾補奶呀?

原帖由 kambobo2003 於 10-8-14 13:24 發表
我唔夠奶, 但E院又唔比補奶, 攪到阿B輕咗0.5lbs, E生唔比阿B出院

大宅

原帖由 iluvmybb 於 10-8-14 15:35 發表
我都聽人講手pump avent係好好用, 我的avent pump都係朋友用唔到俾我的, 而另一朋友又話佢都用唔到個avent pump想俾我, 但我見已有一個就冇要到第二個! 至於mini個electric pump係我而家餵到母乳的朋友介紹用的, 佢 ...

聽完你講我都唔係好想買avent手泵tim,初初諗住mini個隻泵得唔多,仲以為手泵會多d tim,咁我唔買lu!我依架日日飲魚湯但又唔覺多左奶,前排仲越黎越少,真係擔心小b要食奶粉,其實你bb肯埋身食你就唔駛補奶粉啦,人奶已經夠哂營養啦,bb又唔會便秘又唔會熱氣,我想唔比奶粉都唔得,因為我唔係好夠奶啦,真係慘,啱啱先夠小b飲咋~

珍珠宮

我都係用avent奶泵.
真係幾好用, 我bb用牙肉咬我, 咬到我兩邊損左, 所以用奶泵.無咁痛.
但我都係唔夠奶, 頭幾日0係醫院一滴都無, 而家谷奶, 整極都得20ml

大宅

其實如果可以埋身喂就唔好用 pump 啦, 因為 pump 好易會引起乳線炎同埋出的奶量同 baby 所需要唔成正比.

大宅

the nurse said i have to let her suck and the milk will come out...

原帖由 iluvmybb 於 10-8-14 15:39 發表
點解醫院唔俾補奶呀?

8/10/07 - 8.6 kg

複式洋房

我亞b食人奶, 有時仲啜成個鐘, 然後補2oz奶粉, 到依家一日6-7餐左右, 每餐啜人奶同補奶粉。但係我又唔多奶, 唔知亞b食到幾多人奶落肚, 係唔係冇奶佢地就唔肯啜? 你們通常比BB啜幾耐?

別墅

我的情況亦相似,阿B係7月尾出世,埋身喂唔到,用mini個electric plue pump 2邊totel 都你得60ml 到 我亦覺得好似pump唔清甘 都唔知点算好 想買avent奶泵又驚都係pump到甘上下,我已前後買咗mini個electric single和mini個electric plue

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我用m牌既電泵覺得又幾好wor, 泵得清

首頁

尾頁

跳至