論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

up

大宅

YES

大宅

但點解仍然有咁多僱主叫工人去買餸呢?

我公司有個同事, 佢個工人買一樣$6餸, 寫$10, 過份嗎?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

因為街巿真係平D...

大宅

因為工作太忙唔得閒, 所以焗住要工人買餸 lor.

唔好話打斧頭, 佢直頭走左去吞 pop 添呀.

原帖由 tungtung131 於 10-8-3 16:17 發表

我公司有個同事, 佢個工人買一樣$6餸, 寫$10, 過份嗎?

別墅

畀面勳章

我通常叫佢問d 街市呀姐o羅單~~

子爵府

一定有!!!睇下打得多定打得少....
$5一斤菜寫$6-7真係唔覺架.
$13廋肉話$15一D都唔覺

男爵府

lor 單都無用 ! 上次在街市聽到印印同AH 姐講寫10元, 明明只是6蚊 !

最好知道街市行情, 買D 自己知道價錢的食物, 海鮮同魚就不用佢地買 LOR ! 菜就見仁見智, 佢應該不會報得太大

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

街巿啲檔又會做幫凶, 幫手寫假單, 僱主最慘.

大宅

我工人話比我知,原本是幾錢,之後佢地每樣都可以平$1-3.

禁止訪問

回覆 1# QueenieYan 的文章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

餸係我買嘅, 唔使工人買. 以前試過想煮粉絲虾米節瓜, 唔記得買節瓜, 比$10 叫偷野印去買2個節瓜, 佢去咗1個鐘, 2個節瓜我擺咗1個星期都無咁殘嘅. 仲話2個節瓜$10, 好買.
佢好叻, 打晒$10斧頭, 去菜擋D垃圾度執2個爛節瓜返來.

複式洋房

agree~~

原帖由 jh724724 於 10-8-4 00:14 發表
我唔知佢有無打。
不過晚晚同佢對數,唔覺得貴。
老公話咁平嘅嘢佢都打到斧頭,就比佢打啦

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都覺得街巿張收據真係未必信得過...
唯有真係像一些媽媽說的一樣: 如果佢唔係太過份,都由得她'打虎頭'了...(當然都要間中CHECK一CHECK街市行情, 希望工人唔好太狼啦)

伯爵府

原帖由 tungtung131 於 10-8-3 16:17 發表

因為D僱主有更high value既工作要做,唔會同佢區泥於果幾蚊,搭程的士都無左啦。

不過,我地d師奶仔,點會忍得到工人打斧頭呢?我就自己去買餸,最多遲d要工人負責買日用品(俾定指定商號佢去買)。 自己買,想食乜就食乜,包新鮮。

禁止訪問

大宅

我淨係叫工人去超市買餸, 無咁易打斧頭

男爵府

唔打就"厄"你啦~~
差在多定少~~
唔過份就算
雖然去supermarket 咩都有, 又有receipt
不過好多野貴好多
唔通吓吓自己去街市買野咩~~
咁個工人咪好嘆~~

大宅

我會叫工人去超市買餸, 雖然貴啲但品質好啲.

首頁

尾頁

跳至