自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

淨係飯錢,唔包八達通~~~謝謝
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

大宅

我中二到中四都係一日$20食飯錢,一個星期$30零用錢
依家中五會加到$50零用錢,飯錢一樣係$20
[img align=left]http://forum.bjcg.com/images/upload/2005/02/18/161709.gif[/img]

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 22182218 於 18/8/2010 15:43 發表
我中二到中四都係一日$20食飯錢,一個星期$30零用錢
依家中五會加到$50零用錢,飯錢一樣係$20

唔該晒~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係咪應該睇返學校附近物價, 再就就個價錢呢? 又要睇埋樓主小朋友鍾意去邊d地方食, 攞個average就ok了~

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我果陣就$30一日唔包八達通....($30果陣都算多, 食個M 記都係$17.8)
不過依家D野都好貴, 食個M 記想加多少少野都過硬$30....我諗$40 - $50 一日會差唔多!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

$20 食到一餐??
我諗平極學生餐都平均$25-$28

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我個時係一個月零用(包車錢),自己諗掂佢!
記得好似係初中$2500一個月,到畢業時,係$3000,每年父母會作出調整。個時,我只需每日來回搭唔over$8巴士+lunch

月頭洗多,月尾就晌屋企整三文治囉返學做lunch。
學學下,自己識點洗錢先arm,仲有錢淨買自己心愛既野! 我覺得,讀中學,要學呢樣野。

子爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

$30

伯爵府

2023年兔年勳章

原帖由 sasa0208 於 10-8-18 16:33 發表
$20 食到一餐??
咪係....$20 M記餐都唔夠啦~~

男爵府

$30.......會穩陣d喇

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 sasa0208 於 10-8-18 16:33 發表
$20 食到一餐??
X 2
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

嘩, 咁你多好多錢用喎~~
我$30 一日, 仲要唔駛返學就無...有時想買野真係要食得好平, 果陣成日一班同學仔走去食$5.5 O既炒麵...
依家要$20 一餐真係無邊到可以食到~~

仲要係無零用, 果排真係好想買野O既, 我地係有個習慣就係做家務, 每樣工作都有$5 .
原帖由 foggyao 於 10-8-18 16:34 發表
記得好似係初中$2500一個月,到畢業時,係$3000,每年父母會作出調整。個時,我只需每日來回搭唔over$8巴士+lunch

學學下,自己識點洗 ...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係俾[email=$30@day]$30@day[/email] 飯錢, 唔包八達通

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

$30 都ok

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 lily_liu817 於 10-8-18 16:42 發表
嘩, 咁你多好多錢用喎~~
我$30 一日, 仲要唔駛返學就無...有時想買野真係要食得好平, 果陣成日一班同學仔走去食$5.5 O既炒麵...
依家要$20 一餐真係無邊到可以食到~~

仲要係無零用, 果排真係好想買野O既, 我地係有 ...

係包晒我自己所有洗費架! 即如約同學做project,去玩,全部都唔會再額外比,即係月薪制!
初頭,真係以為自己好多錢洗,就好大洗,有時趕唔切起身,返學又搭的士,搭過舒服,又黎多次,到月底就知死!! 試過為慳幾蚊 ~ 咩住個好重既書包,行路返屋企!!
不過,真係學到好多野! 試過儲左2個月,就買左隻千幾蚊手錶比阿媽母親節禮物,開心到佢暈!! 而自己就好有滿足感!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我記得我小六開始自己食lunch,$25/日

想唔用晒,我成日去食齋米粉,$10/碗。點解果時咁蠢唔係屋企煮(ps我讀下午班),係屋企煮咪仲慳,但可能係屋企煮,比父母知扣我飯錢

水晶宮

SORRY~~我無去街錢...=.="亦都無話可以約同學做PROJECT, 平時要做都係放學之後係學校做,仲要走之前搵亞sir 簽名指明我幾點走, 我要係寫果個時間o既一個鐘內返到屋企
原帖由 foggyao 於 10-8-18 17:11 發表

係包晒我自己所有洗費架! 即如約同學做project,去玩,全部都唔會再額外比,即係月薪制!
初頭,真係以為自己好多錢洗,就好大洗,有時趕唔切起身,返學又搭的士,搭過舒服,又黎多次,到月底就知死!! 試過為慳幾蚊 ~ 咩住個好重既書包, ...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我個仔又係升中一,
我諗住比$50 一日,
不過佢地中一唔可以出街食,
諗諗吓真係可以比少d 佢喎。

大宅

原帖由 foggyao 於 10-8-18 16:34 發表

學學下,自己識點洗 ...

2500對於我黎講好多喇...
初中個時...$20/day lunch+ $6/bus fare x 5days x4weeks = 1個月得$520~$600 冇另外零用...其他有乜費要交都係自己諗辦法...(學術上另計)
直至大學...都係$900左右個月包地鐵巴士...=.=
夠唔夠用..睇你點洗既姐...
唔夠咪一係慳d..一係自己搵lor..
不過宜家$30蚊餐飯...真係走唔甩...
家庭經濟許可,冇理由逼個仔女餐餐捱杯面咁慘卦

民房

我記得個時我係30蚊一日,我覺得ok夠用。

首頁

尾頁

跳至