在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

想搵份呢d工, 但唔知去邊度搵, 你地係點搵架?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

明報

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

中、小學 -> 上政府網頁

大學 -> 上各大學網頁;
例如港大 www.hku.edu.hk ~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

要返好早, 學校假期都要返工...
其實同返一般office無乜分別, 除非你想攞盡25分俾小朋友入讀該小學

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我在勞工處見過有呢d工...
不過,現時的薪酬福利,未必好過私人工...
返工時間亦都唔會短,亦未必比你準時收工的...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 小倩 於 10-8-19 01:56 發表
要返好早, 學校假期都要返工...
其實同返一般office無乜分別, 除非你想攞盡25分俾小朋友入讀該小學

小朋友已是小學生了, 所以唔係呢個目的, 謝謝咁多位媽咪解答, 睇睇先~

大宅

講真, 學校書記唔係咁好做架咋。
返工好少準時收工;遇著運動會, 旅行呢些又要特別早返工; 學校特別假期都要返工架, 只是學生和老師放假;平時無乜事都唔請得假架, 病假除外;年假又定在暑假放晒, 唔可以平時放架。
我先生因為早十年前入到去做, 薪酬係跟政府, 而且係供公積金的, 所以退休後的退休金就會好唔錯。
依家入職的, 全部都係仲強積金, 薪金就學校定的, 除非入到官校做, 咁就屬政府工。

原帖由 newcook 於 10-8-18 16:52 發表
想搵份呢d工, 但唔知去邊度搵, 你地係點搵架?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 安妮EE 於 10-8-19 12:19 發表
講真, 學校書記唔係咁好做架咋。
返工好少準時收工;遇著運動會, 旅行呢些又要特別早返工; 學校特別假期都要返工架, 只是學生和老師放假;平時無乜事都唔請得假架, 病假除外;年假又定在暑假放晒, 唔可以平時放架。
我先生 ...

官校係合約, 好多時係11個月約咋

大宅

中學/大學我都做過....當時我喺中學做, 真係好多濕碎野要自己一手一腳做, 雖然唔駛ot, 特別活動唔駛跟出跟入, 但學生返學日子好難請假~ 而家喺大學做, 返一至五, 可以準時收工, 想幾時請假都得(當然要視乎邊個dept), 兩年跳一次pt, 雖然係contract, 不過contract end時有酬金~

大宅

吓.... 依家官校仲差過津校呀, 唉!

原帖由 小倩 於 10-8-19 13:24 發表

官校係合約, 好多時係11個月約咋

王國長老

原帖由 安妮EE 於 10-8-19 19:32 發表
吓.... 依家官校仲差過津校呀, 唉!

教學助理仲慘~
呢個職位人哋睇你唔起, 無地位, 大打雜...
人工唔高, 啲約又騎哩!
朋友做過津校, 佢話通常7月完約, 但又唔話你知續唔續約... 搞到佢轉工又唔係, 留低又唔係
就算有得續, 又要等撥款... 往往8-9月係吊鹽水式散工制~ 好彩朋友無家庭負擔, 否則真係大壓力

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 小倩 於 10-8-19 20:47 發表

教學助理仲慘~
呢個職位人哋睇你唔起, 無地位, 大打雜...
人工唔高, 啲約又騎哩!
朋友做過津校, 佢話通常7月完約, 但又唔話你知續唔續約... 搞到佢轉工又唔係, 留低又唔係
就算有得續, 又要等撥款... 往往8 ...

我未做緊呢個位lor...真係一個超級大打雜~~~
全世界都以為我係書記,因為我係坐書記位做書記野...
但份約係叫教學助理....我就每年8月完約..都做左好幾年。人工唔高,冇福利,冇前途可言。好就好在學校超近娘家,又唔會點ot,時間好,方便我返娘家湊囡。

珍珠宮

原帖由 克洛怡 於 10-8-20 00:02 發表

但份約係叫教學助理....我就每年8月完約..都做左好幾年。人工唔高,冇福利,冇前途可言。好就好在學校超近娘家,又 ...

我黎緊九月都會返學校做行政助理, 其實薪金福利都不及上一份工好, 只有十日年假....不過因為佢就係我個女間學校附近(5分鐘路程), 所以我先去做, 不過應該唔駛點ot掛, 我8年前係學校做都係每日準時走架喎!

不過學校假期要返工就係慘啲囉, 因為全世界都放假, 就只有學務處啲人要返工!不過通常會返短啲時間, 同埋個lunch食長啲時間都ok架喎!不過都係睇一間間學校既!
好好過每一天......

大宅

咁講, 你呢間學校算唔錯, 不過可能真係間間唔同。
我先生話佢間學校一來可能係名校關係, 二來活動特別多, 成日都好多野做, 話就話六點收工, 無七點都唔駛旨意走得, 就算早, 六點三至六點半走已經好好啦。

原帖由 jacquesau 於 10-8-20 11:18 發表

我黎緊九月都會返學校做行政助理, 其實薪金福利都不及上一份工好, 只有十日年假....不過因為佢就係我個女間學校附近(5分鐘路程), 所以我先去做, 不過應該唔駛點ot掛, 我8年前係學校做都係每日準時走架喎!

不過學校 ...

珍珠宮

原帖由 克洛怡 於 10-8-20 00:02 發表

但份約係叫教學助理....我就每年8月完約..都做左好幾年。人工唔高,冇福利,冇前途可言。好就好在學校超近娘家,又 ...

洛怡是你bb的 名字嗎?

我囡囡都係叫洛怡呀!

珍珠宮

原帖由 安妮EE 於 10-8-20 16:49 發表
咁講, 你呢間學校算唔錯, 不過可能真係間間唔同。
我先生話佢間學校一來可能係名校關係, 二來活動特別多, 成日都好多野做, 話就話六點收工, 無七點都唔駛旨意走得, 就算早, 六點三至六點半走已經好好啦。

...

學校活動唔係老師負責既咩?

我之前做學校都唔駛我地理, 反而係我自己想去....嘻嘻

不過黎緊間新學校係點都唔知.....

首頁

尾頁

跳至