自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今朝同阿仔兩個人一齊去到長沙灣地鐵站,因為人多,我費時2個人一齊去攞報紙,咪叫阿仔行埋去攞2 (我在約5米外睇住),佢攞完後,因為無袋,所以就先遞左出去比閘外的公公、婆婆,阿仔跟住自已出閘。我無出,因為要返工。

就係呢個時候,有個身穿都市日報背心的女人走埋黎話我一個人只可以攞一份報紙,仲有,唔可以遞出去比人。因為阿仔係度,我無埋佢,到阿仔走左後,我返轉頭同個女人講我同阿仔兩個人,攞2份報紙有咩問題,跟住佢答我總之報紙唔可以遞出閘外,我答我唔想小朋友攞住出閘論盡,先遞出去比公公婆婆,自已再出閘,同自已攞出去有咩分別,點解唔可以。你有無員工證,我想知你個名,個女人答我無需要話比你知。咁我話 “ok”,跟住掉頭走。個都市日報女人居然仲要好大聲咁講斯斯文文做賊婆,仲要問人咩名,點解我要比你知”。

我覺得好侮辱,因為佢最後嗰句係我掉頭走左十步先講,連我都聽到,所以真係好大聲。

珍珠宮

唔洗為呢d人唔開心~ 佢呢d冇修養既人, 米成世係街派報紙囉~~

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

你仔仔幾大個呀?

如果佢都識睇報紙, 咁應該唔會拎住報紙出閘會論盡.....

如果佢仲細未識睇報紙, 拎2件仲要遞出去閘外又好似唔知點咁....... 人地唔會知你2個人(你係5米外), 人地第一次出聲時, 我真係唔覺得對方有問題.....

btw, 佢第二次咁樣鬧你, 真係好有問題!!!

下次唔想再有同類事發生, 或者自己行多步, 同仔仔一齊拎啦, 或者叫仔仔拎埋出閘, 人地咪唔會誤會囉!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

下次你要做得揚d,大聲d定佢地知道係仔仔拎,佢係有搭mtr既

因為我呢排返工都見到原來著住背心果d人真係會睇住,有人拎2份會問佢拎返份,我諗係太多人好過份啫。

樓主唔好咁上心

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 cathy913 於 10-8-23 09:39 發表
你仔仔幾大個呀?

如果佢都識睇報紙, 咁應該唔會拎住報紙出閘會論盡.....

如果佢仲細未識睇報紙, 拎2件仲要遞出去閘外又好似唔知點咁....... 人地唔會知你2個人(你係5米外), 人地第一次出聲時, 我真係唔覺得對方有 ...
agree....

攞兩份+"第"出閘, 好易令人誤會, 皆因真係有人為攞多兩份咁做。

但職員叫人賊婆, 又真係唔啱。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

大宅

出左mtr先拿頭條囉,以後咪鬼拿都市就ok,反正都冇新聞睇

佢份報紙都係廣告商支撐個成本,我諗d廣告商唔介意係閘外定閘內嘅人睇,最唔想係直接比人拿去回收嘅啫

唔好唔開心啦

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

拿, 點講果個staff都係唔啱, 點都唔應該咁大聲鬧人做賊婆, 咁樣一定係錯lor!
但同你地講番一個經歷, 可能你地會明白點解佢地咁憎人攞報紙比閘外d阿婆:
話說几年前住係調景嶺, 果時6點几就去搭MTR, 果個時候調景嶔站每日都只係得好少報紙係站內, 咁每一日都有個阿婆係閘外大聲叫人幫佢攞几份報紙, 咁有一次佢叫我攞, 我就好心比左一份報紙佢, 點知阿婆嫌少呀, 唔該都冇一聲, 仲對住我黑面, 一手攞完報紙就擰歪面走 !
呢d阿婆貪得無厭, 報紙係比地鉄乘客睇嘅, 我比一份佢, 係以為阿婆冇能力買報紙, 咁佢又想睇報紙, 先晨咁早出盡力大聲叫人幫佢攞報紙je! 點知原來唔係, 所以而家明白點觧d staff咁憎閘外攞報紙d人!
但樓主, 果個staff鬧人做賊婆, 點都係佢錯, 呢個我都唔幫佢!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

可能佢語氣係重, 但樓主都好明顯詞奪理, 你想我地點? 話你啱?

珍珠宮

唔好為個冇文化的人而唔開心

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

原帖由 wxxyxn 於 10-8-23 09:59 發表
出左mtr先拿頭條囉,以後咪鬼拿都市就ok,反正都冇新聞睇

佢份報紙都係廣告商支撐個成本,我諗d廣告商唔介意係閘外定閘內嘅人睇,最唔想係直接比人拿去回收嘅啫

唔好唔開心啦 ...

呢d阿公阿婆好多時係拎去賣紙, 有幾多個會睇左先賣就不得而知,
不過我會睇完先比佢地, 而唔會專登拎多份行過去比佢地

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

今朝都市日報, 有麥當當coupon..............

講真, 我日日搭mtr, 但我都吾會拿都市日報, 都無野看......

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

佢可能昨日輸左麻雀, 算吧, 唔好勞氣~

其實擺明唔係拎去賣, 係自己睇既啦, 點解要咁緊張? 本末倒置~

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

水晶宮

派報紙果個有問題, 無禮貌就唔抵幫, 你可以寫信去投訴

但樓主, 你知唔知唔可以遞報紙俾出面既呀公呀婆 ?

佢地唔係睇果d 刊物, 而係拎出去賣架
一來唔環保, 二來唔可以助長呢股風氣
會引到愈來愈多老人家聚埋係閘外, 有機會造成意外
我就見過有2個呀婆爭拎報紙差唔多打交

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 dada~0w0~ 於 10-8-23 10:28 發表

我有同 mandy-is-good 一樣經歷, 我係好反對d人遞報紙出閘ga~ 職員冇禮貌係唔岩, 但佢指出遞報紙出閘遺規係岩ga~~~我見我果區mtr 閘口已經貼左紙, 警告唔好遞物品出閘 (冇寫明係報紙)

我有日出閘時都聽見旺角站 ...

吓???? 咁我約人交收, 或者約左朋友比d野佢, 都唔得呀?

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

大宅

那個人話人"賊婆"係唔啱, 但一個家人攞2份又唔係幾好, 雖然你仔同你2個人, 但環保d攞一份都夠

首頁

尾頁

跳至