自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

之前睇到bk媽咪講唔得,上星期日去游水,陪阿仔排隊,玩滑梯,曬到背脊紅晒,痛到而家

究竟搽唔搽得,我有時又會落水

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係柴灣泳池, 當住佢地職員面前, 睇搽都無人理

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

搽.....我地有搽防哂....搽O左都黑哂,唔搽變炭都似..

2/6/2005 : 2.59 KGS8/6/2005 : 2.66 KGS15/6/2005 : 2.72 KGS20/6/2005 : 2.86 KGS4/7/2005 : 3.33 KGS12/9/2005 :4.78 KGS   57CM23/9/2005 : 5.16 KGS  60CM27/10/2005 : 5.53 KGS 61.5CM14/11/2005 : 5.52 KGS 63.5CM13/2/2006 : 6.37 KGS

大宅

公眾泳池係唔比搽太陽油
試想想人人搽太陽油落水, 水質會如何!?
泳池一般幾耐換一次水!? 水面浮油你覺得如何!?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我覺得唔關比唔比搽, 係有冇公德心事, 個唔似得海灘, d太陽油會比d海水沖走, 但係泳池係唔會嫁. 你搽完落水咪整到成個泳池水都烏糟晒囉, 怕晒就唔好去泳池游水啦!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

大太陽底下, 唔駛好耐, 曬30分鐘, 包甩皮晒傷!

D人去泳池玩起碼1-2個鐘, 都無事, 唔好同我講無搽太陽油囉, 我係絕對唔會信!

以前泳池會執得好嚴格, 唔准用防曬, 但家下無人會干涉, 因為時代進步了:
1. 我細個時, D防曬油係不防水的, 一落水就見到浮晒D油上水, 搽了等於無搽, 仲污染池水添。家下, 唔防水的, 都無人會咁蠢用來游水, 而且, D防曬油一D都唔油, 仲好強勁唔甩添, 我沖涼用梘液摔都唔甩呀, 要用卸妝水才抹甩。

2. 現在泳池的過濾系統亦強勁過以前, D水係一直不斷過濾緊及加"新水", 唔係一潭死水。

我係會搽WATERPROOF的防曬游水的。

大宅

好媽媽勳章

如果泳池,守則一定唔比搽太陽油,人地唔會去分別太陽油品質,但好多人會私下搽太陽油,時代進步唔代表公德心退步,等如垃圾虫,佢地都認為只係一少垃圾傘,有物大不了!落大雨都會沖左去!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

吾搽會吾會曬甩皮ga?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 CALVEN 於 10-8-26 10:42 發表
吾搽會吾會曬甩皮ga?

一定會!!! 除左陰天!!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 大力大力 於 10-8-26 10:51 發表

一定會!!!

我仲有疑問,做地盤之類工作的人可能無搽防曬.點解佢地吾會甩皮?

大宅

好媽媽勳章

睇你物時段去啦!如果下晝4點後會好D,有太陽但唔太猛,D池水還暖,小小朋友仔的比較好,因為仍有太陽晒住.如果操開水的物時段都無問題,又唔覺佢地有甘架問題出現.

原帖由 CALVEN 於 10-8-26 10:42 發表
吾搽會吾會曬甩皮ga?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 CALVEN 於 10-8-26 10:54 發表

我仲有疑問,做地盤之類工作的人可能無搽防曬.點解佢地吾會甩皮?

佢地日晒夜晒,習慣了,所以他們皮膚都好黑!!!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

好媽媽勳章

其實我地自己無搽太陽油習慣,亦唔覺甚麼,可能因人而易啦!囡囡曾操水,上午和接近黃昏都試過,只係黑,無曬兜皮喎!我覺游水時段和本身皮膚影响兜皮最重要.

複式洋房

公眾泳池係唔比搽太陽油<
下, 咩係架咩? 我真係唔知 ~~

咁私人池又比架喎, 因為池水係定期要換~搽太陽油 太陽油都不溶於水, 人身體既汗反而成池都係. 我實一定搽, 游水點可以唔搽太陽油? 咁怪. 係更衣室都要搽~
~ 自由從心而發 ~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 Sherryko9 於 10-8-26 11:05 發表
其實我地自己無搽太陽油習慣,亦唔覺甚麼,可能因人而易啦!囡囡曾操水,上午和接近黃昏都試過,只係黑,無曬兜皮喎!我覺游水時段和本身皮膚影响兜皮最重要. ...

上午 / 黄昏 當然無事!

買基金真係好傷

大宅

好媽媽勳章

所以話時段好緊要囉!還有,本身受唔受曬亦很重要,你睇果D操水的小朋友邊會搽太陽油呢?佢地邊有得甘得閒成日搽呢?可能一日兩場走添!

原帖由 大力大力 於 10-8-26 11:12 發表

上午 / 黄昏 當然無事!

男爵府

我9點半入場,中午12點走,本身係黑底,浸係水,無咩事,陪阿仔排隊,就中招

查實康文處網頁,有無講,唔比搽

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇話唔比用太陽油
http://www.lcsd.gov.hk/beach/b5/atten-clean.php
攜手保持泳池清潔 共享生泳池環境
為了讓大家有一個清潔的游泳環境,請同心合力保持公眾游泳池清潔生。請遵守下列事項:
(1)前往公眾游泳池前,

如感到不適,有痾嘔、發燒、感冒、紅眼症或皮膚感染的徵狀,請勿游泳,並應盡早求醫。

(2)在泳池場館內,

請保持更衣室及廁所清潔及整齊。
請勿吐痰、亂拋垃圾、飲食或吸煙。

(3)在進入泳池池面時,

穿上適當及清潔的泳裝。如認為有需要在游泳時穿著T恤,請攜帶清潔及白底的T恤,在更衣室穿上才出池面。
應在更衣室淋浴,徹底清潔全身。
必須經過水簾和洗腳池,讓已加氯的清水沖洗身體上的塵埃。
只可攜帶清潔乾淨的衣物進入泳池池面範圍。
請勿在泳池池面範圍穿著曾在泳池場館以外穿著的鞋或拖鞋。如認為有需要,請攜帶另一對清潔的拖鞋,在更衣室換上,在該處提供的地蓆上擦淨拖鞋的底部,及以清水沖去拖鞋的污垢後,才可穿著拖鞋行經洗腳池進入池面範圍。

而家好多太陽油都係防水, 如果怕晒可以買件防晒衣, 只係查外露部份.

男爵府

原帖由 clpapa 於 10-8-26 11:54 發表
冇話唔比用太陽油
...

唔該晒,咁我下次會搽,我有支確不同防水2#防曬,係卓悅減價買,$28/120ml,抵到爛,萬0賣緊7x蚊

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 Sherryko9 於 10-8-26 11:20 發表
所以話時段好緊要囉!還有,本身受唔受曬亦很重要,你睇果D操水的小朋友邊會搽太陽油呢?佢地邊有得甘得閒成日搽呢?可能一日兩場走添!

希望你愛護自己及孩子, 不要N年後來悔恨, 預防勝於治療。
給你看看:
http://www.cancer-fund.org/tc/skin-cancer.html

還有, 我選用不溶於水的太陽油, 有顧及他人, 我唔認為自己無公德。如果太陽油表明防水, 卻溶入泳池水裡, 那不是我無公德, 是太陽油廠欺騙消費者。

首頁

尾頁

跳至