婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

左腹經常少少痛,年年檢查都沒有問題,有無人同我一樣,有沒有什麼可以檢查?

男爵府

del

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

由08年開始,我時常經痛,而且唔係經痛時都左下痛,痛到上腰,pat,左大腿無力,時常出入醫院,照過大腸鏡又無事,直接09年尾照磁力供震先照到響卵巢底有朱古力瘤(唔怪得成日照超聲波乜都照唔到),今年1月做完手術後,2和3月份非經期時都有左下腹痛,痛到腰pat左大腿無力~但經痛時的經痛是明顯減少了~~~
上星期三經痛來,發覺經痛特別痛,而且痛左一星期,經痛都走埋重痛,上星期六入左醫院照左膀肛鏡,原來係膀肛炎!!!原來呢兩年非經痛時的大痛就係呢個原因~~~醫生話要食番2-3個月抗生素,之後要食紅莓素~

所以如果各位平時無啦啦個肚會大痛的人,一定 要找出原因,唔係到很嚴重的時侯已晚~~~好彩未去到腎焱或更嚴重,唔係死左都唔知乜事!!!

我見過太多嚴重痛症的人唔去找原因,一味只食止痛藥,到發覺時已晚..........

男爵府

del

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

平時我無尿痛,無尿頻,無尿痛的~所以一直睇醫生都唔知,而且唔係每次有"隱性血尿",試過種菌但都唔知~只係呢兩年一直病徵只有<====左下腹痛,痛到腰,pat,左大腿無力(痛的時侯好似經痛咁架!!!)~

大宅

原帖由 angelfan07 於 10-8-16 16:39 發表
由08年開始,我時常經痛,而且唔係經痛時都左下痛,痛到上腰,pat,左大腿無力,時常出入醫院,照過大腸鏡又無事,直接09年尾照磁力供震先照到響卵巢底有朱古力瘤(唔怪得成日照超聲波乜都照唔到),今年 ...照左膀肛鏡,原來係膀肛炎

膀胱炎成2年??
個醫生有冇話個膀胱內見到乜野 ??

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

check過無石,無朱古力瘤~只係話薄左和發炎~我諗係我一直都無醫好,咁唔痛o個時就唔理佢,但當每月m黎時身體較差,平時少飲水,所以m後就容易時不時返發~~~~~~

大宅

原帖由 angelfan07 於 10-8-17 10:18 發表
check過無石,無朱古力瘤~只係話薄左和發炎~我諗係我一直都無醫好,咁唔痛o個時就唔理佢,但當每月m黎時身體較差,平時少飲水,所以m後就容易時不時返發~~~~~~ ...

咁你食下藥睇下有冇改善 !
如果有改善就 o.k. 喇,
冇就要再 check 清楚喇.

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

今星期六我去覆診,都會問同經期有無關係,因為我發覺呢兩年咁樣大痛法,都係經期後的~

大宅

Hi angelfan07

你在那間醫院做手術?

原帖由 angelfan07 於 10-8-18 12:16 發表
今星期六我去覆診,都會問同經期有無關係,因為我發覺呢兩年咁樣大痛法,都係經期後的~

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

年頭朱古力手術就響"聖保祿醫院"~~(女婦科王愛倫醫生)

另外上星期就住嘉諾撒醫院"照膀肛鏡~(秘尿科楊國輝醫生)

以上兩個醫生都響中環太子大廈註診~~~~

我好多謝佢地咁有心幫我找出痛症的原因,煩擾我呢兩年的痛楚終於水落石出,感覺好似新生命一樣,以後再唔使再驚再痛,以前成日驚自已咁痛法,無啦啦死左都唔知係乜病~~~~

****係又痛,唔係又痛,無啦啦都會腹痛腰痛,一定係有問題的!!!不要忽視痛症,我公司同事的爸爸就係時常腹痛,一路只係食止痛藥和例牌政府覆診,點知一年後的今天發覺時已晚(癌症已抗散)~~~~

水晶宮

我早兩年開始都不時有左下腹痛, 有時係銳痛有時係"了了下"咁痛; 有時又成日急小便, 有時食完野後下腹又成日陰陰脹痛, 有時胃腹痛.....持續左2年, 照左ct又驗血又驗小便照幾次照聲波都找不到原因! e生建議照埋膀胱鏡但我又不想...... 至近半年才慢慢自己好左....左腹無再痛但間中急小便陰陰痛....

男爵府

del

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

你的case好明顯喎,痛時最好照下膀肛鏡~睇下係咪膀肛炎,時常有膀肛炎都唔正常,我都痛左兩年先知~
照左ct又驗血又驗小便照幾次照聲波都找不到原因!<====我都係咁!!!痛時胃都會痛埋,而且肚有很多風咕咕聲由早到晚~

兩件前我開始腹痛和腰痛,經痛或非經痛都會,今年年頭做完朱古瘤手術後,諗住無事,點知仍然在非經痛時痛,所以先知,原來呢兩年非經痛時的痛就係膀肛炎!!!好彩無變成更
嚴重的腎焱或更嚴重的病,唔係後悔都黎唔切~

原帖由 ricecooking 於 10-8-19 21:37 發表
我早兩年開始都不時有左下腹痛, 有時係銳痛有時係"了了下"咁痛; 有時又成日急小便, 有時食完野後下腹又成日陰陰脹痛, 有時胃腹痛.....持續左2年, 照左ct又驗血又驗小便照幾次照聲波都找不到原因! e生建議照埋膀胱鏡 ...

男爵府

del

水晶宮

我記得我開始發病時係成日急, 跟住就連腰骨都痛埋2-3個月, 睇過婦科e生, 驗左無菌但都食過尿道炎藥都無用; 但我果排無劇痛, 只係下腹有時陰陰痛(類似m痛同埋好快急又好多尿), 有時係左腹痛, 有時又胃脹, 但佢地唔會同時發作的; 而家都好返好多, 但我都知未回覆正常狀況的, 請問照膀胱鏡痛嗎? 我想找女醫生照啊...謝!

原帖由 angelfan07 於 10-8-20 10:35 發表
你的case好明顯喎,痛時最好照下膀肛鏡~睇下係咪膀肛炎,時常有膀肛炎都唔正常,我都痛左兩年先知~
照左ct又驗血又驗小便照幾次照聲波都找不到原因!

水晶宮

同你形容最似係非m時/前都有m痛feel !!

原帖由 angelfan07 於 10-8-20 10:35 發表
照左ct又驗血又驗小便照幾次照聲波都找不到原因!

水晶宮

重有有時個肚會無端端脹起, 谷住咁 (我平時個肚係扁平的)

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

唔計我痛期時的病徵~
我自己證實膀肛炎呢兩年的病徵:左下腹痛,腰痛,痛時胃都會痛和脹,小便無痛,但有時會尿頻唔係次次),個肚會有好多風咕咕聲,胃和肚會脹住唔舒服,條脷好白~小便唔係次次驗到有隱性血尿~~~
星期六剛覆診,醫生俾左一個月抗生素我食(但只屬輕份量),因剛出院時頭一星期已食重份量,醫生話依家KEEP住食一個月,如果OK,然後再俾紅莓素(純正紅莓素,唔好有其它成份)

****除左飲多D水,唔好忍小便,中醫角度必須介口,牛,鵝,鴨,蝦,蟹,甜野少吃~

首頁

尾頁

跳至