論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問今天印尼新年係咪9月12日呀? thanks!

子爵府

回覆 1# chh0416 的文章

My maid said 10 Sep...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

agent話印尼在10/9-13/9都係新年假期喎...

男爵府

我屋企個蠢貨話12/9, 想放假, 問我得唔得. 我問佢印尼新年有幾多日, 佢話only 12/9. 而且仲係每年唔同. 我話放11/9俾佢, 佢話個日唔係新年呀. 因老公12號要返工,我諗緊放唔放俾佢.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 bb108 於 10-9-3 23:38 發表
我屋企個蠢貨話12/9, 想放假, 問我得唔得. 我問佢印尼新年有幾多日, 佢話only 12/9. 而且仲係每年唔同. 我話放11/9俾佢, 佢話個日唔係新年呀. 因老公12號要返工,我諗緊放唔放俾佢. ...

開齋日應該係 Sept 9 Thursday. 佢地想放假去wet. 但又唔捨得將Sunday自己假調換. 想屈僱主放多佢1日.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Agent話10/9-13/9都叫做新年...主力係10/9及11/9喎...

原帖由 bb108 於 10-9-3 23:38 發表
我屋企個蠢貨話12/9, 想放假, 問我得唔得. 我問佢印尼新年有幾多日, 佢話only 12/9. 而且仲係每年唔同. 我話放11/9俾佢, 佢話個日唔係新年呀. 因老公12號要返工,我諗緊放唔放俾佢. ...

子爵府

我屋企個個話係11 號喎, 同我老公講要放11 號, 23 號個個中秋假唔放喎... 咁咪即係sat 又放, sun 又放..... 但係重點係, 邊到得佢話事呀而家!!!

珍珠宮

我問咗姐姐, 佢話喺香港係10/9開始至月尾, 喺印尼係11/9至月尾, 我問佢點解有分別, 但佢講完我都唔明.

點都好啦, 唔係12/9呢1日, 佢擺明想湊埋其他朋友放星期日啩?

男爵府

好在問下你地先, 我星期六再問件蠢貨, 佢都話12/9係新年, 我順勢問下佢係咪得1日, 佢今次答話係印尼係1 wk holiday and no need to work. 既然印尼新年係由11/9起, 咁我咁俾佢放12/9. 起初以為只係12/9, 見佢離鄉別井, 諗住同99就下放俾佢. 而家慳番.

公爵府

畀面勳章

我個工人姐姐全部放sat, 但她說9月12日是佢地新年, 想調去sun放, 但我都批准佢9月12日放.

禁止訪問

別墅

我個件都係話想9/12日放一日假去拜神, 仲要6點鐘就出門口, 佢話7點鐘就開始要拜(印尼都係o甘!), 佢仲話去銅鑼灣度拜神, 我真係有d奇怪佢點解會知道o甘清楚d時間同地點o羅 ! (因我無假俾佢放的!)
不過...我見佢都係第一次request, 所以我都答應左俾佢放喇 ~~!

大宅

係咪呢排只能食夜晚一餐架 ?
成日唔食野, 又唔飲得,
邊有力做野呀 ?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 chh0416 於 10-9-6 13:36 發表
我個件都係話想9/12日放一日假去拜神, 仲要6點鐘就出門口, 佢話7點鐘就開始要拜(印尼都係o甘!), 佢仲話去銅鑼灣度拜神, 我真係有d奇怪佢點解會知道o甘清楚d時間同地點o羅 ! (因我無假俾佢放的!)
不過...我見佢都係第 ...

我個姐姐今日都要求我12/9放假去拜神..又話7am-8am 要去到....我仲未覆佢比唔比....因佢放開星期六, 星期日我要返教會, 一定要佢幫手, 但佢話只會要求一次, 冇下次, 唉~聽你地講完, 都唔知放唔放佢好!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 笑死人 於 10-9-6 16:52 發表
係咪呢排只能食夜晚一餐架 ?
成日唔食野, 又唔飲得,
邊有力做野呀 ?

佢地係齋戒月, 我個姐姐之前都有講要戒, 但佢戒o左幾日, 我發覺佢越來越冇精神, 我就叫佢唔好再戒, 佢平時都食足5餐, 突然間日頭乜都唔食得, 佢邊頂得順呀!! 我咪做吓醜人, 叫佢停o羅。

子爵府

我工人又係一日食5餐, 又大食, 佢要求戒食, 我即時否決左, 食飽瞓飽都成日做野發夢, 咩都話唔記得, 仲要無得飲無得食, 又要瞓唔好, 半夜起身食, 咁仲駛做既, 而家黎打工呀, 返家鄉話之你成年戒飲食

原帖由 ChristieMing 於 10-9-6 23:07 發表

佢地係齋戒月, 我個姐姐之前都有講要戒, 但佢戒o左幾日, 我發覺佢越來越冇精神, 我就叫佢唔好再戒, 佢平時都食足5餐, 突然間日頭乜都唔食得, 佢邊頂得順呀!! 我咪做吓醜人, 叫佢停o羅。 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 nc2000 於 10-9-6 23:38 發表
我工人又係一日食5餐, 又大食, 佢要求戒食, 我即時否決左, 食飽瞓飽都成日做野發夢, 咩都話唔記得, 仲要無得飲無得食, 又要瞓唔好, 半夜起身食, 咁仲駛做既, 而家黎打工呀, 返家鄉話之你成年戒飲食

...

我個姐姐之前都試過一次齋戒, 但戒o左三日, 就同我講, 佢個胃唔舒服, 唔繼續了....

今次再要求, 我亦順佢意, 因我諗, 我都係o係屋企, 佢真係唔惦我先再出聲, 其實有時唔係唔想尊重佢o既宗教信仰, 如果因為咁, 搞到做野越來越差, 照顧小朋友又冇精神, 我地做顧主o既, 又可以點呢??

大宅

原帖由 chh0416 於 10-9-6 13:36 發表
不過...我見佢都係第 ...

我個件都係咁, 佢話要一早去要7點去到, 我話未必咁早有車出去wor. (我住屯門), 佢就話咁就7點先出門口wor

伯爵府

畀面勳章

係啦, 而家啲公主簡直巴閉過太太, 幾時放假有佢講冇我講.......

原帖由 heihei媽 於 10-9-4 11:37 發表
我屋企個個話係11 號喎, 同我老公講要放11 號, 23 號個個中秋假唔放喎... 咁咪即係sat 又放, sun 又放..... 但係重點係, 邊到得佢話事呀而家!!!
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

伯爵府

畀面勳章

成班公主夾埋架, 叫佢, 早左出門口, 就早啲回來. 睇下佢有咩反應??!!

原帖由 happymanman 於 10-9-7 11:11 發表

我個件都係咁, 佢話要一早去要7點去到, 我話未必咁早有車出去wor. (我住屯門), 佢就話咁就7點先出門口wor
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

首頁

尾頁

跳至