懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我十二月二十四(五)預產期, 係唔係應該十一月二十六(五)放到一月二十八(五),然後可以接著放埋年假呢(我公司年假有三日由2/2(三)-4/2(五))?這是否前四後六月?我唔識計,麻煩幫忙!

大宅

PLS~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 佩兒 於 10-9-7 08:08 發表
我十二月二十四(五)預產期, 係唔係應該十一月二十六(五)放到一月二十八(五),然後可以接著放埋年假呢(我公司年假有三日由2/2(三)-4/2(五))?這是否前四後六月?我唔識計,麻煩幫忙! ...
如果放前四後六,係咪應該係放埋3/2?
但阿B唔一定係預產期果日出世,如果係放前四後六,假如阿B早過預產期出世,你返工既日子都唔會變,因為公司一定要俾足十星期既產假你!
而阿B遲過預產期出世,咁你返公既日子就會延遲(但延遲果D好似係無薪假),因為公司一定要係阿B出世起計俾最少六星期既產假你!
即係話如果阿B 1/1先出世,咁你就由1/1起打後六星期都放假,但多左果D假公司有權唔俾錢你!
好似係咁樣計!

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

子爵府

醒目開學勳章

如果是前4後6咁計 應該是27號開始放
放到3/2/2011 但4-6呢3日是有全薪假
而前4後6是出4/5薪金(一般公司計)

而如果你真是放前4後6而又遲左先生
咁同ncdbcvf咁講是可以放返不足既後6
但是冇人工

大宅

其實我本身個產假都係無PAY的(因為我有左先入去做), 我唔想蝕埋個年假, 點樣放可以唔包括個年假係入面呢?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 佩兒 於 10-9-7 16:26 發表
其實我本身個產假都係無PAY的(因為我有左先入去做), 我唔想蝕埋個年假, 點樣放可以唔包括個年假係入面呢?
咁你可能要搵個私家醫生睇,而佢又肯將你個預產期寫前D先得
你係打算順產定開刀? 如果開刀都有得計日子點樣放係最抵,但如果順產既話你就最好改早D個預產期(改起碼兩日22/12),咁你照放前四後六既話就啱啱好2/2返工(但呢日又係假期所以唔使返)
即使你阿B遲左出世,公司都要照俾返六星期產假你,但遲左果D日子係唔會計人工俾你,咁2/2~4/2本身係有薪假,咁佢呢幾日照理都要出糧俾你,係5/2打後你無返工既日子先唔計人工俾你!
由於公司一定要俾十個星期產假俾你,咁如果阿B早左出世,公司都要俾你放到2/2先返工!
無計錯就應該係咁!

首頁

尾頁

跳至