時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

東方日報 9/9 港聞

菲總統竟將慘劇當笑料

香港人難忘菲律賓人質慘案傷痛,怨菲律賓當局未有把握救人機會,恨菲國總統阿基諾三世對着鏡頭微笑,但原來阿基諾三世那微笑並不如其自我解釋般代表憤怒,菲律賓傳媒踢爆他為微笑道歉後翌日,竟在公開場合揚言應一笑置之對待慘劇,他說:「兩三年後我們記起這件事也只會笑,因為此事真的沒有甚麼大不了。」其言論連菲律賓傳媒亦直言感到可恥。

另一方面,阿基諾三世今午將接受當地三間電視台約一個半小時的「無限制」訪問,媒體預料是次訪問中,阿基諾三世會再被質問,提問內容主要涉及人質慘劇發生的十一個小時裏,總統到底在做甚麼?

菲律賓警方與證人就案發時間方面的供詞出現不同版本。

「兩三年後記起只會笑」

人質慘案流血收場之後,阿基諾三世到案發現場視察及其後召開記者會的時候,先後咧嘴而笑,神態輕鬆,其「笑笑口」的表情經傳媒鏡頭展示後,隨即遭到狂轟,他隨後為自己的微笑解畫,辯稱自己在高興、遇到荒謬事又或被惹怒時也會微笑,他還說:「如果我因此而激怒了甚麼人,我向他們道歉。」

不過,菲律賓《每日論壇報》(The Daily Tribune)昨日踢爆,阿基諾三世為微笑道歉後的翌日(上月二十六日),出席前奧隆阿普市市長馬格柏格喪禮期間再提及人質慘案,他聲言這宗慘劇會在兩至三年後平息,屆時整個菲律賓若回看今天所謂的危機,便只會笑(just laugh)。他說:「神會有一個完美計劃給我們(菲律賓),兩三年後當我們記起這件事只會笑,因為此事真的沒有甚麼大不了。」

慘案善後 指望神安排

阿基諾三世的言行連《每日論壇報》也直言感到可恥,該報評論員透過文章質問這位總統是否懂得分辨悲劇與喜劇?到底何時會認真,何時會輕佻?評論員對於總統在港人傷口灑鹽更大感震驚:「無論中國人、菲律賓人,以致所有人類也感震驚,他(阿基諾三世)有想過死者家屬即使若干年後仍會很痛嗎?」評論員坦言有八名無辜港人遇難,誰也應該笑不出。

另外,菲律賓總統府發言人昨公布阿基諾三世今日接受電視台訪問的消息時,又透露阿基諾三世昨午曾與中國駐菲律賓大使劉建超會面,但發言人未有披露兩人會面細節。

■本報綜合報道
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

伯爵府

佢咁樣一而再,再而三咁試香港人憤怒嘅底線~~

我諗香港僱主真的認真用呢兩三年時間逐步尋找其他國藉傭工以取替菲傭,菲律賓人回看這次慘劇時應該笑唔出

You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

睇完好想share, 但係paste完內文完全諗唔到感想... 可能... 對個廢柴D說話真係麻木左!!
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

似住中國要保持友好關係, 三世咪講風涼說話囉.
再者, 呢句可能係講俾自己人聽, 等人安心唔好推翻拒.

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

到時世界地圖都唔知仲有無菲律賓
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

佢同"桶完人兩刀然後同果個人道歉"無分別~

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

NO!! 佢係D桶完人兩刀, 仲笑笑口問人, 你標血喎? 不過好小事啫, 而且應該唔係好痛......兩三年後無事架喇!

原帖由 newcook 於 10-9-10 15:39 發表
佢同"桶完人兩刀然後同果個人道歉"無分別~

王國長老

王國長老

其實佢唔係一個人, 因為一個人係有良知, 佢冇. 佢係一條喪屍, 冇心肝冇血性, 狗口說不出人話.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 edea 於 10-9-10 16:13 發表
其實佢唔係一個人, 因為一個人係有良知, 佢冇. 佢係一條喪屍, 冇心肝冇血性, 狗口說不出人話.

我只係覺得佢係一件會行會走既垃圾:;pppp:
本來都唔鐘意xx賓,依家仲憎:;pppp: :;pppp:
順順利利 大吉大利       

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

都唔明白 菲律賓人點解會選到呢d咁冇人性既總統, 正x街

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 kk80400 於 10-9-10 16:33 發表
都唔明白 菲律賓人點解會選到呢d咁冇人性既總統, 正x街

可能佢已經係最有人性果個......

大宅

個人真係賤到冇人有,
攪到咁大件事,
身份係總統,個樣嚴肅D,
講返D似人既說話,唔係好難咋??
點解係要挑戰我地中國人?

男爵府

He thinks that Philippines is a very big country like USA or China, a few HK people got killed is no big deal! We all should really not employing their people anymore, not travelling there, not buying anything from them... let's see how they become after a few years!

男爵府

can't agree more!

原帖由 WYmom 於 10-9-10 17:00 發表
He thinks that Philippines is a very big country like USA or China, a few HK people got killed is no big deal! We all should really not employing their people anymore, not travelling there, not buyin ...

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

兩三年後, 我地都會笑, 因為到時我地會見到呢個國家所有的"豬人"(包括三世及班廢警)已經窮到食緊芒果樹皮!:;pppp: :;pppp:

男爵府

呢個時候, 佢仲講埋d咁o既o野,
佢無人性, 完全唔覺得咩一會事亦唔覺有歉意.

但係8條人命, 我地永遠都記得....

王國長老

王國長老

不如我地約定, 佢遲d落台時我地一齊笑, 佢死既時候我地又一齊笑一齊慶祝!
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

男爵府

原帖由 edea 於 10-9-10 17:55 發表
不如我地約定, 佢遲d落台時我地一齊笑, 佢死既時候我地又一齊笑一齊慶祝!
好主意!到時我地開新topic慶祝,每人贈佢一個"祝福"。

男爵府

我唔識政治, 請問中國點解要同呢個國家保持友好關係? 貪佢咩好?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至