論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

話說之前出過兩個Topic講請工人難處同分享大家搵工人心得,呢轉要上來報告下最新情況俾大家一齊互勉下:)
上次經一個Agent簽一個海外賓姐,最快要10月中先到香港,我都以為結果係隔山買牛得個搏字...好彩個天對我不薄,係呢段期間剛好有個朋友要見個本地完約賓姐,我又係佢屋企作客食晚飯,個賓姐因為本身怕狗狗所以婉拒呢個朋友,不過係一餐飯o既時間裡,我發覺佢都o岩我要求,所以最後反而係我in呢個賓姐,佢亦講唔介意放唔晒全部星期日(嘩!對我來講簡直係Fit晒要求,不過我都會盡量安排)
食完飯,佢自動自覺幫手洗碗--->快、乾淨:)
言談間覺得佢係好老實果種人,因為佢做過5頭家,只有兩個完約,6yrs & 2yrs,其他斷約,原因都有講埋出來(呢下我都驚訝佢老實得咁緊要,我又check唔到真假),全部有老人家一齊住,所以佢D廣東話唔錯,識煮、識煲湯,有湊過5~8歲小朋友。
第二日我"拿拿"聲叫佢上來我屋企簽約,佢好似好滿意我屋企環境咁(780尺村屋有獨立房俾佢用),仲傾多個幾鐘等大家了解對方,隔兩天後同佢去驗身,佢好自然咁幫我陪住呀女係化驗中心等驗身(因為我要離開個商場先傾到電話),完事後我主動叫佢一齊午餐,佢都老實講要返屋企因為無Key,唔想俾麻煩人,佢亦講已飲了杯奶仍未肚餓(果時下午2點幾),我亦無堅持。
昨天約佢一齊睇驗身報告,佢主動叫我一齊入去聽醫生講解,事後我搵個籍口話要send份報告去保險公司轉名,下次見面先俾份Copy佢,佢都即刻話無問題。

經過幾次相處,我覺得佢會係個好誠實、唔鍾意惹麻煩的人,畢竟佢已經49歲,睇怕我呢頭家已經係佢係香港最後落腳地,我都希望佢做得長,咁我就安樂哪!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

winnie

希望你請到好工人, 生生性性! 我新嗰個都42, 如果佢識諗, 肯做, 我都想佢喺我度可以做到退休.

珍珠宮

恭喜你終到個啱心水嘅人.

有D唔明, 你唔係簽咗個海外咩? 後尾無要到?

子爵府

醒目開學勳章

係啊!Agent果度我放棄$1580就可以取消申請
(個進度係前日剛收到入境處Ref No.信)
海外果個都43歲寡婦,一個仔,父母賣喊蛋

而家呢個49歲已離婚(我仲衰到一聽到就叫好 ),有3個仔分別係32/31/30歲,已經獨立,佢話只係搵錢 for 佢自己老來,因為佢話D仔個個有家庭,佢都要幫手搵$$養家喎!

珍珠宮

原帖由 winnie_sh 於 10-9-10 17:02 發表
係啊!Agent果度我放棄$1580就可以取消申請
(個進度係前日剛收到入境處Ref No.信)
海外果個都43歲寡婦,一個仔,父母賣喊蛋

而家呢個49歲已離婚(我仲衰到一聽到就叫好 ),有3個仔分別係32/31/30歲,已經獨立,佢話只係搵錢 f ...

點解咁鐘意"單身"?

男爵府

49? too old la.

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 KiuShaBB 於 10-9-10 17:16 發表
點解咁鐘意"單身"?

唔使成日驚佢大肚、個老公要佢返去、滾女人...等等等

佢地呢個族群經常出現呢D問題嘛!

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 people1 於 10-9-10 17:37 發表
49? too old la.

雖然佢49歲,但果日in佢時完全唔覺 ,我覺佢似40歲內,不過真係好搏殺o架呢鋪,請咁大我都無預算過,我本來覺得接受45歲內已經好勁,點知in呢個仲大D添!

子爵府

醒目開學勳章

值得我請係主要佢一聽我兩公婆要返工,佢亦一口應承可以係放假時湊埋我女返學先放假,就係呢樣加分俾佢,等我兩公婆可以訓多幾粒鐘唔使6:30起身湊返學嘛!:)

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

男爵府

幾多歲都無問題,最重要用心做好呢份工
原帖由 winnie_sh 於 10-9-10 16:48 發表
話說之前出過兩個Topic講請工人難處同分享大家搵工人心得,呢轉要上來報告下最新情況俾大家一齊互勉下:)
上次經一個Agent簽一個海外賓姐,最快要10月中先到香港,我都以為結果係隔山買牛得個搏字...好彩個天對我不薄,係呢 ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Winnie,
聽你講呢個工人真係唔錯. 恭喜恭喜. 49 years. My sister's 99 old bun Flory 54 already. Still can work. Hope she's a good bun.

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

我想問下, 40+年紀的工人,
怕唔怕唔聽我地30出頭的僱主話?

我30出頭, 我請工人唔敢請大年紀過自己的, 怕佢地會唔聽我講.....

大宅

我覺得她們有時都會唔聽,話哂都係old seafood ,好多野佢熟過你。但係果d 20-30幾的質素真係好唔掂。

呢樣野都係睇你點取捨。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 cathy913 於 10-9-10 21:34 發表
我想問下, 40+年紀的工人,
怕唔怕唔聽我地30出頭的僱主話?

我30出頭, 我請工人唔敢請大年紀過自己的, 怕佢地會唔聽我講.....

我工人都大過我6-7年,但佢都聽我講.不過我係會接受佢做野既方式,只要做到我要求既野就ok啦,我唔係好理過程.

男爵府

登你開心!

子爵府

醒目開學勳章

old seafood我又唔係好怕,始終我熟法例,佢一定蝦我唔到,我又跟足法例去做;另外我兩公婆都唔鍾意發脾氣,"林"到爆,我地鍾意講道理...

唯一樣怕係,唔知佢會唔會騎牛搵馬,始終我放唔晒星期日,放閒日多,未必滿足到佢,以佢係香港十多年經驗要搵工真係唔算難,尤其是in佢時,佢果種舊賓o既貴氣係好容易令人請佢(如果佢返鄉下再申請來就未必咁容易)

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 winnie_sh 於 10-9-10 23:34 發表
old seafood我又唔係好怕,始終我熟法例,佢一定蝦我唔到,我又跟足法例去做;另外我兩公婆都唔鍾意發脾氣,"林"到爆,我地鍾意講道理...

唯一樣怕係,唔知佢會唔會騎牛搵馬,始終我放唔晒星期日,放閒日多,未必滿足到佢,以佢係香港十多 ...

49歲黎講, 佢都難搵工............

但恭喜你搵到新工人

幾時可以開工?

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

完約賓姐好難請的.
好多細僱佣公司都唔肯做的.
介唔介意pm 間僱佣公司給我查詢?
我個新工人要10月底先到.
屋企又有老又有細.

原帖由 winnie_sh 於 10-9-10 16:48 發表
上次經一個Agent簽一個海外賓姐,最快要10月中先到香港,我都以為結果係隔山買牛得個搏字...好彩個天對我不薄,係呢 ...

男爵府

恭喜哂你呀, 我仲等緊呢

首頁

尾頁

跳至