自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我女番全日班, 早餐一至五係 :
面包、曲奇餅、旦糕仔、麥包、旦撻、餅乾、穀類早餐等等

阿華田、好立克、牛奶、朱古力奶、水等等
9 點 3 食到9 點7

午膳時間係 12 半食到 1 點3

唔知大家覺得 D早餐會唔會唔夠營養?
我見其他幼稚園早餐, 一星期有粥、粉、通粉、麥皮、包 +奄列等等, 但我女呢間, 只係食個包或餅乾, 萬一佢果朝唔願食, 要捱到 12 點半, 又驚佢唔飽又無力無精神,點有心機學野。原先諗住學校有早餐食, 訓醒就專登唔開奶比佢, 費是佢食唔落, 但佢日日早餐都只係包同餅乾, 都唔知夠唔飽。

想請問下讀全日班的小朋友, 個早餐餐單大概食 咩?

水晶宮

好媽媽勳章

夠.
我估學校唔會比小朋友唔願食,小朋友食唔晒無得去玩..
而且上午運動量唔會好多.

原帖由 旻旻豬 於 10-9-14 00:40 發表

唔知大家覺得 D早餐會唔會唔夠 ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

回覆 2# patpat234 的文章

你小朋友番全日嘛?早餐大概食咩?
但係咪都係一星期五日都飽同餅乾?
只係我驚個女唔夠飽, ,同埋自己覺得食 D 粉、麥皮、粥濕下口仔好 D同飽肚 D。

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔都係返全日
學校係奶同包/粟米片 同埋粥/粉 果D隔住黎食

早餐係8:45~9:05
LUNCH係11:45~12:15

~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 旻旻豬 於 10-9-14 00:49 發表
你小朋友番全日嘛?早餐大概食咩?
但係咪都係一星期五日都飽同餅乾?
只係我驚個女唔夠飽, ,同埋自己覺得食 D 粉、麥皮、粥濕下口仔好 D同飽肚 D。 ...

你都講"配阿華田、好立克、牛奶、朱古力奶、水等等"
仲唔夠濕口

複式洋房

小朋友應該夠GA啦~而且好立克 奶呢D都會飽肚~
我以前係小學做時見D小學生(大概小3~4到)都好細食~~岩岩放學正常應該肚餓~但佢地食幾塊曲奇餅(唔超過5塊) 佢地已經嗌好飽 唔想食~

男爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

我個仔個間日日唔同....有麵包一定配牛奶....通粉...栗米片咁...麥皮

子爵府

我個仔都係...三文治...面包...麥皮...粟米片..通粉......蛋糕....

子爵府

虎到金來勳章 DHA勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

會唔會攪錯左呀?
早餐點會要小朋友食曲奇餅, 旦撻, 餅乾呀?
覺得似茶點多d喎.
全日班早餐通常都有d 通粉、麵包、麵、 粟米片、麥皮、粥 ...
不如問清楚學校係咪真係食呢d早餐先, 如果真係咁, 就要反映一下意見 ...
而自己唯有朝早俾佢飲枝奶.

原帖由 旻旻豬 於 10-9-14 00:40 發表

唔知大家覺得 D早餐會唔會唔夠 ...

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我覺得d野食太差啦,日日都係乾糧,我都唔鍾意,我仔仔返全日班,有粉面,粥同面包咁隔開日日唔同,而且就黎冬天,食碗熱野人都暖d啦!

公爵府

畀面勳章

通常仲有茶點喎!! 唔食包/餅, 都會有水果(蘋果/蕉)

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我囝學校早餐每4 星期循環一次
分別有三文治,通粉,火腿炒旦,銀針粉...另加飲品生果,
總之豐富過我自己的早餐

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

學校4週餐單.每4 星期循環一次

http://www.hkspc.org/php/webcms/files/upload/tinymce//ns/lw/meal/lw_meal_1260269553.pdf

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我個女又係早上可以乜都唔食,但佢而家返全日,又驚佢肚餓,捱到12點幾先食飯,我個女早上都係我迫佢先肯食小小野, 我都想佢食下粉,如通粉飽肚d,但佢又唔食,令到我好煩惱

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

如果係我,我會開支奶俾個小朋友飲咗先返學囉﹗
就算早餐好豐富,但小朋友唔食都係無用

男爵府

我仔間學校D早餐都幾豐富,分別有
熱牛奶+蛋花麥片或粟米片
甘荀,翠玉瓜雞肉湯貝殼粉
熱牛奶+提子包或果醬三文治
雜菜,瘦肉絲字母粉
生菜,魚蓉粥或南瓜魚肉粥
粟米,雞絲湯米粉.

水晶宮

好媽媽勳章

係全日架
同大家一樣乜都有
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

回覆 5# 小倩 的文章

sorry,讀得書少, 用詞不當, 得罪得罪!
其實意思係食下粥、湯粉通粉麥皮, 都好過一個星期五至六日都係乾噎面包餅乾旦撻。

男爵府

回覆 11# noodles9112002 的文章

無, 上午早餐即係茶點。生果係午飯後才吃

男爵府

回覆 8# BABYPURPLE 的文章

全部都係現成野。三文治都無

首頁

尾頁

跳至