自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我認為連智障人士都能自己有工做,用雙手來自力更生

莫非有人連智障都不如??

男爵府

畀面勳章

經你這樣一比, 智障人士很可敬!

我都覺得
智障人士, 能力低但不懂貪心了~
綜援人士,有能力但太貪心了~

伯爵府

仲有,「荒唐」呢個詞,可能要重新定義。

我地D要去工作搵錢同自力更生的智障人士的生存方式認真「荒唐」
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

:;pppp: :;pppp: :;pppp: 講得好

原帖由 CD_BB 於 10-9-14 10:01 發表
經你這樣一比, 智障人士很可敬!

我都覺得
智障人士, 能力低但不懂貪心了~
綜援人士,有能力但太貪心了~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都有咁諗過, 點解行得郁得既綜援戶, 唔幫手做公益事業, 回饋下社會

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 rabbit75 於 10-9-14 09:51 發表

莫非有人連智障都不如??

唔錯喎,最好攞綜援而又有工作能力,要佢地做下社會服務令都好呀~~

別墅

醒目開學勳章

原帖由 hoho0728 於 10-9-14 10:10 發表
唔錯喎,最好攞綜援而又有工作能力,要佢地做下社會服務都好呀~~

又唔好咁講, 攞綜援又唔係犯法~

但強烈建議綜援戶要做返D嘢:

失業/就業不足固然要出去綜援工場, 摺信紙入信封貼郵票都好, 政府大把呢D工, 駛乜另外嘥錢再請人, 唔駛咩學歷, 技能, 又有冷氣嘆~

大大聲話要兩公婆一齊唔做嘢湊細路嗰D(D"細路"仲要唔係細, 小學至中學!), 就佢哋拎嘢返屋企做, 等佢哋冇得日日出街飲茶咁嘆!

公爵府

未係囉,咁得閒唔駛做諗搵著數,
不如幫手做下義工付出吓!!!
一陣又話喺屋企瞓到腰骨痛。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

個時唔係都有講過,話囉綜援,每個wk都要做幾多小時義工野架咩?

好似聽過下,跟住又話如有d咩,又可以括免麻,之後就無左下文啦! 人人都會去括免!!

不如,講下d成日幫綜援人士fight多d收入既所謂議員啦 ~ 佢地咁勤力幫佢地fight野,又唔敢叫佢地出去幫個社會做野,無非,咪又係為左d選票!! 佢地唔怕晌綜援重災區度生存唔到咩?!

如d議員唔係要晌重災區度生存,又唔會無端端辣慶個火頭! 佢地勢力都好大呀 ~ 我覺得真係同d 男丁地主有得fight ~ 都屬同一姓氏 ~ 姓惡!! (我唔係講所有囉綜援都係咁 ~ 有d真係好需要幫忙! 不過,真係太多人係濫用!! 搞衰晒!!!!!)

禁止訪問

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 rabbit75 於 10-9-14 09:51 發表

莫非有人連智障都不如?

我估呃得綜援果D , 都唔介意呢幾個字啦

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 foggyao 於 10-9-14 10:28 發表
個時唔係都有講過,話囉綜援,每個wk都要做幾多小時義工野架咩?

好似聽過下,跟住又話如有d咩,又可以括免麻,之後就無左下文啦! 人人都會去括免!!

不如,講下d成日幫綜援人士fight多d收入既所謂議員啦 ~ 佢地咁勤力幫佢地fight ...

聽聞有.... 既然佢地有辦法識點呃綜援, 自然就識得點樣有辦法去逃避/藉口去做義工啦~

子爵府

智障點可以同佢地比,智障只係有個地方俾佢地消磨時間,同減少家人長時間照顧,幾恨入去啦,其實佢地邊有能力自更生,得好少錢,綜援果些大把藉口又話湊仔,又呢樣又果樣,24個鐘都唔夠用,邊得閒自力更生,跟本大家既目的都唔同.

珍珠宮

佢地好忙架!!!
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

原帖由 miffymiffy 於 10-9-14 11:27 AM 發表

我估呃得綜援果D , 都唔介意呢幾個字啦

唔駛做有錢攞比人 都抵啦
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

幾年前...財政預算案...資詢期..我都同財爺講叫d...(綜緩戶出來做..清潔...維修...油漆...等工作...)d 小朋友返學..大人又唔係低能..又唔係殘障...點解冇依個方案...

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都覺得你講得好岩,我都識得d人拎綜援,日日拎d錢去打機去玩,但係就從來唔洗做野,又話要照小朋友冇時間任何服務都唔需要做,有政府養有得玩又有得食,唸唸下我都覺得自己好蠢 日日捱生捱死都唔及佢地
追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

瑪瑙宮

原帖由 SAGO 於 10-9-14 14:46 發表
幾年前...財政預算案...資詢期..我都同財爺講叫d...(綜緩戶出來做..清潔...維修...油漆...等工作...)d 小朋友返學..大人又唔係低能..又唔係殘障...點解冇依個方案... ...

你打電話定係當面同佢講

大宅

以前都有類似計劃 , 但d 人出到去話掃街, 拾垃圾 , 全部人都企到食煙 , 求其過求其, 食下煙 , 8下8下 就收工, li班人重有車接送 , 計劃完全失敗 , 而家重不用做, 每月準時出糧 , 妳話全世界都冇這樣好的褔利.

瑪瑙宮

原帖由 p90 於 10-9-14 15:23 發表
我都覺得你講得好岩,我都識得d人拎綜援,日日拎d錢去打機去玩,但係就從來唔洗做野,又話要照小朋友冇時間任何服務都唔需要做,有政府養有得玩又有得食,唸唸下我都覺得自己好蠢 日日捱生捱死都唔及佢地 ...

我都成日講笑叫C6 唔駛咁辛苦做野, 碌多D 咭數, 之後走去搞破產, 拎綜援等政府養

首頁

尾頁

跳至