自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我朋友的小孩在這學校讀五年級,就快報分應該特別緊張,但是這時間學校竟然將新計畫放在五年級施行,為了達到這基金要求,要求那增加的老師每星期教33小時,於是將我朋友的小孩那班交了給這位新來老師,她教中英數三科,唔知道這老師真的是否那麼強,可以應付三中科主科,現在那班小朋友已經話悶到飛起了,真的令人擔心。

學校完全無向家長交代過,如何不是小孩回家講,家長真的不知道發生乜事。

想問各位媽媽:有無學校是同一個老師教三科主科的?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

中英數都咁強??
原帖由 8331 於 10-9-14 11:24 AM 發表
我朋友的小孩在這學校讀五年級,就快報分應該特別緊張,但是這時間學校竟然將新計畫放在五年級施行,為了達到這基金要求,要求那增加的老師每星期教33小時,於是將我朋友的小孩那班交了給這位新來老師,她教中英數三科,唔知道這老 ...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

如果係真,呢個老師真係抵請喇
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

伯爵府

真的唔知道學校想點,在五年級重要關頭先來改,可知道家長真的擔心死。

現在學校在一班中挑選了16人去這老師那班上中英數,可能學校覺得犧牲16人是無問題啦,我同意小班教學,但不是這樣的,唉!!!!!!!

伯爵府

原帖由 doryee 於 10-9-14 11:29 發表
如果係真,呢個老師真係抵請喇

應該請回來幫家中小孩補習,哈哈

男爵府

我係于嘅家長,聽講呢16位同學成績較弱,所以要加輔,原來一個老師教晒中英數,咁就真係好悶喎!!校長日日返學都會企門口,試吓叫你朋友反應吓!!

伯爵府

原帖由 10101010 於 10-9-14 17:16 發表
我係于嘅家長,聽講呢16位同學成績較弱,所以要加輔,原來一個老師教晒中英數,咁就真係好悶喎!!校長日日返學都會企門口,試吓叫你朋友反應吓!!

其實那十六位小朋友不是成績最弱的,是成績中間的,所以唔係太明為何挑選他們。已經有家長向老師問過,只是一般答案,話在十月九日家長會再向大家解釋。

男爵府

原帖由 8331 於 10-9-14 19:31 發表

其實那十六位小朋友不是成績最弱的,是成績中間的,所以唔係太明為何挑選他們。已經有家長向老師問過,只是一般答案,話在一月家長會再向大家解釋。 ...
原來唔係最弱,咁咪當佢哋係試驗品,仲要一月先解釋??想了解清楚就要問吓其他有份嘅家長,睇吓大家意見,話晒都係預備升中。再講上年開始以能力分班,今年又加個特別差異班,唉 所謂一出精英班,大部份家長都去晒補習,好驚入唔到,而家又加個差異班,d家長又好驚入到,好亂,我消化唔到!!!

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我第一個諗法係,
如果呢個老師係好o既,咁就執到喇!
相反,就死得!
中英數都要對住同一個老師,
真係好就好,唔好就慘咯!

伯爵府

原帖由 10101010 於 10-9-14 19:55 發表
原來唔係最弱,咁咪當佢哋係試驗品,仲要一月先解釋??想了解清楚就要問吓其他有份嘅家長,睇吓大家意見,話晒都係預備升中。再講上年開始以能力分班,今年又加個特別差異班,唉 所謂一出精英班,大部份家長都去晒補習 ...

唔係老師自動解釋,是有家長問班主任,先和家長講,她真的話那老師三科都很強的,哈哈!!!!唉

而且日後會跟進發展的,但我相信得過跟進,因為已經開學怎樣改變呀》》》》》

你講得對,學校是將十六位小孩為試驗品,唉!!!

伯爵府

原帖由 babyhowie 於 10-9-14 20:38 發表
我第一個諗法係,
如果呢個老師係好o既,咁就執到喇!
相反,就死得!
中英數都要對住同一個老師,
真係好就好,唔好就慘咯!

唔好就全軍覆沒,不過那老師都很大壓力的,她新上任就交給她試,真的令人擔心。

大宅

我女在這學校讀六年班,你唔講我真係唔知今年五年班轉左係咁,16個學生是每班16個定全級選16個?

原帖由 8331 於 10-9-14 11:24 發表
我朋友的小孩在這學校讀五年級,就快報分應該特別緊張,但是這時間學校竟然將新計畫放在五年級施行,為了達到這基金要求,要求那增加的老師每星期教33小時,於是將我朋友的小孩那班交了給這位新來老師,她教中英數三科,唔知道這老 ...
[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

男爵府

原帖由 claudiamother 於 10-9-14 20:59 發表
我女在這學校讀六年班,你唔講我真係唔知今年五年班轉左係咁,16個學生是每班16個定全級選16個?
分班通告有,不過我哋唔係讀p5,所以冇望到,得一班係咋。

伯爵府

小學數學就好多人都可以教,但中,英呢兩科都幾專架喎,個老師咁勁兩科都過到基準試呀?

子爵府

一個老師教三科主科的?
唔奇, 有幼稚園校長做埋敎師, 書記, 校工, 花王, 洗埋廁所都得.

原帖由 8331 於 10-9-14 11:24 發表
我朋友的小孩在這學校讀五年級,就快報分應該特別緊張,但是這時間學校竟然將新計畫放在五年級施行,為了達到這基金要求,要求那增加的老師每星期教33小時,於是將我朋友的小孩那班交了給這位新來老師,她教中英數三科,唔知道這老師真的是否那麼強,可以應付三中科主科,現在那班小朋友已經話悶到飛起了,真的令人擔心。

學校完全無向家長交代過,如何不是小孩回家講,家長真的不知道發生乜事。

想問各位媽媽:有無學校是同一個老師教三科主科的?

伯爵府

原帖由 claudiamother 於 10-9-14 20:59 發表

是5C班其中十六個,得一班是這樣呀!!!!!中英數就得十六個同學由一個老師教,其如科就和其如24個同學一起上,十分混亂。

伯爵府

原帖由 viewer 於 10-9-14 21:36 發表
一個老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=1115教三科主科的?
唔奇, 有幼稚園校長做埋敎師, 書記, 校工, 花王, 洗埋廁所都得.

你講得有道理,哈哈!!!可能校長想縮減人手,哈哈!!

伯爵府

原帖由 siulili 於 10-9-14 21:30 發表
小學數學就好多人都可以教,但中,英呢兩科都幾專架喎,個老師咁勁兩科都過到基準試呀?

乜唔係英文先要教基準試,中文都要教?

伯爵府

中文科無要求架咩? C火,我仲以為中文老師都有水平要求TIM。 唔怪得咁多中文老師成日都教錯嘢啦。

但普教中的老師好似都要考個試架喎, 我有無記錯?

原帖由 8331 於 10-9-14 22:20 發表

乜唔係英文先要教基準試,中文都要教?

伯爵府

原帖由 siulili 於 10-9-14 22:43 發表
中文科無要求架咩? C火,我仲以為中文老師都有水平要求TIM。 唔怪得咁多中文老師成日都教錯嘢啦。

但普教中的老師好似都要考個試架喎, 我有無記錯?

...

用普通話教中文的老師,有很多自己的普通話都唔係太好,真的辛苦了自己和學生呀!!!!

首頁

尾頁

跳至