自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

前幾日有位自稱係pccw既員工李小姐打電話離我公司, 話我地既合約就離到期, 我叫佢fax續約既資料離先, 佢星期一fax資料離, 星期二要求即刻要續約, 強調因為我地將快到期, 唔可以再遲. 後來我同佢講我地既電話系統機都好似就快到期, 叫佢可否報埋價, 後來佢有另一同事打電話離, 自稱係電話系統部, 佢只係用口頭講左個plan, 叫我自己記低, 我叫佢fax有關既資料俾我睇, 佢話而家pccw所有電話系統機都唔會再fax資料, 都係要自己記低. 初頭我都仲信以為真, 直到我叫佢可否再by email sent D續約plan俾我, 之後幾日一直收唔到佢既回email, 於是昨日我再電pccw hotline, 才知原來pccw一直都無聯絡過我, 合約亦未到期, 之前果倆位自稱係pccw全係假冒.

大家要小心呀!~

男爵府

所以大家如有自稱XXX公司要求續約, 一家要確定對方身份, 一定要留聯絡電話.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我又係啱啱接到咁GE電話喎,
對白一模一樣, 等我打去HOTLINE CONFIRM 先

THANKS

民房

咁有無報警也?

珍珠宮

好媽媽勳章

哇,咁恐怖
呢幾排又係有電話打來叫我逐約,不過唔係PCCW,係和記

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我又係pccw,我好豬,現在知道d電訊人既手法係咁真係好在好在。

男爵府

原帖由 hksocute 於 10-9-14 11:58 發表
咁有無報警也?

無報警呀,因最終被我發現原來係假冒,無上佢地當。

我有聽番之前既電話錄音,無來電顯示既

子爵府

有電話錄音,無來電顯示都可以報警,警察受理既,都可以揸到電話由邊度打出。

原帖由 loklok0104 於 10-9-14 12:18 發表

無報警呀,因最終被我發現原來係假冒,無上佢地當。

我有聽番之前既電話錄音,無來電顯示既

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

一定要攞佢直線no. 及轉頭打噃俾佢!
如果佢留手提都唔會接受!
要加野減野改plan續約都要自己主動打上去! cold call一定唔信! 咁你就冇咁容易上當了!

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

估唔到有人同我一樣呀....

係9月3號星期6晚7點幾, 電話顯示係"來電" (pccw打黎都係咁顯示), 對方 (把聲係女仔), 姓張, 話會我上網plan到期, 叫我盡快覆續約, 仲話幫我upgrade上網速度再快.. 我話依家我100m已經好快喎, 唔需要upgrade... 之後又話check到我modem有問題, 話師傅會上黎屋企幫我換部新... 跟住就話要攞我個人資料, 身份証no., 英文全名, 地址.. 我就話你既然打電話俾我, 應該知道哂我d個人資料, 點解依家仲問我, 對方竟然話驚唔係我本人, 所以要我講d資料俾佢確認.. 我當然即時火起鬧爆佢啦, ...喂, 小姐你打黎, 問我攞個人資料竟然話驚攪錯人, 要確定我係本人喎. 咁我話點知你係咪pccw打黎呀, 佢話佢一定係pccw員工喎. 我問佢攞職員no. + 直線電話no., 我要搵佢上司. c6當時係屋企, 我一邊hold住對方, 一邊就叫c6用手機打去呢個電話no., 無錯電話no.係pccw, 不過只係總機, 星期一辦公時間先有人接聽... 我即時再同對方講佢俾呢個電話係咪24小時都有人聽ka, 佢話呢條係hotline一定有人接聽而且唔需要速key就有人聽.
之後我話依家想同佢亞head傾, 對方話佢亞head去左食飯要遲d傾. 我話咪講笑啦, 你呢行就算最大o個個去食飯, 都會有個人stand by, 佢話今日係星期6所以無喎...
我即時cut佢線, 之後落樓下間pccw地舖問有無呢個staff, 班員工check左好耐, 最後話無叫個staff no.

我無報警因為我無損失, 不過我都通知pccw. 大家真係要小心, 唔好係電話俾自己個人資料對方.

男爵府

原帖由 黃黃聯婚 於 10-9-14 12:47 發表
一定要攞佢直線no. 及轉頭打噃俾佢!
如果佢留手提都唔會接受!
要加野減野改plan續約都要自己主動打上去! cold call一定唔信! 咁你就冇咁容易上當了!

我有叫佢留個聯絡電話,轉頭覆返佢,果位小姐話因為打完電話要按好多個no.才搵到佢,較麻煩,所以都係5分鍾後再打離。我又真蠢,一直信以為真。

伯爵府

好媽媽勳章

PCCW自己已經報左警架啦, 話說, 我都遇到呢個case, 然後, 我打比我地個account manager 問清楚, finally, account manager 話我知, pccw 已經係備左案架啦, 唔止會扮pccw, 仲有 three, 如果個騙徒打黎, 你同佢講, 我地個account 有專人跟緊, why 你仲打黎, 佢會即刻cup 線架

男爵府

原帖由 細芝麻 於 10-9-14 13:03 發表
估唔到有人同我一樣呀....

係9月3號星期6晚7點幾, 電話顯示係"來電" (pccw打黎都係咁顯示), 對方 (把聲係女仔), 姓張, 話會我上網plan到期, 叫我盡快覆續約, 仲話幫我upgrade上網速度再快.. 我話依家我100m已經好快 ...

你好醒呀! 我差D誤信對方真係pccw

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 loklok0104 於 10-9-14 13:08 發表

你好醒呀! 我差D誤信對方真係pccw

我最慶係佢打黎竟然話要確認我身份, 話驚唔係我本人, cold call要確認身份, 係咪shot左呀 !!!

哈哈, 警訊好多呢d騙案呀~ 大家真係要小心, 攞左你嘅個人資料會有好多不法用途.

男爵府

原帖由 jlam 於 10-9-14 13:08 發表
PCCW自己已經報左警架啦, 話說, 我都遇到呢個case, 然後, 我打比我地個account manager 問清楚, finally, account manager 話我知, pccw 已經係備左案架啦, 唔止會扮pccw, 仲有 three, 如果個騙徒打黎, 你同佢講, 我 ...

我有同對方講,我地a/c不嬲有專人跟喎,佢話而家已pass左由佢跟,等我仲信以為真,好彩後來打電話去hotline,先知係假冒。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

之前寬頻打過,佢有顯示係寬頻no.又要我比資料佢,我都同上面媽咪—樣唔比佢…其實佢地係咪內鬼呢?佢地點知我地用緊邊間電訊公司呢?會唔會電訊公司將我地資料賣左比人呢?

男爵府

通常呢d係特約員工(不是正式員工), 因為他們不是正式員工關係; 所以往往同一時間會做埋pxcw, 3, 和x...等等(sale agent), 佢地手法係將你現有服務轉去另一間公司, 重中賺取commision, 所以佢地有哂你們資料; 唯一錯嘅係合約時間; 事關佢地只是想盡快完成你的交易, 所以通常都'俄'稱你已完合約俾d新優惠你等等!

男爵府

又或者佢會辦另一間來吸引你轉台

首頁

尾頁

跳至